XXXI седница СО Рума: Реализација крупних инвестиција потврда одличне инвестиционе климе у Руми

величина слова

25. април 2015.

SO RUMAОпштина Рума је данас направила још један значајан корак ка реализацији велике инвестиције, чиме је још једном потврђен сјајан инвестициони амбијент који влада у нашој општини.

Наиме, на данашњој седници Скупштине Општине Рума једногласно је усвојен Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони у оквиру плана детаљне регулације " за блок 3-12-1,део блока 3-16-2 и део блока 3-14-2 у у индустријској зони" у Руми у корист HUTCHINSON d.o.o. Београд“, важан документ којим је Општина Рума испунила све предуслове за долазак ове познате француске компаније.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао да се не памти да ће једна инвестиција бити реализована у краћем року и да је то јасан показатељ да је локална власт у потпуности посвећена сузбијању проблема незапослености. „Осећам један огроман понос што смо у пракси доказали да у Руми влада одличан инвестициони амбијент. Све неопходне правне и биракратске послове смо завршили у заиста најкраћем могућем року. Код Дирекције за имовину РС смо издејствовали пренос власништва над овом парцелом, исту укњижили у Катастру, затим одржали седницу Већа на којој је подржан Елаборат и ова седница СО Рума је заказана по хитном поступку, како би овај се овај Елаборат већ у понедељак нашао пред Владом Републике Србије, која ће дати сагласност за реализацију овог пројекта. Већ после првомајских празника француска компанија ће почети са обележавањем градилишта и првим радовима. У Хачинсону постоји велика жеља да се производни погон у Руми изгради што пре и они су најавили да ће први радници бити ангажовани већ на јесен“, казао је председник Манчић.

Хачинсон је један од најпознатијих произвођача делова за аутоиндустрију, а у фабрици у Руми ће се правити гумена црева за расхладне уређаје за потребе аутоиндустрије. Производни погон ће бити изграђен преко пута фабрике „Албон“ у „Западној индустријској зони“. Према бизнис плану у фабрици ће у почетку радити 200 запослених, а до 2020. године могуће је ангажовање 339 радника. У Руму ће бити премештен производни погон ове компаније из Пољске.

SO RUMAПредседник Општине Рума Слађан Манчић сматра да је бенефит од доласка француске компаније вишеструк. „Поред запошљавања великог броја радника и смањења незапослености, у општински буџет ће се слити значајна средства кроз порезе на зараду и имовину. Веома је важна и чињеница да ће компанија користити гас као енергент, а годишња потрошња је процењена на 3 милиона кубних метара. Остали инвеститори који ускоро почињу са радом у нашој општини такође користе гас што ће додатно повећати приходе нашег јавног предузећа „Гас Рума“. Ово су инвестиције које вуку целу привреду и веома смо срећни што наша општина доживљава индустријски процват“, нагласио је председник Манчић.

Sednica SO RUmaПрви човек локалне самоуправе одао је велику захвалност Влади Републике Србије и премијеру Александру Вучићу. „Као што је већ објављено Влада ће за потребе Хачинсона финансирати изградњу пречистача, а тај посао ће у наредне две године коштати око милион евра. Како би „Хачинсон“ дошао у Руму, локална самоуправа је била спрема да суфинансира половину радова на пречистачу, али је целу ствар „пресекао“ премијер Вучић и обавестио нас да ће Влада целокупан посао преузети на себе. Веома смо му на томе захвални и оно што је најважније тих 50 милиона ћемо утрошити на даље опремање радних зона“, тврди Манчић.

Председник Општиен Рума сматра да инвестициона клима у Руми одавно није била овако добра. „Дуго очекивана инвестиција кинеско –данске компаније за производњу меморијске пене је практично завршена ствар. Свечано отварање ће бити на Видовдан 28. јуна, а свечаности ће присуствовати и српски премијер. Иако су првобитно најављивали да ће у Руми упослити 225 људи, тај број је далеко већи и износи 314 радника. То су две смене, а постоји најава и за увођење треће смене што значи 150 нових радних места.“, напоменуо је Манчић.

Sednica SO Ruma predsedavajućiДолазак реномираних компанија у Руму полако нас приближава циљу да у Руми нема незапослених истиче председник СО Рума др Александар Мартиновић. „У току ове и наредне године у Општини Рума ће се реализовати значајне и крупне инвестиције. Поред Хачинсона и поменутог кинеско - данског инвеститора, ми приводимо крају разговоре са непалским конгломератом "CINNOVATION GROUP“. Реч је о компанији која се бави прехрамбеном индустријом, чију ће инвестицију у Руми Влада РС субвенционисати са 2.860.000 евра. Непалци ће свој производни погон изградити на неких десет хектара, а планирају запошљавање 409 радника. Верујемо да ће као и у случају кинеско данске компаније тај број бити и већи. Адријана Текс“ проширује своју производњу у Руми што значи да су веома задовољни пословањем. Са оптимизмом могу да кажем да ће ове инвестиције донети у први мах неколико стотина радних места. Поред крупних инвестиција имамо још неколико инвеститора који су без икаквих посебних процедура закупили земљиште и почеће са производњом на „Румској петљи“. Ако све буде ишло плану, а ми смо уверени да хоће јер се води једна добра и стимулативна политика према инвеститорима, мислим да ћемо током 2016. године доћи у ситуацију да немамо незапослених у Општини Рума“, поручио је Мартиновић.

Постоји интересовање и за куповину неколико објеката који су у власништву Општине Рума. „Близу смо продаје „плаве зграде“ у којој је некада била смештена већина политичких странака. Вредност овог објекта износи 170.000 евра. Постоји заинтересовани купац и за стари биоскоп „Техника“, у којем је донедавно била кинеска продавница. Постоји низ заинтересованих компанија за земљиште у радним зонама. Поменуо бих словеначку фирму која је у четвртак уплатила депозит (око 14.000 евра) за учешће у лицитацији за земљиште на „Румској петљи“. Лицитација ће се обавити у понедељак. У току је и препарцелација, тј. обједињевање три мање у једну већу парцелу такође у истој индустријској зони. За ту локацију је заинтересована „Новотехна“ Нови Сад. Добили смо и писмо о намерама „ДМ“ дрогерије која жели да направи дистрибутивни центар. Исту жељу има и „Лидл“ они су тражили једну парцелу, а ми смо им понудили још две три погодне локација за дистрибутивни центар и надамо се да ће ускоро доћи до сарадње. Корак по корак доћи ћемо у ситуацију да не морамо да нудимо бесплатно земљиште како би привукли инвеститоре. Бесплатно земљиште ћемо давати искључиво инвеститорима који ће запослити велики број људи“, рекао је председник Манчић.

Он се осврнуо и на најављену продају „Клуза“ некадашњег гиганта текстилне индустрије. „Фикс шуз“ је понудио 54 милиона за куповину „Клуза“. Ова компанија већ има своје просторије у Руми, иначе је у саставу италијанске компаније „Дона Каролина“. Износ од 54 милиона је већ уплаћен Агенцији за приватизацију и очекује се мишљење поверилаца од којих је највећи мислим „Пиреус банка“. Њој се дугује око 30 милиона а преостали износ би ишао за потраживања радника „Клуза“ који је био у стечају. Мислим да ће понуда бити прихваћена и да ће до краја године бити завршено реновирање просторија, што ће омогућити почетак производње обуће и запошљавање 200 радника“, закључио је Манчић.

На данашњој седници је усвојен и први ребаланс буџета, извештаји јавних предузећа и установа. Досадашњи директор ЈП „Стамбено“ Живан Михајловић је разрешен дужности, а на место вршиоца дужности директора је именован Срђан Николић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001