Мост размене – Сећање на Волфа, невине жртве и антифашистичку борбу

величина слова

31. август 2019.

У знак сећања на прву, у Војводини, размену заробљеника, партизана и Немаца, која се одиграла 2. септембра 1943. године на стејановачком путу, СУБНОР Општине Рума и сродне борачке организације су данас, заједно са челним људима локалне самоуправе и грађанима наше општине, положили венце на спомен плочу Вукашину Биволаревићу Волфу, заменику командира Фрушкогорског партизанског одреда, који је и извршио размену. Венце су положили и Волфова кћерка Драгица и унук Вукашин. Биволаревић је тада разменио 28 немачких војника, за 64 партизана(у неким изворима 62).

Stevan KovačevicУправо овај догађај, на тзв. мосту размене, у другој половини 1943. године заправо најбоље сведочи о томе да је на овом простору постојао легитиман и респектабилан покрет отпора фашистичкој немани, која није могла да га игнорише и самом разменом, на неки начин, га је и признала и самим тим легитимисала антифашистичку историју народа овог краја, оценио је Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

„То је веома важно, јер ми у историју улазимо са конкретним догађајима и доказима свог активног отпора фашистичкој немани. Не улазимо у историју антифашизма са некаквим декларацијама, преструктуирањима и фалсификовањем историје. Указао бих на важност окупљања и очувања сећања на овакве догађаје, јер таква историјска свест нам је гарант да ћемо и у будућности бити на оној бољој и праведној страни човечанства“, рекао је Ковачевић.

Своје успомене на размену евоцирали су Бранко Лођиновић (92) из Гргуреваца, који је на Фрушкој гори чувао заробљенике и Гаврило Винчић (94) из Шида, који је са Волфом учествовао у размени.

Они су свима пожелели добро здравље и поручили да чувамо Србију јер друге земље немамо. Обојица су сагласни да је Биволаревића красила велика храброст, да су сви борци били јунаци, те да је време да се престане са поделама у нашем народу и да само сложни можемо одолети изазовима који су пред нама.

Председник Покрајинског СУБНОР-а Светомир Атанацковић сматра да смо као слободни људи дужни да одамо пошту свим невиним жртвама Другог светског рата.

„Народно ослободилачка борба је однела многе младе животе, али је донела слободу. Слобода је велико богатство и без те слободе нема ничега. Морамо се поштовати, бити јединствени у свему, у очувању идентитета НОП и тековина те борбе, сећањем на све оне који су своје животе уткали у борбу за слободу“, казао је Атанацковић.

 

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001