Како спречити вршњачко насиље и болести зависности

величина слова

14. мај 2019.

TribinaИнтерактивна трибина за родитеље ученика основних и средњих школа "Отворено о вршњачком насиљу и о болестима зависности" одржана је синоћ у холу Културног центра "Брана Црнчевић".

Трибина је једна од активности у оквиру пројеката Превенција вршњачког насиља и Превенција болести зависности, који се тренутно реализује у основним и средњим школама у Руми и који реализују експерти из ових области, иначе професори Високе школе социјалног рада у Београду, а уз подршку румског Центра за социјални рад и Општине Рума која и финансира пројекат.

Tribina Слободан Красић директор Центра за социјални рад Општине Рума сматра да је веома битно да се у сам пројекат укључе и родитељи те да правовремена координација и комуникација између стручних служби, образовних установа, родитеља и саме деце може допринети да се проблеми решавају превентивно, а не када ескалирају. Красић је подсетио и да се пројекти који трају до октобра Превенција вршњачког насиља и Превенција болести зависности неће свести само на теоријско предавање, него подразумевају и низ спортских активности, заједничких радионица, дружења и такмичења како би се деца мотивисала да квалитетно користе своје слободно време.

Професор доктор Сања Ђурђевић, професорица на Високој школи социјалног рада и породична психотерапеуткиња тврди да је рад са родитељима битан исто колико и рад са децом, исто колико и рад са наставницима и стручним сарадницима, те да је радује велики одзив Румљана.

Publika"Овај пројекат подразумева рад на свим овим пољима и рад са свим овим категоријама зато што насиље није издвојен проблем, ни болести зависности нису проблем појединца. Сви ми посматрамо овај проблем као проблем и друштва и појединца и породице и школе и вршњака, тако да овај данашњи скуп и ова трибина би требало да одговоре на нека питања која родитеље муче а на тему и болести зависности и вршњачког насиља. Ови проблеми су толико значајни и велики да морамо њима да се бавимо дуго, деци то мора некако да уђе у уши и они морају да разумеју да смо ми одрасли стално забринути због тог проблема и да хоћемо да им помогнемо да из тога изађу", рекла је Сања Ђуршевић.

Проблем насиља се не може посматрати индивидуално на нивоу школе, јер не ради се само о томе да су деца насилна, та деца долазе из неких породица, та деца живе у друштву где се толерише насиље, оцењује професорка Ђурђевић.

"Ми смо подигли праг толеранције и на насиље. Нажалост подигли смо праг толеранције и на зависност, конкретно на алкохолизам. Сви смо сведоци тога да кажемо деци кад уђу у неке адолесцентне године да могу да попију флашу пива. То је почетак толеранције на алкохолизам. Друштво, породица и укупна клима доприносе заједно и зато мора да се ради са свим сегментима и на свим пољима", поручила је Сања Ђурђевић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001