Рецитаторски опроштај Ралета Дамјановића

величина слова

30. октобар 2015.

Rale DamjanovićЉубитељи поезије у Руми испунили су синоћ Читаоницу Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", где је, по последњи пут, стихове јавно казивао Ратомир Рале Дамјановић.

Стваралачки опус чувеног српског књижевника, рецитатора и новинара Ралета Дамјановића је према његовим речима нераскидиво везан за Руму, те је сасвим природно да свој рецитаторски опроштај уприличи пред румском публиком.

"По осећању дубоке везаности ово вече би се могло звати "Албум Рума", а не "Облак у панталонама" како смо га насловили.. Овде сам доживео један осећај јединства са публиком, нешто бескрајно лепо, кад вас свог прожме енергија. Осећам једно поштовање и љубав према Руми и зато сам се одлучио да последњи пут јавно говорим стихове баш овде. Вечерас сам дошао овде са жељом да вам добро говорим, сасвим једноставно и лепо, да пробам да осетим некадашњу моћ", казао је Ратомир Рале Дамјановић.

Заиста је тако и било, моћно и јако. Публика је уживала и великим аплаузима наградила Ралетово казивање поезије Диса, Ракића, Антића, Галчињског, Цесарића и Едрага Алан Поа.

Директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић Жељко Стојановић је истакао да Ратомир Рале Дамјановић има огроман значај за популаризацију лепе, писане речи, а његове наступе је окарактерисао као незаборавна искуства.

 

Rale Damjanović i Željo Stojanović"То се некад не може описати речима, већ се мора доживети. Његови наступи су лишени камерне, рециталске патетике. Публика у Руми је имала прилике да ужива у бројним незаборавним наступима Дамјановића. Он је у Руми је први пут наступио 1964. године, а жеља му је била да се вечерас управо у нашем граду опрости од јавног казивања стихова и да се посвети професионалном раду на факултету. Ми се сви искрено надамо да ће Рале повући своју одлуку и да ћемо имати среће да уживамо у његовом казивању стихова још много пута", рекао је Стојановић.

У дијалогу са публиком Дамјановић је нагласио да је срж доброг рецитовања ауторски приступ поезији.

"Рецитатор мора савршено да упозна текст и да онда отвори све своје дискурзивно, рефлексивно стваралиштво, емотивно биће, да тај текст искаже као сопствено мишљење. То је ауторско рецитовање", поручио Дамјановић

Ратомир Рале Дамјановић, је рођен 1945. године у Доњем Товарнику, основну школу је завршио у Инђији, а Гимназију у Сремској Митровици, а на кратко је био ђак и румске Гимназије. Дипломирао југословенску и светску књижевност на Филолошком факултету у Београду. У Радио Београд примљен 1980 године. Био је репортер, водитељ, уредник, коментатор, заменик главног уредника, на Програму 202 и Радио Београду 2, уредник Културне редакције и Редакције документарног програма. Написао једну књигу о радију, Извештај о водостању-записи о радију.
Аутор је звучне фантасмагорије Гласови, посвећене радију.
За остварења у новинарству добио је Октобарску награду Београда 1987. и Златни микрофон Радио Београда 2008. Објавио је романе: Згад, Санчова верзија, Небо над циркусом; књиге приповедака: Комеморација, Новогодишња ноћ, Џонијев соло и више књига есеја.

Добитник је књижевне награде "Милош Црњански" за прозу. Његове интерпретације поезије су издате на већем броју звучних касета и ЦД плоча. Ралетов књижевни опус је превођен на неколико светских језика, а он је наступао на малтене свим континентима.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001