Обележен Дан победе

величина слова

9. мај 2020.

На Градском гробљу у Руми, полагањем венаца на спомен обележја погинули, борцима и жртвама фашистичког терора, обележен је Дан победе 9. мај.

О страдањима на овим просторима и антифашистичкој борби окупљенима је прво говорио Томислав Милић, председник општинског СУБНОР-а.

Он је подсетио да је на данашњи дан пре 75 година побеђено највеће зло 20. века – фашизам.

Други светски рат представља највећи, и по обиму страдања, најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Долазак нациста на власт у Немачкој 1933. године представљао је прекретница у историји Европе у прошлом веку који је победио на таласу примитивног и лажног патриотизам, агресивног национализам и расизма, отворено ширећи антисемитизами нетрпељивост према Словенима и Ромима.

Током ратних година, живот је изгубило око 50 милиона људи, међу којима 30 милиона цивила. Да би била побеђена нацистичка Немачка, Совјетски Савез је поднео највеће људске жртве изгубивши 28 милиона грађана и војника. Највеће људске губитке у односу на укупан број становника претрпела је Пољска, која је изгубила шест милиона становника, а више од 95 одсто страдалих били су цивили. Југославија је са 1,8 милиона жртава била је трећа земља по броју страдалих током Другог светског рата.

"На простору Југославије партизански покрет предвођен Јосипом Брозом Титом је стао на чело антифашистичке борбе, стекао наклоност савезника и углед као један од највећих антифашистичких покрета у Европи. Рат је на простору Југославије завршен је 15. маја 1945. године, а као победник из рата изашли су партизански одреди–НОВЈ", рекао је Милић.

Он је додао да је ово истовремено и Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма, односно на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао да се на овај дан сваке године окупљамо да одамо почаст нашим суграђанима, борцима и жртвама фашистичког терора.

"Ово је један од најзначајнијих датума не само у новијој, већ у свеукупној историји човечанства. Тог дана је велика међународна антифашистичка коалиција и званично прогласила победу над тиранијом и свим оним што је фашизам као идеологија зла нудила човечанству. У тој великој антифашистичкој коалицији допринос нашег народа је немерљив, то је нешто што треба да представља свету страницу наше историје, то је нешто чиме се поносимо", указао је Ковачевић.

Он је додао да су деценије које су уследиле после 9. маја 1945. године, деценије које је поново обележило време идеолошког антагонизма и идеолошких подела. Те поделе нису мимиоишле ни нас.

"Ових дана, на жалост,сведоци смо да разни фашисоидни модели понашања, па и у политичком животу, покушавају да подигну свој глас и да дају до знања да су ту међу нама. Ми немамо право да пред тим ћутимо, имамо обавезу према жртвама фашизма да указујемо на све облике фашисоидног понашања. Ми смо овде данас у обавези да на то укажемо и нисам желео да пропустим ову прилику да на то скренем пажњу. Још једном, свесни и поносни на то да смо део велике међународне антифашистичке коалиције, историје слободољубља и борбе на бољој страни човечанства, морамо да свакодневно подсећамо наше најмлађе да негују ове традиције, јер само сећањем на то шта је ово зло доносило, можемо спречити да се оно у будућности понови", поручио је Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001