Првих 1.000 прегледа мамографом

величина слова

24. новембар 2015.

dr Snezana Bojanic StojicДом здравља "Рума" покренуо је у априлу прошле године акцију "Победимо рак" која има за циљ подизање свести код жена о значају раног откривања карцинома дојке и подразумева и бесплатне прегледе мамографом. У оквиру ове акције до сада је у Општини Рума мамографски прегледано близу 1.400 жена, а директорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић представила је јавности извештај првих 1.000 обављених прегледа мамографом.

Одзив жена је 59,17 одсто, а од 1.000 прегледаних, њих 410 је из града, док 590 жена живи у неком од села румске општине.

"Од 1.000 жена њих 129 је у даљој процедури праћења. То значи да су им заказане контролне мамографије и контролни ултразвук. У овом периоду урађена су три оперативна захвата, од чега две жене имају зрачну терапију, а то значи да су случајно дошле, као позване, а откривен им је већ развијен карцином. Ова једна жена од те три је срећница због које се све ово ради, а то значи да је карцином откривен у раној фази. Суштина мамографије, која је златни стандард за рано откривање рака, јесте да се ухвати карцином испод центиметра, значи најбоље 4, 5, 6 милиметара јер центиметар и више се напипа, а у том случају постоји реална опасност, бар метастаза у лимфним жлездама пазуха. Мамографија је та која продужава на 99 одсто преживљавања код оних код којих се открије док није пипајући чвор", казала је директорица др Бојанић Стојић.

У наредном периоду знаће се и да ли ће регион Срема добити покретни мамограф. Директорица др Снежана Бојанић Стојић је истакла и да је Дом здравља ушао у процес едукације радиолога.

"Пошто су у Националној канцеларији за рак чули да ми радимо превентивне, бесплатне прегледе мамографом, они су нас позвали ради укључивања у организовани скрининг за 2016. годину и затражили да једног радиолога пошаљемо на едукацију. Ми смо и без тога ове године послали два радиолога на едукацију у Институт за онкологију Сремска Каменица", рекла је др Бојанић Стојић.

Сваки радни дан у Руми се обави седам до осам прегледа мамографом, док је он суботом на располагању и женама из пећиначке општине.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001