Положени венци на спомен плочу код Плавог крила

величина слова

21. мај 2015.

Polaganje venacaУдружење ваздухопловаца Војводине обележило је данас у Руми, полагањем венаца на спомен плочу код Плавог крила, Дан ратног ваздухопловства и противваздушне одбране СФРЈ. Венце су положили и представници локалне самоуправе, СУБНОР-а Општине Рума и грађани.

Испред локалне самоуправе окупљенима се обратио помоћник председника Општине Рума Крум Васев. "Честитао бих представницима Удружења ваздухопловаца Војводине Дан ратног ваздухопловства и противваздушне одбране. Надам се да ће те се данас пријатно осећати у Срему и да ћемо се на овом истом месту састати и наредне године", казао је Васев.

 

Polaganje venacaУ име Удружења ваздухопловаца Војводине говорио је Славољуб Михајловић, који је иначе своју пилотску обуку завршио баш у Руми. Након полагања венаца у Руми, Удружење ваздухопловаца Војводине ће данас то исто учинити и у Великим Радинцима и Лаћарку.

РВ и ПВО, било је један од три вида Југословенске народне армије, намењено за заштиту и превласт у ваздушном простору, као и за подршку копненим и укупним оружаним снагама СФРЈ. Формално је основано 21. маја 1942. године.

 

 

Polaganje venaca RumaПодсетимо, "Плаво крило", је својеврсни споменик првој Савезној пилотској школи која је у Руми постојала од 1948. до 1954. године(када је премештена у Вршац), деценијама је био симбол јужног дела града. У периоду највеће активности Школа је располагала са 60 школских авиона за обуку пилота, 60 авиомеханичара и 70 наставника летења. У помоћним службама било је запослено преко 100 радника, већином грађана Руме.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian

Калкулатор за поређење трошкова пословања