Накнада за незапослене породиље - Ублажена процедура за добијање финансијске помоћи

величина слова

27. април. 2015.

dr Aleksandar Martinović На последњој седници Скупштине Општине Рума усвојена је Одлука о изменама одлуке о праву на финансијску помоћ незапосленим породиљама. Изменом Одлуке незапослене породиље ће лакше остваривати право на ову надокнаду.

Захтев за остваривање права на финансијску помоћ подносиће се најкасније до навршених шест месеци живота детета, а до сада је рок био три месеца. Такође, право на финансијску помоћ остварује незапослена породиља, држављанка Републике Србије, са пребивалиштем на територији Општине Рума најмање три месеца пре дана рођења детета, раније је било потребно најмање шест месеци.

"Очигледно је да тромесечни рок за подношење документације за остваривање права на накнаду за незапослене породиље био кратак. Много породиље су се жалиле Већу јер нису успеле да предају документацију у предвиђеном року. Општинско веће је и до сада било прилично толерантно. Нисмо се увек држали стриктних законских рокова за жалбе, формално то није за похвалу, али суштински јесте. Породиље су се некада жалиле и након истека рока, али је Веће је прихватало све жалбе. Имали смо разумевања је у питању једна категорија жена која се налази у изузетно тешкој ситуацији и овом одлуком смо покушали да њихов положај, колико зависи од локалне самоуправе, побољшамо", изјавио је председник Скупштине Општине Рума др Александар Мартиновић.

Имајући у виду тежак економски положај породица са децом где породиља није у радном односу и не прима никакву накнаду по основу зараде, обе измене Одлуке, усвојене су у циљу ублажавања услова за остваривање права, а самим тим и омогућавању већем броју незапослених породиља да остваре право на ову финансијску помоћ, поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001