Вредна спомен-збирка дар румској библиотеци

величина слова

18. новембар 2015.

Spomen-zbirkaГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" од данас је богатија и за спомен-збирку Оливере Шијачки (1938- 2014). Спомен-збирка броји око 600 публикација, од којих су чак 86 јединствене и налазе се само у библиотеци у Руми.

Директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Жељко Стојановић је нагласио да је за његову установу велика част што је баш она добила спомен-збирку врсне књижевнице, каква је Оливера била.

"Већину ове спомен-збирке чине књижевна дела које је Оливера добијала на поклон од својих пријатеља писаца из различитих земаља, на небројено много језика. Од данас ће спомен збирка красити нашу библиотеку и чувати успомену на Оливеру Шијачки, која је оставила велики печат у српској култури. Вишеслојна спомен-збирка ће бити доступна читаоцима у Руми и књижевна грађа ће моћи да се користи у читаоници Градске библиотеке", рекао је Стојановић.

Библиотекарка Драгана Вучковић истиче да је Оливера Шијачки била веома уважавана у књижевном свету, а да о томе најбоље сведоче посвете на књигама.

 

Spomen-zbirka u Rumi"Готово све књиге, које су у спомен-збирци, имају посвете Оливери. То су најчешће заправо права писма у којима одише поштовање према Оливери. Књижевни живот Оливере Шијачки се путем ове спомен-збирке наставља и ми смо веома захвални њеној породици која нам је омогућила да ову непроцењиво, вредну књижевну грађу изложимо пред читаоце и стручну јавност", казала је Драгана Вучковић.

Оливера Шијачки (1938- 2014, Нови Сад), дипломирала на Филозофском  факултету у Новом Саду, где је радила и живела. Дуго је била секретар у часопису Поља, радила је у издавачкој кући Форум, сарађивала је са Змајевим дечијим играма, са листом Невен, као  и  са многим часописима за децу у бившој Југославији.         
Писала је песме и кратке приче за децу.     
Учествовала на многим смотрама, манифестацијама и књижевним сусретима у Сомбору, Суботици, Новом Саду...     
Преводила је текстове и књиге са руског и македонског.  


Olivera SijackiОбјављене књиге:  Концерт за пословне људе, 1978;  Il tempo si specchis nelle pupille  (У женама време се огледа), 1983; Песме за ноћ и флауту, 1985; Погледај лево, па десно, 1985; Седам небеских кола (коауторка), 1988; Закаснићу на распуст, 1996; Ко ће ми објаснити, 1997;  Место за приче, 2000;  Кој се сака тој се кара (Ко се воли тај се свађа) македонски, 2001;  Путем културе у нови миленијум  (српски, немачки зборник), 2002;  Погледај лево, па десно, 2004;  Крилато време (српски, немачки, заједничка збирка), 2006;  Трилогија  посебности (заједничка збирка), 2007;  Кораци (заједничка збирка), 2011.
Аутор је антологије женских песникиња Војводине, Очи равнице, 2012.    

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001