"Жетва Краљевци" - Очување традиције и идентитета

величина слова

15. јул 2019.

Zetva KraljevciПету годину за редом Удружење жена "Краљевчанке“ из Краљеваца организовало је сеоску манифестацију "Жетва Краљевци“. Жито је са краљевачких њива скинуто, па су мештани и гости могли и да прославе завршетак најважнијег посла у пољу и то на старински начин. Мушкарци су косама скидали жито, а жене везивале снопове и припремале храну, јаку "сремачку“ да човек издржи тежак рад у пољу.

Жетва у Краљевцима је скоро готова, принос је био нешто мањи од претходних година, мајске кише умањиле су род, а нешто је страдало и током невремена. Ипак, Краљевчани нису поклекли, и као некад, после великог посла, ваља се и прославити.

"Пети пут смо овде, погледајте колико је људи дошло. Наше вредне жене раде, меси се као што се то радило некад. Мањи принос и штете од невремена нису умањили наше расположење. Година ће проћи, следећа ће бити боља, живот иде даље, а ми ћемо чувати старе традиционалне вредности, посебно међу младима који су и данас са нама и који уче и који ће наставити ову традицију", напомиње Никола Чанаџић, председник Савета МЗ Краљевци.

Košenje"Главни део посла у пољу је завршен, а сада ми показујемо како се некад косило и каква се некад храна припремала. А наше жене умеју и да косе, али и да добро месе. На њиву се на жетву носи корпа у коју се пакују ракија, домаћа сланиница, кромпир, кувана јаја, кобасица, гибаница и домаћи хлеб. Свака домаћица то је некад паковала да би мушкарац могао да ради у пољу", каже Снежана Богдановић, председница Удружења жена „Краљевчанке” Краљевци.

А некад се косило ручно. То је био посао који је био намењен мушкарцима. За њима су ишле жене које су жито везивале у ужад, па у снопове. Међутим, када нема мушкарца у кући, или кад је жена способна и јака, а такве су наше жене, тада су се и оне прихватале косе.

Посетиоци манифестације имали су прилику да уживају и у кулинарским вештинама удружења жена из читавог Срема, али и Републике Српске. Могле су се пробати штрудле, колачи и друге посластице спремљене на старински начин, презентовани су стари занати, ручни радови, а уприличен је и пригодан културно уметнички програм.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001