15. јул 2019.
Пету годину за редом Удружење жена "Краљевчанке“ из Краљеваца организовало је сеоску манифестацију "Жетва Краљевци“. Жито је са краљевачких њива скинуто, па су мештани и гости могли и да прославе завршетак најважнијег посла у пољу и то на старински начин. Мушкарци су косама скидали жито, а жене везивале снопове и припремале храну, јаку "сремачку“ да човек издржи тежак рад у пољу.
Жетва у Краљевцима је скоро готова, принос је био нешто мањи од претходних година, мајске кише умањиле су род, а нешто је страдало и током невремена. Ипак, Краљевчани нису поклекли, и као некад, после великог посла, ваља се и прославити.
"Пети пут смо овде, погледајте колико је људи дошло. Наше вредне жене раде, меси се као што се то радило некад. Мањи принос и штете од невремена нису умањили наше расположење. Година ће проћи, следећа ће бити боља, живот иде даље, а ми ћемо чувати старе традиционалне вредности, посебно међу младима који су и данас са нама и који уче и који ће наставити ову традицију", напомиње Никола Чанаџић, председник Савета МЗ Краљевци.
"Главни део посла у пољу је завршен, а сада ми показујемо како се некад косило и каква се некад храна припремала. А наше жене умеју и да косе, али и да добро месе. На њиву се на жетву носи корпа у коју се пакују ракија, домаћа сланиница, кромпир, кувана јаја, кобасица, гибаница и домаћи хлеб. Свака домаћица то је некад паковала да би мушкарац могао да ради у пољу", каже Снежана Богдановић, председница Удружења жена „Краљевчанке” Краљевци.
А некад се косило ручно. То је био посао који је био намењен мушкарцима. За њима су ишле жене које су жито везивале у ужад, па у снопове. Међутим, када нема мушкарца у кући, или кад је жена способна и јака, а такве су наше жене, тада су се и оне прихватале косе.
Посетиоци манифестације имали су прилику да уживају и у кулинарским вештинама удружења жена из читавог Срема, али и Републике Српске. Могле су се пробати штрудле, колачи и друге посластице спремљене на старински начин, презентовани су стари занати, ручни радови, а уприличен је и пригодан културно уметнички програм.