Промоција витештва и традиционалних вредности

величина слова

29. јун 2019.

У организацији Академије видовданских витезова Србских“ данас је у Руми одржан 6. Видовдански сабор Србских витезова. Манифестација која има за циљ афирмацију витешких вредности, традиције и културног наслеђа српског народа окупила је велики број поклоника историје и заљубљенике у древне витешке вештине.

Манифестацију је посетио велики број деце, а у Великом парку у Руми одржана је презентација неколико модерних борилачких вештина, али и демонстрација витешких борби. Химну на отварању отпевало је Српско певачко друштво у Руми.

Поводом данашње манифестације организован је и пријем у Градској кући. Домаћини, председник СО Рума Стеван Ковачевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић, угостили су истакнуте припаднике Војске Србије и Војске Републике Српске, полицијских снага Србије, представнике Амбасаде Руске федерације у Србији, хероје Кошара и битке на Паштрику, породице бораца који су своје дали своје животе у одбрани наше земље, репрезентативце Србије, светског првака у џудоу Немању Мајдова и олимпијца Горана Јагара, вишеструког освајача најсјајних одличја са светских и европских такмичења.

VitezНакон минута ћутања и одавања поште настрадалим  борцима, председник „Академије видовданских витезова СрбскихНовица Тодосијевић уручио је, заједно са професором Миланом Вукелићем, у Градској кући, 28 статуа србских витезова(од чега шест постхумно) храбрим људима који су бранили своју отаџбину, Србију, у најтежим ратним временима, патриотама и пријатељима који годинама подржавају Сабор.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић изразио је задовољство што је наш град угостио истакнуте припаднике војске и полиције, борце који су часно бранили нашу отаџбину, похваливши и саму манифестацију, Видовдански сабор, захваљујући којој се, међу младима промовишу витешке вештине и кодекс части, уз афирмацију традиционалних вредности попут родољубља.

Новица Тодосијевић, председник и оснивач Удружења грађана „Академија видовданских витезова Србских“ истиче да је та организација на двадесетогодишњицу рата на Косову желела да ода посебно признање херојима који су учествовали у борбама на територији јужне српске покрајине (највише са Кошара и Паштрика), али и јунацима ратова из деведесетих година, уз опаску да је статуу у име генерала Ратка Младића у Руми примио његов син Дарко.

Професор Милан Вукелић, капетан I класе у пензији поздравио је све учеснике данашње манифестације и поручио да су хероји са Кошара, Паштрика и осталих бојишта оличење морала и патриотизма, а да се о погинулима и њиховим породицама мора говорити са поштовањем, јер су они своје животе дали због љубави према отаџбини.

Sabor

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001