Дом здравља Рума обележио Европску недељу превенције рака грлића материце

величина слова

25. јануар 2019.

Предавање у Дому здравља РумаПоводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића од 21. јануара до 27. јануара 2019. године, у просторијама Центра за превенцију Дома здравља Рума 24. јануара одржано је предавање на тему „Карцином грлића материце-превенција“, предавач др спец. Душан Михаиловић, спец. гинекологије.

Пацијенткиње су имале прилику да се упознају са мерама превенције овог обољења, с обзиром да рак грлића материце дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. У нашој земљи 2015. године регистровано је 1095 новооболелих жена од рака грлића материце, док 424 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурнишћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи, после Латвије , Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, наша земља се и по умирању од ове врсте рака код жена налази на петом месту.

 

Током ове недеље румски Дом здравља је интензивирао активности на промоцији значаја очувања репродуктивног здравља и могућностима коришћења доступних мера превенције рака грлића материце. Током целе године у Дому здравља Рума спроводе се редовни превентивни/скрининг прегледи на карцином грлића материце. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

"Током ове недеље Саветовалиште за младе Дома здравља Рума је спровело анкету међу ученицима друге године Гимназије „Стеван Пузић“ – Рума. Тема анкете је „Репродуктивно здравље младих“ чиме смо желели да се упознамо колико ученици имају информација о овој теми како бисмо наставили даљу сарадњу у виду предавања из области репродуктивног здравља", рекла је директорка Дома здравља др Јелена Стојанац Мрачевић. Планирано је да се током систематских прегледа ученика Гимназије одрже и предавања из области репродуктивног здравља младих. Предавања би се одржавала у Центру за превенцију, а такође заинтересоване ученице имаће могућност да обаве и гинеколошки преглед.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.

РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ“ је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог гинеколога и искористити неку од доступних могућности превенције, истакла је др Јелена Стојанац Мрачевић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001