Осмомартовска честитка председника Општине Рума

величина слова

8. март 2019.

Економски просперитет је нашој општини донео много тога, нова радна места, перспективу за младе, изградњу снажног кредибилитета локалне самоуправе, али и многе друге пратеће, али веома битне, аспекте друштвеног живота, попут афирмације идеје родне равноправности и ширења свести о женској солидарности.

Управо је родна равноправност  јасан показатељ степена зрелости и демократичности друштва. Сматрам да је Рума практично - делима, а не речима, демонстрирала свој ангажман на унапређењу и побољшању положаја жена у локалној заједници.

Економско оснаживање жена, полазна је тачка у њиховој еманципацији. Општина Рума је то препознала и уложила је много труда у посао привлачења инвестиција и изградњу имиџа општине која се партнерски односи према свима који су спремни да свој новац уложе у нашу општину.

У претходних неколико година отворене су бројне фабрике у нашој општини. Рума је по критеријуму инвестиција сигурно водећа општина у Срему, званично смо у тој области лидер у Војводини, али лично сматрамо да се на том пољу истичемо и када се сагледа целокупна наша земља.

Запослен је велики број људи и то не само из румске, већ и околних општина. Многе од новоотворених фабрика су компаније у којој већину запослених чине управо жене.

Константним улагањима у предшколско образовање и васпитање, локална самоуправа пружа потпору свим женама да уз запослење, оформе породице, постану мајке. Једина смо локална самоуправа у Србији у којој је вртић бесплатан за сву децу.

Општина Рума мисли и на оне жене које нису тренутно запослене. Већ дуги низ година румска локална самоуправа пружа финансијску помоћ свим незапосленим породиљама, повећана су давања и за прворођено дете. Напредан, могли би чак рећи и визионарски, и то у европским оквирима, пројекат Општина Рума започела је суфинансирањем вантелесне оплодње. Рума нуди могућност свим женама, које испуне једноставне критеријуме, да остваре право на још покушај вантелесне оплодње до ненавршене 44 године, а финансирамо покушај вантелесне оплодње чак иако су се жене већ оствариле као мајке.

У оквиру јавног приватног партнерства дефинисали смо и посебне погодности за жене, тако да је аутобуски превоз у нашој општини бесплатан је за све мајке и њихову децу до две године.

Дичимо се са чињеницом да се у нашој општини о правима жена не прича само 8. Марта, већ 365 дана у години. Подржавали смо и били покровитељи бројних трибина, панел дискусија и других активности на промоцији родне равноправности, превенцији насиља над женама и едукацији младих о овим важним темама. Општина Рума је увек неговала праве вредности и значајну пажњу поклањала овој важној теми и на том пољу бићемо ангажовани и у будућности.

Срећан вам, драге даме, Међународни дан жена - 8. март!

Председник Општине Рума

Слађан Манчић

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001