Обележена 21. годишњица бомбардовања

величина слова

24. март 2020.

VenciОпштина Рума, СУБНОР и представници Удружења ратних војних инвалида положили су данас венце на Градском гробљу у Руми, и поклонили се сенима жртава, које су изгубиле животе током НАТО агресије 1999. године.

На данашњи дан пре 21 годину начињено је  најгрубље кршење принципа на којима почива међународна заједница и међународно право нападом најмоћније војне алијансе оличене у НАТО пакту на једну независну и самосталну државу каква је била Савезна Република Југославија у то време, поручио је председник СО Рума Стеван Ковачевић.

 

"То је био пример грубог кршења свих принципа међународног права и наша држава и наш народ морали су бити кажњени само због тога што нису желели да уподобе свој лик да се покорно уклопе у озваничене  гео-стратешке карте међународног поретка. Наша држава и наш народ дали су достојанствен и частан отпор надмоћном окупатору, велике  жртве поднели су наши војници, полицајци, али и цивили. Уследили су дани и месеци  великог уништавања инфраструктурних објеката и индустријских постројења. Оно што је битно је да смо из те голготе као народ изашли достојанствени и свесни потребе да  се слобода брани и чува. На данашњи дан, после 21.годину, такође у ванредним околностима смо дужни  да се присетимо тог догађаја, јер пример који су  дали наши грађани бранећи слободу и достојанство 1999. године је пример како треба да се понашамо и данас када такође бранимо животе и  здравље наших људи", истакао је Ковачевић и нагласио да организовани и дисциплиновани можемо да се одупремо снажном непријатељу, те да је убеђен да ће и данашње потешкоће бити превазиђене.

VenciТомислaв Милић, председник СУБНОР Рума је рекао да је бомбордовање однело више од 2.500 живота, од чега 80-оро деце.

"Не треба заборавити наше јединство, чврстину, познати српски инат у тешким ситуацијама, јер у тешким ситуацијама се роди неки нови квалитет, рађају се неки нови хероји. И данас користим прилику, када се боримо са невидљивим непријатељем, без обзира на то што смо ми већ једном срушили невидљивог, ми се данас боримо са највећом пошасти у свету, са корона вирусом. Баш како смо показали јединство, чврстину и хомогеност током НАТО бомбардовања, управо позивам наше грађане да исто тако будемо јаки, чврсти јединствени и да тако можемо успети да се одупремо и овој болести која нас је захватила током овог пролећа. Морамо поштовати реч струке и сигурно ћемо победити болест. Нека је слава палим жртвама у бомбардовању од пре 21. годину", рекао је Милић завршивши своје обраћање речима: "Живела Србија"!

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001