Заседао Штаб за ванредне ситуације Општине Рума

величина слова

9. април 2015.

Štab za vanredne situacijeСедница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума одржана је данас у Градској кући. На дневном реду данашњег заседања нашао се записник са претходне седнице, Годишњи извештај о раду Штаба у 2014. години, План рада за текућу 2015. годину, као и Нацрт оперативног плана за одбрану од поплава на водама другог реда за 2015. годину.

Због мајских поплава Штаб за ванредне ситуације Општине Рума је прошле године заседао 14 пута, а комадант Штаба и председник Општине Рума Слађан Манчић је оценио да је локална самоуправа, у кризном периоду 2014. године, на најбољи могући начин одговорила задатку. "Ја сам се на данашњој седници још једном захвалио свим члановима Штаба, надлежним службама, јавним предузећима, установама и грађанима на учињеном у одбрани од поплава током маја 2014. године. Сматрам да је урађен добар посао, како у граду, где је дошло до изливања канала, тако и у селима наше општине, пре свега Хртковцима и Кленку који се наслањају на реку Саву. Најважније је да нисмо имали људских жртава, штета на грађевинским објектима није била велика, а што се тиче пољопривредног земљишта ту је било мало више штете, али углавном у оним тзв. небрањеним деловима наше општине. Наравно, свака појединачна штета је за наше грађане велика, али реално када сагледамо каква је била ситуација у неким општинама које су у нашем окружењу, морамо се сложити да је Општина Рума добро прошла",казао је председник Манчић.

Анализирајући ванредну ситуацију у мају 2014. године, Штаб за ванредне ситуације Општине Рума је сачинио план рада за 2015. годину.

"Данас смо усвојили и Закључак да из буџета Општине Рума издвојимо средства за куповину две црпне пумпе. Прошле године смо на делу видели да би још ефикасније реаговали у поплавама да смо имали додатне пумпе. Наше ватрогасно - спасилачке јединице покривају и иришку општину и зато је врло битно да имамо на располагању адекватан број пумпи. Пумпе ће бити власништво Општине Рума, а користиће их ватрогасно - спасилачка јединица", изјавио је први човек локалне самоуправе.

Пошто је најављена Измена и допуна закона о ванредним ситуацијама врло брзо треба очекивати и нове обавезе локалне самоуправе у ванредним ситуацијама, поводом којих ће Штаб за ванредне ситуације Општине Рума поново заседати.

За чишћење каналске мреже у Општини Рума, у 2014. години, је издвојено 36 милиона динара, од чега је 14 милиона издвојила локална самоуправа. Конкурс за доделу средстава за 2015. годину је у току, а на данашњој седници било је речи и о тренутном стању каналске мреже у Општини Рума, са посебним акцентом на Борковачки канал. Општина Рума ће предузети све неопходне мере како би каналска мрежа била адекватно очишћена.

Седници је присуствовао и  представник МУП-а Милош Миленковић, полицијски инспектор Сектора за Ванредне ситуације у  Сремској Митровици.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001