Одржана XXXIII седница Општинског већа

величина слова

17. децембар 2015.

Општинско веће је на данашњој седници дало сагласност на Предлог Одлуке о давању сагласности на Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи Општине Рума. Према новој систематизацији Општинска управа ће имати 7 организационих јединица; шест одељења и кабинет председника. Такође, број извршилаца је смањен са 207 на 167, изјавио је начелник Општинске управе Душан Љубишић.

"У Општинској управи тренутно ради 141 лице на неодређено време и тај број се наравно неће повећати. Систематизација је усклађена са изменама које се доносе на републичком нивоу. Ми смо спремни и за увођење платних разреда, јер смо у овај Правилник већ уврстили све оне сугестије ресорног министарства. Смањили смо број шефовских места. Трудили смо се да донесемо што квалитетнији Правилник и мислим да смо у томе успели", рекао је начелник Љубишић и напоменуо да је извршено и терминолошко усклађење, те начелници више нису начелници, већ шефови одељења.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао и да је локална самоуправа спремна да приступи рационализацији.

"Сматрам да је бројка од 58 људи који морају да се отпусте у јавном сектору у Општини Рума не одговара реалном стању. Верујем да је тај број далеко мањи, но, неке ствари ће морати да се учине на том плану. Биће то најбезболнија могућа решења. Ја сам најавио смањење броја радника у Туристичкој организaцији Општине Рума, али тога ће бити и у осталим установама, јавним предузећима и Општинској управи. Могуће је и спајање појединих предузећа и смањење броја извршиоца, негде ће радницима бити понуђен прелазак, рецимо из "Водовода" у "Комуналац". Имамо велики број људи који одлазе у пензију, што је сигурно најбољи начин за смањење броја запослених", казао је Манчић.

Веће је одбацило свих девет амандмана Демократске странке на Предлог Одлуке о буџету за 2016. годину. Председник Општине Рума је напоменуо да су мотиви амандмана били политичке природе, а не да би њима побољшао сам Предлог буџета.

"То је легитимно право опозиције, међутим, све позиције у буџету за 2016. годину су усклађиване са захтевима корисника. Морам напоменути и да су све позиције у буџету увећане или су бар остале на овогодишњем нивоу. Дакле, сва издавања за школство, здравство, социјална давања су усклађена са захтевима установа и органа који се старају о тим областима", рекао је Манчић.

Усвојени су и Правилници за доделу средстава за програме и пројекте из области културе и активности удружења, као и Програм развоја спорта Општине Рума 2016-2018. године.

Одбачена је жалба незапослене породиље Марије Кнежевић, која није имала пребивалиште на територији Општине Рума, те стога не може остварити праву на општинску новчану накнаду.

Веће је подржало и неколико промена буџетских апропријација и употреби буџетске резерве, а оне су се односиле на рад и фунционисање Културног центра у Руми, месних заједница Кленак и Платичево.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001