Заштита енергетски угроженог купца

величина слова

5. децембар 2018.

Истеком 2018. године навршиће се тачно три године од када се у Руми примењује Владина уредба о енергетски угроженом купцу. За три године реализовано је више од 2 000 захтева.

Послови у оквиру којих се финансијски помаже корисницима новчане социјалне помоћи, дечјег додатка, људима с ниским примањима и скученим стамбеним простором, као и болесним људима, обављају се у склопу рада Одељења за друштвене делатности Општине Рума. Првобитно је то било у домену посла Центра за социјални рад Општине Рума.

Корисници овог вида помоћи по тачно утврђеним критеријумима бивају ослобођени сувишних" киловата, односно оног дела потрошене електричне енергије, који не би били у могућности да плате, објашњава Дарко Кличковић, помоћник шефа Одељења друштвених делатности.

За једночлано домаћинство, укупан приход не сме прећи 14 116,35 динара, за двочлано и трочлано домаћинство цензус је 20 553,09 динара, за 4-5 чланова домаћинства 26 985,61 динар и за домаћинства у којима има више од 6 чланова 33 935,92 динара", прича Саша Радивојевић из Одељења друштвених делатности. Овде је битно рећи да стамбени простор утиче на то да ли ће неко остварити то право, или не, додаје он. Примера ради, за једног члана домаћинства квадратура стана не сме прећи 30 метара квадратних.

На дневном нивоу људи непрестано циркулишу овим одељењем подносећи захтеве и тражећи информације о могућности уштеде. У зависности од индивидуалне потрошње, они који имају ову повластицу понекад уштеде једну трећину, а некад чак и половину суме од укупног рачуна.

Рачун се може умањити и за потрошњу гаса, а не само струје, у зависности од тога какав захтев појединац поднесе. Није могуће умањити оба износа, већ само један.

Од почетка примене ове Владине уредбе и обављања повереног посла од стране Министарства рударства и енергетике прошле су три године. Почеци су, каже Дарко Кличковић, помоћник шефа Одељења друштвених делатности били тешки, помало недефинисани у погледу тога чији ће то ресор тачно бити. Првобитно у склопу друге рефераде, а сада у оквиру посла одвојене канцеларије, ови послови више нису новина нити непознаница ни за службенике, ни за кориснике.

На званичном сајту румске општине можете пронаћи све потребне информације о енергетски угроженом купцу. Најзаслужније за то је само одељење, односно Општинска управа Општине Рума, која транспарентно и уредно спроводи Владину уредбу и обавља поверен посао.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001