Завршено 18. такмичење соло певача „Никола Цвејић“

величина слова

29. новембар 2015.

Melena DamnjanovićТитулу лауреата  на 18. такмичењу соло певача "Никола Цвејић“, које је синоћ завршено у Руми, понела је Милена Дамњановић, студенткиња Факултета музичке уметности у Београду. Перспективна соло певачица је јуче тријумфовала у трећој категорији, а свој раскошни таленат демонстрирала је и претходне године када је освојила прву награду у другој категорији.

И ове године такмичење је имало међународни карактер, а учествовао је  41 соло певач из Србије, Босне и Херцвеговине, Македоније, Хрватске и Словеније.

 

 

Ziri i publikaДодатну тежину такмичењу, као и сваки претходни пут, дао је стручни жири који су чинили: опеска дива др Радмила Бакочевић, професори ФМУ у БеоградуВиолета Панчетовић Радаковић, Анета Илић и мр Никола Китановски, директор и првак опере СНП-а у Новом Саду Бранислав Јатић,диригент и професор Георги Минов, професори Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу мр Оливер Њего и мр Марина Трајковић Биџовски. Синоћњем свечаном концерту поводом проглашења победника присуствовала је још једна оперска дива светског реномеа Бисерка Цвејић.

Победница овогодишњег такмичења Милена Дамњановић је задовољна великим признањем, али како сама каже, жели да настави са усавршавањем своје технике певања.

 

Mielna Damnjanovic nastup„Веома сам срећна и задовољна својим наступом у Руми. Међутим, ја сам тек на трећој години факултета и такорећи, још увек сам на почетку. Учим немачки језик и планирам да одем на мастер студије у Берлин, а тек након тога ћу размишљати конкретно о каријери. Имам велику симпатију према музици 20. века и могуће је да ћу бити концертантни певач. Моја искрена жеља је да се остварим као Салома, тј. да постанем најмлађа Салома у историји, али и најбоља“, поручила је Милена.

Примадона, професор емеритус др Радмила Бакочевић сматра да млади људи који почињу да се баве соло певањем имају много храбрости.

 

Radmila Bakocevic i laureati „У време када смо ми почињали у земљи је било десет оперских кућа, а данас раде само две. Зато овој деци треба одати признање јер чине велике напоре да врате ниво културе у нашој земљи. Праве вредности се морају ценити. Ево након 18. година могу са пуним правом рећи да ово такмичење у Руми заиста има један врло висок ниво квалитета. Доказ за ту тврдњу је и чињеница да многи певачи који су прошли кроз ово такмичење сада наступају на највећим европским сценама“, изјавила је др Радмила Бакочевић и уједно изразила захвалност Општини Рума и ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“ на свесрдној помоћи свих ових година.

Прве награде:

Преткатегорија - Мартина Кољеншић

1. категорија - Анђела Тодоровић , Силван Јовановић

2. категорија – Габриела Деглин, Стеван Јовановић

3. категорија –Милена Дамњановић, Предраг Качавенда

4. категорија – нису додељене прве награде

Nacelnik DamjancukПоред награде за лауреата такмичења додељене су још две специјалне награде Јелени Стојиловић за најперспективнији сопран и Мартини Кољеншић као најмлађој  такмичарки.

Начелник Одељења за друштвене делатности Светислав Дамјанчук је Мартини у име Општине Рума уручио на поклон уметничку слику.

Свечани концерт поводом проглашења најбољих су увеличали и претходни лауреати, победници XIII и прошлогодишњег XVII такмичења Евгенија Јеремић и Никола Микић.

 

PobedniciТакмичење соло певача се одржава у част Николе Цвејића импресивног оперског певача и вокалног педагога из Руме. Овај сценски уметник изузетног вокалног распона остварио је 1440 представа, 87 различитих баритонских и басовних рола. Као професор соло певања на Музичкој академији у Београду увео је у нашу и светску оперску сцену читаву плејаду истакнутих уметника. Получасовно предавање о Николи Цвејићу, пре свечаног концерта, одржао је његов ученик професор Владимир Јовановић.

Такмичење у Руми су организовали Фонд "Никола и Марица Цвејић" у сарадњи са Основном музичком школом "Теодор Тоша Андрејевић", уз покровитељство Општине Рума, док се цео програм такмичења одржао у ОШ „Душан Јерковић“ у Руми.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001