Модернизација наставе у румским школама - Општина купила нову рачунарску опрему за све средње школе

величина слова

28. јануар 2020.

Donacija14 рачунара, 26 монитора, седам штампача и два пројектора Општина Рума је данас донирала румским средњим школама. По три рачунара су добиле Средња стручна школа "Бранко Радичевић", Средња техничка школа "Миленко Брзак - Уча" и Средња пољопривредно - прехрамбена школа "Стеван Петровић - Бриле", док је Гимназија "Стеван Пузић" добила пет, а сви рачунари су са инсталираним оперативним системом Windows 10, 8GB меморије и брзим SSD 240GB.

Од 26 монитора (Asus 22 инча FullHD), 14 иду у комплету са рачунарима, а преосталих 12 је добила ССШ "Бранко Радичевић" како би заменила старе школске мониторе.

RumaДва нова модерна пројектора добила је Средња техничка школа "Миленко Брзак - Уча", као и три А4 штампача и један штампач у боји, за штампање папира у А3 формату. Три А4 штампача добила је и ССШ "Бранко Радичевић". Председник Општине Рума Слађан Манчић уручио је данас рачунарску опрему директорима румских средњих школа.

"Модернизујемо информатичке кабинете, познато је да смо у претходним годинама много средстава издвојили за инфраструктурна улагања у школама. Сада улажемо у сам процес рада, желимо да олакшамо професорима саму наставу, али циљ нам је да пре свега деца имају квалитетније услове за образовање и да стекну адекватно знање", изјавио је Манчић, напоменувши да је вредност испоручене рачунарске опреме нешто преко милион динара, али да је ће сличну донацију добити и румске основне школе.

Ruma"Јавна набавка вредна око 6 милиона динара расписана је у више партија, укључене су и основне и средње школе. У одређеним партијама имамо проблема у смислу набавке, процедуре. Рачунарска опрема за основне школе вредна је готово три милиона динара. Најбољи понуђач је изабран, имамо жалбу другопласираног који мисли да је оштећен, процедура је у току, немамо проблема да сачекамо исход жалбе, све се ради по закону. Сигурно је да ће и све основне школе добити оно што су тражиле и што им је у овом моменту приоритет", изјавио је Манчић.

Нова рачунарска опрема унапредиће наставу у свим румским средњим школама, сматра Весна Илић, директорица СТШ "Миленко Брзак - Уча"  и напомиње да технологија напредује, стари рачунари застаревају, те да је неопходно обнављати опрему.

Ruma"Конкретно нама је и реформисан смер електротехничар рачунара, па имамо већу потребу са кабинетима, јер уместо две групе, ученици су сада подељени у три. Због увођења електронског дневника корист ће имати свакако и сами наставници", казала је Весна Илић.

Поред рачунарске опреме Општина Рума је издвојила средства за опремање Кабинета за практичну наставу у ССШ "Бранко Радичевић", па је тако школа добила нови шпорет, два бојлера, есцајг и други ситни инвентар.

"Увек има потребе да се обнови опрема за рад, тако да смо захвални на донацији Општине Рума. Што се тиче рачунара и нових монитора, морам рећи да се све наставне јединице раде по новим програмима, а неки програми више немају подршку. Од ове године Windows 7 нема подршку, тако да је веома значајно да добијемо нову опрему, да деца могу да на квалитетан начин прате наставу", оценио је Мирко Зрнић, директор ССШ "Бранко Радичевић.

Oprema

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001