Цео Срем за фински систем образовања

величина слова

14. април 2015.

ŠkolaСве сремске општине потписале су Меморандум о сарадњи на увођењу франшизе финског POINT COLLEGE образовног система. Иницијатива је потекла из Старе Пазове, где је недавно организована презентација система образовања који у тој земљи постоји већ три деценије и даје одличне резултате. Финска је повезала образовање и привреду и ускладила их. Тако је добила смањен број незапослених и развијенију привреду. Србољуб Лукић, фински привредник нашег порекла је том приликом објаснио да би Срем могао добити базу система образовања у средњим и вишим стручним школама, на коју се надовезује и уклапа већ постојећи систем, а све то у складу са важећим законима. То је практично велик корак у усклађивању кадрова које производимо и привредних потреба, а франшиза обавезује обе стране на сарадњу. Школоваћемо младе људе пре свега за професије које имају перспективу.

"У књигама које су они направили, првих 20 година је прошло у свађама и несугласицама између старог и новог система образовања. Тек после је све пошло како треба. Нису они успели то да уведу преко ноћи. Финци су доказали да образовање има најважнију улогу у привреди једне земље", рекао је приликом презентације у Старој Пазови Србољуб Лукић.

Načelnik Opštinske uprave Dušan LjubišićПо упознавању представника региона Срема са предностима које има овакав систем, није прошло дуго до потписивања Меморандума о сарадњи. Рума је у самом старту дала своје ДА за увођење новина у област образовања, јер то је оно на чему се мора плански радити. ,,Рума је заинтересована за ову причу која може донети само бољитак. Треба нам систем прилагођен потребама привреде, јер то је оно што тренутно немамо", истакао је том приликом Душан Љубишић, начелник Општинске управе Општине Рума. После потписивања Меморандума све општине Срема заједнички ће радити на формирању своје Радне групе, а ускоро треба да буде познат термин састанка са Срђаном Вербићем, министром просвете Владе Републике Србије.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001