Заштитимо се од дувана

величина слова

31. јануар 2019.

PredavanjeПод слоганом "Заштитимо се од дувана" данас је широм Србије обележен Национални дан без дувана. У склопу обележавања овог важног датума Дом здравља "Рума" организовао је неколико акција којима је желео да скрене пажњу на штетност никотина и дуванског дима.

Овога пута у фокусу су били румски средњошколци. Здравствени радници Центра за превенцију, Саветовалишта за младе и Службе поливалентне патронаже румског Дома здравља одржали су предавање ученицима Средње техничке школе "Миленко Брзак Уча" о штетности употребе дувана. Предавање је обухватило 92 ученика, а они су том приликом попунили и анонимни упитник за проверу степена зависности од никотина, каже др Валентина Травица, начелница Службе здравствене заштите школске деце са саветовалиштем за младе.

"Имали смо једно лепо и поучно дружење са румским средњошколцима. Ученици су показали велику озбиљност, пажљиво су пратили и активно су учествовали у предавању. Драго нам је што међу њима није било много пушача и веома је важно да деца схвате какве су штетне последице употребе дувана", сматра др Травица и додаје да су данас и запослени радници Техничке школе имали могућност да попуне упитник за проверу степена зависности од никотина, али и да бесплатно провере ниво шећера и холестерола из капиларне крви, измере телесну масу, висину, обим струка и да се упознају са индексом телесне ухрањености, као и да измере артеријски крвни притисак и изврше мерење густине кости на пети.

У румском Дому здравља данас је организована провера степена никотинске зависности тзв. Фагерстромовим тестом, који вреднује зависност помоћу градуиране скале, а грађанима је дељен и здравствено-образовни материјал о значају и промоцији здравих стилова живота.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001