Огњен Бабић први допливао до Часног крста - Румљани показали снагу вере и чврстину карактера

величина слова

19. јануар 2020.

PobednikПедесеторо одважних пливача пливало је данас на језеру Борковац за Часни крст. Богојављенско пливање је ове године у Руми окупило рекордан број учесника и посетилаца, а најбржи је био деветнаестогодишњи Румљанин Огњен Бабић.

„Пресрећан сам што сам први допливао до Часног крста.Морам признати да је било веома хладно, али нисам осећао хладноћу кад сам изашао из воде, већ само понос и зато ћу пливати сигурно и следеће године“, поручио је овогодишњи победник. 

Поред Огњена велике симпатије румске публике и аплаузе добио је најмлађи пливач – Лав Кнежевић, дечак рођен 2011. године. Баш у складу са својим именом, млади Румљанин је храбро одолео зими и хладној води и обећао да ће пливати и наредне године.

Најбржа жена на данашњој манифестацији Милица Пауковић, по трећи пут плива за Часни крст у Руми и каже да је осећај сваки пут феноменалан.

„То је нешто неописиво. Наравно да је хладно, али ту је и осећај среће и адреналина који имаш после, који те држи и даје снагу... Заправо то ме и вуче да наставим“, тврди Милица, бивша румска атлетичарка.

PlivanjeПливање за Част није такмичење између учесника, оно је пре свега испољавање снаге вере и чврстине карактера, наглашава председник СО Рума Стеван Ковачевић и додаје да рекордан број учесника говори у прилог томе да је то манифестација препозната од стране грађана као нешто вредно и да због тога има будућност.

“Као и претходних година на данашњи велики верски празник Српска православна црквена општина и Спортски савез Општине Рума уз покровитељство Општине Рума организују пливање за Часни крст. Из године у годину број пливача расте и желео бих да у име Општине Рума честитам и захвалим се учесницима на храбрости да данас ускоче у ову хладну воду“, рекао је Ковачевић. 

Један од организатора такмичења Милош Марковић, генерални секратар румског Спортског савеза,  истиче да је и овог пута Општина Рума наградила победника, најбржу девојку и најмлађег учесника са по 10.000 динара, док су сви учесници даривани од Српске православне цркве благодарницама, иконицама на дрвету, а победник је награђен и златним крстом.

Протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски упутио је велику захвалност пливачима, поготово младим нараштајима, како је рекао, дивној дечици која су се одважила  да своју веру и делом потврде.

Plivanje„Ево Богу слава и хвала, и ове године смо се окупили овде на једном од наших дивних места румских и посебних, али и на језеру које нас је призвало и ове године, да освећењем и пливањем за Часни крст прославимо Бога и велики празник. Захвалност и свим организаторима, а поготово нашој општини Рума, која препознаје, и Богу хвала, и труди се у свакој области да да свој допринос ево и овако, чувајући нашу традицију, нашу веру, чувајући оно што смо наследили од наших светих предака“, изјавио је Лазаревић, захваливши се и медијима на сјајној сарадњи и промоцији пливања за Часни крст у Руми.

Организатори су се потрудили да обезбеде и окрепљење за све посетиоце, било је ту кобасица, куваног вина, а гастрономским ђаконијама смерне пливаче и гледаоце почастиле су вредне жене из Удружења жена „Краљевчанке“ из Краљеваца.

Borkovac

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001