101. годишњица ослобођења Руме у Првом светском рату

величина слова

6. новембар 2019.

Godišnjica-Народе, што су биле наше сање то се остварило. Ево слободе, а ви је сачувајте ко зеницу ока свога. Сачувајте свуда и свагде мир и ред - др Жарко Миладиновић, новембар 1918. године.

На Српском војничком гробљу у Руми, које је пре три године обновљено средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, данас је обележена 101. годишњица од ослобођења Руме у Првом светском рату. Венце су данас на спомен обележје положили представници Општине Рума, СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида Општине Рума, представници политичких странака и грађани.

На данашњи дан 1918. године град је ослободио Пети пешадијски пук Краља Милана под командом мајора Љубомира Максимовића, а ослободиоце, међу којима су се нашао херој Првог светског рата и први почасни грађанин нашег града Станислав Краков, дочекао је др Жарко Миладиновић који је том приликом одржао говор, а потом је уследило ослобађање земље ка западу.

Велики рат је свакако једна од највеличанственијих и најтрагичнијих епопеја кроз коју је прошао српски народ и држава, казао је Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Румa.

"Велике идеале можемо остварити само ако смо као народ јединствени, као што су наши преци били јединствени током Првог светског рата када су у истој колони, неподељени марширали српски краљ, српска влада и министри, српски парламентарци и српски народ и када су имали само један свети циљ – ослободити отаџбину. Снага тог јединства може нам бити инспирација у времену у којем живимо и које је такође, пуно изазова, када дајемо свој допринос одбрани националних и државних интереса", поручио је Ковачевић и додао да Рума има много важних датума које обележава, а да ће круна бити прослава 24. новембра - Дана општине када је у Руми донета одлука о присаједињењу Срема Краљевини Србије.

На Српском војничком гробљу сахрањено је 55 српских војника који су дали своје животе на почетку Првог светског рата, на Легету.

MilicТомислав Милић, председник СУБНОР-а Општине Рума, на чију иницијативу је овај јединствени војнички комплекс и обновљен напоменуо је да су ту сахрањена 43 српска и 12 аустроугарских војника православне вероисповести.

"Укупно на легетском бојишту је погинуло или се удавило 2.000 војника, заробљено их је 4.800, а само 600 се успешно вратило на десну обалу, препливавши Саву. Аустроугарска војска се крваво осветила житељима Срема, попаљене су куће, мушкарци отерани у логоре. Наш народ се читаву своју историју борио за слободу. Крваво смо је стицали и зато је ред да се на достојанствен начин сећамо наших славних предака и одајемо им дужну пошту сваке године", рекао је Милић.

Свештвенство Српске православне цркве у Руми служило је помен жртвама.

Pomen

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001