Празник Дан примирја у Првом светском рату - нерадан дан

величина слова

9. новембар 2018.

RamondaЗбог обележавања државног празника Дана примирја у Првом светском рату Општинска управа Општине Рума неће радити у понедељак 12. новембра.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату.

Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Празник се ове године у Србији обележава у недељу - 11. новембар и понедељак - 12. новембар.

Празник је у Србији први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године.

Симбол празника је Наталијина рамонда, биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Њена симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић.

Цвет Наталијина рамонда је познат и као цвет феникс који се, и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001