Нових 1.000 радних места у Општини Рума

величина слова

17. април 2015.

Potpisivanje ugovoraОпштина Рума наставља са активном политиком привлачења страних инвеститора и стварању предуслова за отварање нових радних места. Данас је у Градској кући потписан Уговор о преносу својине над земљиштем на територији Општине Рума, који је из власништва Републике Србије прешао у надлежност локалне самоуправе. То је још један значајан корак ка реализацији нове велике инвестиције, јер ће поменуто земљиште, парцела површине 7,86 хектара бити уступљена светски познатој француској компанији "Хачинсон", која жели да изгради производни погон у Индустријској зони "Запад". "Хачинсон",произвођач гумених делова за аутоиндустрију, треба да отвори 200 радних места на територији румске општине и у великој мери допринесе смањењу незапослености. Инвестиција је вредна око 7,3 милиона евра, а Уговор о преносу власништва над парцелом у Инсутријској зони је један од предуслова за реализацију пројекта.

Уговор о преносу својине над земљиштем на територији Општине Рума су потписали председник Општине Рума Слађан Манчић и директор Републичке Дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић. Потписивање уговора је доказ да Влада Републике Србије, Републичка Дирекција за имовину и Општина Рума заједно, посвећено раде на стварању услова за бољи живот наших грађана, казао је први човек румске општине Слађан Манчић.

Slađan Mančić"Ми смо крајем марта упутили званичан захтев за пренос власништва за поменуту парцелу и ево након непуних десет радних дана ми потписујемо уговор. Дакле, брз, ефикасан рад је императив којим се руководимо и веома сам срећан што имамо подршку Владе и Дирекције за имовину, која ће резултовати новим радним местима за грађане наше општине. Ово је добра реклама и порука за све потенцијалне домаће и стране инвеститоре да су добродошли у Општину Рума и да се све администативне процедуре решавају у најкраћем могућем року. После овог Уговора о преносу власништва са Републике на Општину Рума ми ћемо, уз поштовање процедуре, земљиште доделити француској компанији Хачинсон. У наредна три дана укњижићемо земљиште у Катастру, до краја месеца одржаће се седница Скупштине Општине Рума на којој ће се верификовати одлука о уступању земљишта, а затим ће почетком маја уследити и потписивање уговора са "Хачинсоном", након чега би кренула и изградња производног објекта", изјавио је председник Манчић.

Он је напоменуо да је локална самоуправа већ неколико пута успешно сарађивала са Републичком Дирекцијом за имовину. "Један од послова на којем смо заједно радили је и "Адријана текс", односно Калцедонија, чије ће свечано отварање бити уприличено 22. маја. Тамо је већ запослено 350 људи, махом су у питању раднице. Кинеско - данска компанија за производњу меморисјке пене "Everrest production" почиње 28. јуна ове године. У плану је ангажовање 314 радника, иако је по елаборату тај број био 225. Чак сам обавештен да постоји могућност да се до краја године уводе и трећа смена што би значило нових 150 радних места, чиме би број запослених био дупло већи од првобитно планираног. Приводимо преговоре крају и са непалским инвеститором "CINNOVATION GROUP". По елаборату они ће запослити 409 радника, али је као и код кинеско - данског инвеститора врло могуће да ће стваран број радника бити и нешто већи. Као што је већ објављављено Влада Републике Србије ће за овог инвеститора издвојити субвенције у висини од 2.600.000 евра. Ако томе додамо и да је премијер Александар Вучић најавио и подршку при реализацији француске инвестиције. Наиме, Влада Републике Србије ће финансирати изградњу, колектора, тј. пречистача отпадних вода који је неопходан за рад Хачинсона, а тај посао вреди близу милион евра, јасно је да бољи дани за Општину Рума и њене грађане тек долазе. Како ствари стоје у овој години готово извесно можемо очекивати 1.000 нових радних места. Све су то показатељи једног марљивог рада и добре сарадње и координације локалне самоуправе, Владе Србије и Републичке Дирекције за имовину", закључио је Манчић.

Директор Републичке Дирекције за имовину Јован Воркапић сматра да добра пословна клима у Руми заслужује све похвале, али да се до тако нечега не може доћи преко ноћи.

Jovan Vorkapić i Slađan Mančić"Општина Рума је прави пример ефикасне и модерне Општинске управе. Документација је прикупљена у најкраћем могућем року и нама у Дирекцији је заиста лако да сарађујемо са вашом локалном самоуправом. Нових двеста радних места која би Хачинсон требао да отвори у Руми биће велики корак у сузбијању незапослености и није било ни трунке дилеме да ли пренос својине над поменутом парцелом треба доводити у питање. Заједничка мисија од највиших републичких органа па до нивоа локалних самоуправа је створити нова радна места у реалном, привредном сектору и хтео бих да одам признање председнику Слађану Манчићу и челним људима локалне самоуправе, јер су се својски потрудили да велике светске компаније доведу баш у Руму", рекао је Воркапић.

Поред поменутих инвестиција важно је истаћи и да ће локална самоуправа наставити улагање у опремање индустријске зоне "Румска петља", а све у циљу привлачења нових инвеститора и решавању проблема незапослености.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001