УРВИ - Отворена „Соба сећања“, обележен Митровдан и 25 година рада удружења у Руми

величина слова

8. новембар 2018.

Општинско Удружење ратних војних инвалида Рума на достојан начин одало је пошту палим борцима из румске општине, који су бранећи отаџбину дали своје животе у ратовима од 1990. до 1999. године.

Данас, на Митровдан славу удружења, у просторијама УРВИ-ја у Главној улици бр. 139 оформљена је Соба сећања“ у којој се, за сада, налазе фотографије 61-ог погинулог борца, од њих 96-оро колико их је страдало у последњим ратова, деведесетих година прошлог века. Истакнут је и списак око 120 регистрованих људи из румске општине који су након ових ратова остали инвалиди. Тиме је на симболичан начин обележено и 25 година рада удружења у Руми.

Милија Вересија, председник УРВИ Рума, је напоменуо да ће се посао уређења Собе сећања" наставити и подсетио на херојство наших суграђана који су се из патриотских уверења одазвали на позив отаџбине и за њу дали оно највредније, своје животе.

У Књигу сећања у просторијама Удружења ратних војних инвалида Рума, уписали су се данас бројни пријатељи, чланови породица настадалих српских хероја, представници локалне самоуправе, државних институција и борачких организација, а Собу сећања" освештао је протојереј-ставрофор Јован Јовичић.

Собу сећања" посетио је данас и Саша Дујовић, самостални саветник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и том приликом позвао је Румљане да ову собу обилазе и да се сећају храбрих ратника.

Ми смо при крају израде новог Закона о борачко-инвалидској заштити који мора бити усвојен до краја ове године како би у наредној години приступили његовој реализацији и побољшали материјални и сваки други статус. Ту наравно мислим и на однос друштва према овој популацији, пре свега према породицама палих бораца, али и ратним војним инвалидима. Влада Србије неће мењати лимите буџета везано за права корисника, ни породица, ни ратних војних инвалида, чак ће уградити и одређене нове заслужене обавезе државе према члановима ове популације. Велико хвала Удружењу које већ 25 година брине о ратним војним инвалидима и породицама палих бораца у Руми, а ово је заиста круна њиховог рада", изјавио је Дујовић.

Миленко Чанчаревић, председник Савезa организација и удружењa ратних војних инвалида, породица погинулог борца Покрајине Војводине похвалио је ангажман Удружења ратних војних инвалида Рума, које, како је оценио, деценијама уназад, негује сећање на пале другове, али се и бори за бољи положај ратних војних инвалида. Чанчаревић се захвалио и Саши Дујовићу на данашњој посети, констатујући да држава има воље да заједно са њима ради не само на побољшању положаја ратних војних инвалида, већ и на подизању њиховог угледа у друштву.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001