"Хорис - Коњичке руте Срем" - Снажан допринос очувању традиције, промоцији туризма и подизању нивоа друштвене одговорности

величина слова

30. август 2019.

Horis RumaДвогодишњи пројекат је донео бенефите свим партнерима, и српској, и хрватској страни, а уједно је и поново афирмисао коњички спорт, подсетио на славну традицију овог поднебља када је реч о коњарству, али је и отворио простор за развој туризма, закључено је на данашњој Завршној конференцији пројекта "Хорис -Коњичке руте Срем".

Завршна конференција је одржана у Културном центру "Брана Црнчевић" у Руми, а реч је о пројекту прекограничне сарадње "Interreg IPA CBC, Хрватска - Србија 2014-2020" вредном 1.417.632,24 евра, који је Европска унија суфинансирала са чак 1.204.987,39 евра.

Захваљујући "Хорису" у Руми је изграђен комплекс за коњички спорт у којем ће се, између осталог, спроводити - хипотерапија, делотворна за особе са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама.

Носилац пројекта је Општина Нијемци из Републике Хрватске, а партнери на пројекту су Општина Рума, Средња пољопривредно - прехрамбена школа "Стеван Петровић Бриле" из Руме, Коњички клуб "Срем" из Сремске Митровице и Коњогојска удруга Вранац из Доњег Новог Села у Хрватској.

Dragan KosanovićСви они и те како имају разлога за задовољство сматра Драган Косановић, координатор пројектних активности у Општини Рума.

вим пројектом смо урадили доста значајних ствари. У Руми изграђен центар за терапеутско јахање, за школу јахања, за спортско јахање, Сремска Митровица је добила објекат, такође, за исте намене. У Хрватској су изграђени туристички садржаји и стаза за вожњу фијакерима, купљени су фијакери за коњичке клубове, као и традиционалне ношње. Људи су прошли едукације, 15 људи је спремно да спроводи терапеутско јахање и организује школу јахања. Све активности су спроведене како је било планирано у пројекту, ипак, морам рећи да смо тек сад, заправо, на почетку пројекта. Желимо да обезбедимо одрживост и да створимо услове и за даље бављење коњичким спортом и за развој туризма у овој области", рекао је Косановић захваливши се и АП Војводини која је такође финансијски подржала пројекат у Руми.

Horis meetingКосановић је оценио да је сарадња са свим партнерима била добра, да су сви богатији за нова стечена знања и искуства, те да ће Општина Рума референце из овог пројекта искористити за претприступне фондове и ново привлачење средстава из ЕУ.

Марина Карачић, координаторка пројекта из Општине Нијемци, напомиње да је акценат, у њиховом случају, био на употпуњавању туристичке понуде и да су успели у својој намери.

"Проширили смо своју тренутну туристичку понуду, те смо заправо кроз ово богаћење културне природне баштине, тај суживот коња и човека, добили један нови туристички производ који можемо понудити широј публици. Кроз инфраструктурну изградњу обогатили са додатном туристичким садржајима наше познато излетиште Сопотац, сада имамо једну уређену коњичку руту и отворени корал где је доступно рекреативно јахање", напомиње Марина.

RumaВладимир Вукотић, председник Коњичког клуба "Срем" из Сремске Митровице каже да они из пројекта излазе богатији за један затворени мањеж, површине од око 800 квадратних метара, који ће клубу омогућити да континуирано ради током целе године.

"Тај континуитет у раду је нешто што нам је фалило, јер се током хладнијих месеци у години не може радити у отвореном мањежу. Сада је тај проблем решен, а у оквиру пројекта смо добили и један фијакер, опрему за запрезање коња и народну ношњу, а све у циљу обогаћивања наше туристичке понуде, повезивања хиподрома у Сремској Митровици, Хотела Срем и целе наше туристичке регије Срема", наглашава Вукотић.

Miki TeslaМлади Румљанин Мирослав Тесла, корисник је услуга Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју у нашем граду, од његовог оснивања. Мики истиче да много воли животиње и да једва чека да крене терапеутско и рекреативно јахање у Руми.

"Волим животиње, посебно коње, волим да бринем о њима и драго ми је што се то тако нешто отворило у нашем граду. Иначе, сваке среде, са нашим васпитачима, одлазимо у Пољопривредну школу и уживамо у зоо врту", каже Мики.

На завршној конференцији је приказан и филм "У галопу", који је конципиран као документарна емисија, и пружа романсирани осврт на повезаност коња, тих племенитих животиња, и људи.

rollup

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001