Археолошка изложба "Градина на Босуту"

величина слова

3. новембар 2015.

PozivnicaВечерас у Завичајном музеју Рума биће отворена археолошка изложба "Градина на Босуту", Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" из Шида, са почетком у 18 часова.

Археолошки локалитет Градина на Босуту се налази на левој обали Босута, у атару села Вашице (општина Шид). Градина има елипсоидни облик, димензија око 200х40 m. Са северозападне и западне стране локалитет ограничава водоток Струга. Са јужне стране се налази река Босут, а са северне вештачки формиран одбрамбени ров ширине око 35 m. У одређеном историјском моменту локалитет је помоћним попречним ровом подељен на два дела неједнаких димензија. Источни, мањи део локалитета је назван Градац. Може се претпоставити да је овај део насеља имао посебну намену, због чега је био и додатно обезбеђен одбрамбеним ровом.

 

GradinaКао археолошки локалитет, Градина је први пут званично забележена 1859. и потом 1880. године у извештају музејског повереника Aнтуна Богетића. Прва заштитна истраживања локалитета организовао је Музеј Срема из Сремске Митровице у периоду од 1964. до 1965. године у периоду од 1975. до 1988. године вршена су систематска истраживања, а носилац овог пројекта је био Завод за заштиту споменика културе из Сремске Митровице.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001