Сарадња Општине Рума са Немачком

величина слова

30. новембар 2015.

Посета делегације Општине Рума немачкој покрајини Доња Саксонија и градићу Берзенбрику била је успешна, оценио је први човек локалне самоуправе Слађан Манчић. Он је на данашњој конференцији за медије у Градској кући нагласио да су приликом тродневне посете успостављени добри односи за будућу сарадњу и да је на помолу братимљење градова, што у перспективи може бити велики бенефит за Општину Рума.

"Добићемо много самим чином братимљења са Берзенбриком, градом из Европске уније и на неки начин додатно ћемо отворити врата фондова ЕУ. Мислим да се ниједан град у скоријој прошлости није братимио са градом из тако јаке европске земље и сматрам ће то у перспективи допринети и већој проходности ка инвеститорима", тврди председник Манчић.

Поред председника Манчића делегацију су чинили: Сандра Поповић секретар СО Рума, Бранко Мандић члан Општинског већа, Стеван Ковачевић представник СО Рума и у делагацији задужен за област културе, Душко Беић председник Привредног савета Општине Рума, Никола Вулић пољопривредник и Бранислава Коњевић директорица Гимназије "Стеван Пузић".

Представници Општине Рума су у Немачкој одржали бројне привредне и економске састанке, а председник Манчић је био гост регионалне привредне коморе у Оснабрику (четврти по величини град у Доњој Саксонији), која у свом саставу броји 60.000 великих, средњих и малих предузећа.

 

"Можда су састанци у овој комори били и најдрагоценији за нашу општину. Представили смо наше индустријске потенцијале, радну зону "Румска петља", наш одличан геостратешки положај и морам рећи да су се чланови коморе на челу са председником Хесом пријатно изненадили. Просто, они знају за Београд и Нови Сад, а када смо им ми презентовали локацију наше општине, близину аеродрома, аутопут, инвеститоре који већ улажу у Општину Рума, купили смо њихову пажњу и пробудили заинтересованост. Већ данас им шаљемо додатне информације и ако успемо да доведемо новог инвеститора из Немачке, а уверен сам да за то имамо добре шансе, биће то велики успех", поручио је Манчић.

Делегација Општине Рума је била и у посети познатој компанији пољопривредне механизације "Grimme Gruppe", која запошљава преко 8.000 људи . Ова компанија од недавно има удела и у компанији "Марбо" и такође, постоји заинтересованост за улагање у Општину Рума.

"Њима је за производњу чипса годишње потребно 25.000 тона кромпира. Имамо доста квалитетног обрадивог земљишта и разговараћемо са пољопривредницима из румске општине и видети да ли су заинтересовани да се направи конкретна сарадња на том плану", рекао је Манчић.

Поред економске и привредне сарадње, велика пажња посвећена је просвети и културној сарадњи, казао је Стеван Ковачевић.

"Посетили смо Гимназију у Берзенбрику, школски систем се мало разликује од српског и њу похађају деца од 5 до 12 разреда. Школа је изузетно савремена, информатички модерно опремљена и веома заинтересована за сарадњу са нашом Гимназијом и размену ученика. Оно што је веома значајно за нашу Општину да смо на правом путу да успоставимо сарадњу са Пољопривредним факултетом у Оснабрику. Реч је престижној високообразовној установи коју похађају студенти из читаве Немачке, али и иностранства. Пошто у Руми немамо Универзитет посредоваћемо у сарадњи између Пољопривредног факултета у Новог Саду и Оснабрику. Са челним људима Пољопривредног факултета у Оснабрику смо се начелно договорили да приликом размене студената, могућност за одлазак у Немачку добију првенствено студенти пољопривреде из Општине Рума", изјавио је Ковачевић.

Седмочлана делегација Општине Рума је имала прилику да погледа презентацију туристичких потенцијала Берзенбрика, са посебним освртом на пројекат Alfsee. "У питању је пројекат који се тиче искоришћавања туристичких потенцијала на језеру, сличном нашем Борковцу. Оно што је посебно занимљиво, да пројектом руководи Удружење грађана, које је од општине добило само банкарске гаранције. Знате и сами да је код нас најчешће случај да удружења осмисле пројекат и онда очекују да га локална самоуправа у целости финансира, што дакле, није случај у развијеним земљама", закључио је Манчић.

Сарадња Руме и Берзенбрика ће се наставити, а у Немачку ће ускоро отпутовати ђаци румске Гимназије и представници културно-уметничких друштава из Општине Рума.


 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001