Доступна јединствена база локалних пореских администрација

величина слова

10. јануар 2019.

Lokalna poreskaИнформације о порезу на имовину и другим изворним јавним приходима од 1. јануара 2019. године су доступни грађанима и привреди преко Јединственог информационог систем локалне пореске администрације.

Нови Јединствени информациони систем, који је смештен у Државни дата центар, централизацијом података грађанима и привреди омогућава да на порталу Јединственог информационог система ЛПА виде све своје пореске обавезе на територији Републике Србије, као и да електронским путем поднесу пријаву за утврђивање пореза на имовину. Погодност електронског подношења пријаве за утврђивање пореза на имовину ће нарочито значити правним лицима који морају сваке године да понављају овај поступак. Од фебруара на порталу ће бити доступна и услуга електронског плаћања пореза.

Порески обвезник (физичко или правно лице) на Јединственом информационом систему локалне пореске администрације има следеће опције:

- Преглед и подношење пореских пријава (ППИ-1 и ППИ-2);

- Преглед стања на рачунима обвезника;

Пореским обвезницима понуђена су два начина аутентификације (пријаве) на Јединственом информационом систему локалне пореске администрације:

- Електронским квалификованим сертификатом;

- Корисничким именом и лозинком;

Уколико се порески обвезник аутенификовао квалификованим електронским сертификатом има приступ свим горе поменутим опцијама. Може да прегледа и подноси пореске пријаве, да их електронски потпише и има увид у упит стања.

Порески обвезник аутентификован само корисничким именом и лозинком има приступ само и једино увиду у Преглед стања на рачунима обвезника, без могућности подношења пореске пријаве електронским путем преко Јединственог информационог систем локалне пореске администрације.

Јединственом информационом систему локалне пореске администрације можете приступити ОВДЕ.

Упутство за кориснике можете преузети ОВДЕ.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001