Општина обезбедила бесплатне уџбенике за 808 румских ђака

величина слова

30. август 2019.

Катарина Филиповић и Бобана МалетићОд прошле године сви румски малишани, од јасленог до предшколског узраста, имају право на бесплатан вртић, а од ове бесплатне уџбенике је за 808 основаца обезбедила локална самоуправа.

Све школе у Општини Рума спремно дочекују почетак нове школске године, испуњени су сви и безбедносни и хигијенски услови за нормално одвијање наставе, рекле су на данашњој конференцији за медије, шефица Одељења за друштвене делатности, Бобана Малетић и њена помоћница Катарина Филиповић, које су претходних дана обишле све образовне установе у нашој општини.

"Неке ситнице и недостаци се отклањају у ходу, али генерално све је спремно за почетак школске године. Рекли смо и директорима да скрену пажњу родитељима да су њихова деца дужна да чувају књиге, мислимо ту, пре свега, на бесплатне уџбенике за први разред што је обезбедила Општина како би могли да их користе ученици и следеће године. У овој години финансирамо уџбенике за 808 ученика, тј. 313 првака и 495 деце која добијају уџбенике по одлуци о социјалној заштити и то до осмог разреда, а за то смо обезбедили укупно око 5,8 милиона динара", рекла је Бобана Малетић.

Румске вртиће у школској 2019/20. години похађаће 1.608 малишана, а поред чињенице да је вртић бесплатан, Општина Рума се труди да стално подиже и ниво услуге и квалитет смештаја у свим објектима, казала је Катарина Филиповић.

План Општине Рума је да се од наредне године поједностави процедура за добијање бесплатне ужине. Да би се та идеја реализовала, каже Бобана Малетић, прво ће се обавити консултације са Одељењем за финансије, привреду и пољопривреду.

На конференцији се могло чути да су готово све школе у румској општини искористиле распуст како би улепшале школски амбијент. Од крупнијих улагања поменута је санација тоалета у Техничкој и Пољопривредној школи, као и да је Техничка школа од Министарства просвете добила 15 рачунара, а Пољопривредна школа од Министарства пољопривреде 2 милиона динара за куповину трактора, те да су бројне школе добиле паметне табле, спортске реквизите итд.  ОШ "Душан Јерковић" је похваљена јер ће 6. септембра добити Европску ознаку квалитета за рад на пројектима E-Twining.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001