Поново возом до Шапца, али брже и безбедније

величина слова

26. март 2013.

Редован железнички саобраћај на релацији Рума - Шабац, од данас је званично обновљен.  Нови дизел-моторни воз који ће саобраћати на овој прузи, свечано је данас у Руми представио генерални директор "Железница Србије" Драгољуб Симоновић. Реч је о новом дизел моторном возу серије 711, који је једанаеста гарнитура укључена у редован путнички саобраћај, од укупно 12 возова купљених од руске компаније Метровагонмаш, захваљујући кредиту међународне железничке банке Еурофиме.

Нови воз је дводелан и има 120 места за седење и 126 места за стајање. Опремљен је најсавременијом опремом, а главне компоненте су произвели најпознатији европски произвођачи, по свим европским стандардима. Воз се креће брзином од 120 км/сат.

Нови воз омогућиће редован, квалитетан, поуздан и ефикасан путнички железнички саобраћај између Руме и Шапца. Подсетимо, до сада је на релацији између Руме и Шапца саобраћао стари, дотрајали шинобус, због чега путничког железничког саобраћаја на овом правцу готово и да није било.

Воз ће од данас саобраћати радним данима шест пута дневно, док ће викендом и у дане државних празника имати по четири поласка.

 

Генерални директор "Железница Србије" Драгољуб Симоновић тврди да се број путника, на пругама које су добиле нове возове, увећао за 50 одсто. "То је довољан показатељ, да ако створимо услове, можемо покренути железнички саобраћај. То јесте тежак посао, али сам сигуран да ће у наредних 5 до 7 година српске пруге и станице изгледати много модерније. Ми преговарамо са иностраним партнерима о набавци још возова, јер званични подаци указују да смо новим дизел-моторним возовима превезли близу 400.000 путника и од тог превоза зарадили преко 30 милиона динара. Посебно ме радује чињеница да је железница постала главни превозник на релацијама где је поново успостављен саобраћај".

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001