Налог за безбедно понашање у саобраћају

величина слова

1. април 2015.

Налог за безбедно понашање у саобраћајуПаркинг служба Ј.П."Комуналац" у Руми ће у сарадњи са Министарством грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре, као и у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, данас организовати акцију под називом „Налог за безбедно понашање у саобраћају".

Акција је усмерена на унапређење безбедности саобраћаја, са циљем смањења броја и последица саобраћајних незгода. Заједничка акција има за циљ скретање пажње младим возачима на последице вожње под дејством алкохола.

Акција је већ реализована у Београду и том приликом је подељено 50000 флајера. С обзиром да је акција била примећена и да је изазвала позитивне коментаре и похвале, припремљена је акција за територији целе Републике Србије, односно у локалним самоуправама где постоји организована наплата паркирања.

Од укупно 61 локалне самоуправе у Републици Србији где је успостављен систем контроле и наплате паркирања, њих 56 (92%) ће учествовати у данашњој заједничкој акцији која ће се одржати у времену од 09,00 до 15,00 часова.

Локалне самоуправе које ће учествовати у заједничкој акцији која ће се спровести 01. априла су: Александровац, Аранђеловац, Алексинац, Ариље, Бачка Паланка, Бечеј, Бујановац, Чачак, Ћуприја, Инђија, Ивањица, Јагодина, Кикинда, Књажевац, Крагујевац, Крушевац, Лазаревац, Лесковац, Лозница, Младеновац, Неготин, Ниш, Нови Пазар, Нови Сад (који обухвата и општине Сремски Карловци и Темерин), Обреновац, Панчево, Параћин, Петровац на Млави, Пирот, Пожаревац, Пожега, Прокупље, Рума, Шид, Шабац, Сента, Смедерево, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сомбор, Сремска Митровица, Стара Пазова, Суботица, Темерин, Топола, Трстеник, Ужице, Ваљево, Врање, Врњачка Бања, Вршац, Зајечар, Златибор и Зрењанин.

У последњих десет година, број саобраћајних незгода и страдалих лица због управљања возилом под дејством алкохола је у сталном порасту, посебно у категорији младих возача. Само у периоду од 2010. до 2013. године због управљања возилом под дејством алкохола погинуло је 198 људи.

Подсећамо, да након пет минута од конзумирања у крви се налази довољна количина алкохола која се може измерити. Алкохол различито утиче на жене и мушкарце. Погрешна је претпоставка да кофеин може да помогне да се алкохол елиминише из организма и да се особа брже отрезни.

У елиминацији алкохола не помажу ни кафа, ни хладан туш, вежбање, отворен прозор у аутомобилу, нити било шта друго осим времена које је организму потребно да се алкохол разгради и елиминише из организма.

Током вожње под утицајем алкохола време реаговања возача је дуже. Дуже време реаговања возача означава дужи зауставни пут возила, што утиче на повећање броја саобраћајних незгода.

Према подацима МУП-а свакодневно је један од 100 возача на улицама под дејством алкохола.

У односу на укупан број погинулих учесника у саобраћају око седам процената је погинуло због управљања возилом под утицајем алкохола.

У првих 11 месеци 2014. године алкохол је препознат као основни узрок саобраћајних незгода у 2.448 незгода, што је за 13 одсто мање у односу на исти период 2013. године.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001