"Хорис" - Наставак активности на пројекту прекограничне сарадње

величина слова

10. април 2019.

HorisДелегација из хрватске општине Нијемци борави ове седмице у Руми, а разлог посете је наставак активности на реализацији заједничког, двогодишњег пројекта "Хорис -Коњичке руте Срем", који Европска унија финансира са 1.417.632,24 евра.

Захваљујући овом пројекту у Руми је изграђен комплекс за коњички спорт који ће служити и као основа за развој коњичког туризма, школе јахања, али и за промоцију социјалне услуге - хипотерапије. Општина Нијемци овим пројектом заокружује јединствену туристичку понуду, која је формирана кроз неколико европских пројеката.

У свечаној сали Средње пољопривредно-прехрамбене школе "Стеван Петровић Бриле" јуче су одржане едукације на тему туризма, а партнери у пројекту су кроз размену искустава тражили најбоље моделе за развој ове области. Стручну подршку партнерима на пројекту пружила је и консултантска агенција за ЕУ пројекте "АгриТера".

Horisазрађујемо теме које су значајне за наше географско подручје, коњарство је део заједничке традиције и оно је у овом пројекту полазна тачка за развој туристичке понуде. Развој терапеутског центра за децу, младе и одрасле који имају потребу за хипотерапијом је једна од примарних ствари за нас, али свакако у фокусу је и развој коњичког спорта и коњарства уопште. Захваљујући изградњи комплекса за коњички спорт у Руми су највидљивији ефекти овог пројекта, али ништа мање битно није ни улагање у људе. То је оно што ће нам у будућности највише значити, кроз разне обуке и овакве едукације стварамо тимове људи који ће се у нашем граду старати о школи јахања и терапеутском јахању као новој социјалној услузи", изјавио је координатор пројекта у Руми Драган Косановић и додао да ће комплекс за коњички спорт почети са радом ове године, те да су у мају у њему планиране прве активности.

Marina KaracicМарина Карачић, координаторка пројекта у Општини Нијемци, сматра да обе општине имају велики потенцијал у коњарству и да је заједнички интерес двеју локалних самоуправа да се очува културна баштина и традиција.

"У Руми се развија коњички спорт, а код нас је акценат више на туризму. Пре месец дана смо имали едукације у Хрватској, сада је домаћин Рума. Желимо да разменимо искуства из туризма, да заједно напредујемо. Важно је што на едукацијама говоре и људи који су конкретно развили неке туристичке активности. Морам напоменути да у Нијемцима већ дуги низ година кроз ЕУ пројекте унапређујемо туристичку понуду па ће тако сада захваљујући "Хорису" туристи у Нијемцима након посматрања птица и вожње бродом реком Восут, моћи и да се возе кочијама кроз шумовите крајолике, после чега се електричним бицикловима поново враћају до Босута и бродом завршавају туристички облизак наше општине", рекла је Марина Карачић.

Учесници пројекта данас ће такође имати организоване едукације у СППШ "Стеван Петровић Бриле" и том приликом обићи ће и новоизграђени Кабинет за сточарство и ветерину ове школе.

У оквиру "Хориса", у наредном периоду, биће одржане и завршне конференције у Нијемцима и у Руми. На тим догађајима биће представљени резултати пројекта и том приликом биће приказан и филм о заједничком пројекту.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001