Почела изградња ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице од Шапца ка Лозници

величина слова

5. децембар 2019. 

Почели су радови на изградњи ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице од Шапца ка Лозници, укупне дужине 77 километара. Председник Александар Вучић поручио је да ће ауто-пут и брза саобраћајница бити врхунског квалитета и да ће бити изграђени на време. Додао је да је циљ да се доведе много више инвеститора у те крајеве.

Председник Александар Вучић поручио је да је посебно поносан на то што су у једном дану потписали уговор за Моравски коридор и отворили припремне радове за изградњу пута Рума–Шабац–Лозница.

"Хоћу да кажем и људима у Срему и Мачви, у Руми, Шапцу и Лозници, да ће имати ауто-пут и брзу саобраћајницу врхунског квалитета, изграђене на време. Али то им не значи само саобраћајницу која ће да их повезује са Београдом, која ће да их повезује са другим делом Србије. То им значи више инвеститора", истакао је Вучић.

Циљ је да се доведе много више инвеститора у те крајеве. "У протеклих пет година присуствовао сам отварању пет фабрика само у Руми. Међутим, хоћемо да урадимо још више и хоћемо још боље, а сви хоће да дођу када имају најбрже путеве", додао је Вучић.

Захвалио је председнику Азербејџана Илхаму Алијеву на свему што чини за заједништво и другарство две државе. Честитао је свим људима у Србији и рекао да ће наша земља са Моравским коридором и Сремско-мачванским коридором изгледати потпуно другачије.

"Ближа свима другима, лакше ће да се иде у Републику Српску и БиХ, лакше ће да се иде на Гучево, лакше ће касније да се иде до Љубовије, Малог Зворника, Бајине Баште и свих других места", рекао је председник.

"Не мислимо да овде станемо, мислимо да наставимо да градимо", поручио је Вучић.

Sladjan MancicПредседник Општине Рума Слађан Манчић истакао је да нови ауто-путеви доносе бољитак, а да ће посебне бенефите имати румска општина.

"На територији Општине Рума ће се укрштати два велика ауто-пута и то ће нам, као Општини, сигурно донети бенефите пре свега у привредном смислу. Сам проток роба биће ефикаснији, бржи и безбеднији, а Рума ће учврстити своју гео-стратешку позицију, што ће у крајњем случаjу резултовати и подизањем животног стандарда за све грађане", рекао је председник Манчић.

Почетку радова присуствовала је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић која је нагласила да је ово велики дан за Србију.

Z MihajlovicОно што је за нас веома важно јесте што Србија више нема времена да губи, ниједан једини дан, завршили смо Коридор 10, завршили смо део "Милоша Великог" од Београда до Чачка, ускоро пуштамо Сурчин–Обреновац деоницу и овај ауто-пут и брзу саобраћајницу, и све друге ауто-путеве које започињемо, ми ћемо их у просеку градити између три и пет година и то је оно што разликује ову Владу у односу на претходне године и деценије", рекла је Михајловићева.

Заменик председника "Азвирта" Караман Ахмедов истакао је да му је задовољство што присуствује почетку градње овако важног пројекта који ће постати "артерија регионалне економије" и који ће побољшати регионалну интеграцију, осигурати бољи стандард становника и подстаћи развој приватног сектора.

Нови пут спојиће Сремски и Мачвански округ, решити вишегодишње проблеме становништва и захтеве привреде тог краја. Када се заврши, од Подриња до Београда стизаће се дупло брже.

Средином новембра потписан је комерцијални уговор са азербејџанском компанијом "Азвирт", а вредност тог посла је 476 милиона евра.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001