Манифестација "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове"

величина слова

6. новембар 2018.

Parastos na Gradskom grobljuПарастосом на спомен комплексу Српског војничког гробља у Руми, уз који почива "Руска сестра милосрђа“ Наталија Берњикова, данас је озваничен почетак манифестације која носи име руске медицинске сестре, која је неговала српске војнике у Првом светском рату.

Наталија је током Првог светског рата радила у "заразној" болници у Руми, а по завршетку рата, остала је да живи у нашем граду, где је и сахрањена 1922. године, у 31. години живота. "Руској сестри милосрђа“ су споменик подигле руска избегличка колонија у Руми, а добровољним прилозима, у знак захвалности за њено дело, помогли су и грађани Руме. Наталијина лична жеља је била да се сахрани тик уз Српско војничко гробље. Претпоставља се, мада нема материјалних доказа, да је Наталија Берњикова у Србију стигла у време Балканских ратова.

Свештеник Душан Вишекруна, старешина саборног Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, који је данас са свештенством Српске православне цркве у Руми служио парастос, рекао је да је сестра Наталија била веома посвећена збрињавању рањеника, доносила је помоћ из Русије и толико је заволела ове крајеве да је остала овде да живи након I Светског рата. Због њене жртве и доприноса који је дала, за бригу о рањеницима, ова манифестација носи назив „Дани Наталије Берњикове“.

Spomenik Natalije BernjikoveДанас се обележава 6. новембар, 100 година од ослобођења од Првог светског рата. 24. новембра се обележава још један значајан празник, дан када је донета одлука да се Срем присаједини Матици Српској.

Ово спомен обележје је на иницијативу Савеза бораца општине Рума обновљено. Сви ови споменици и датуми у нашој историји нас обавезују да их сачувамо од заборава и преносимо на млађе нараштаје. Наша историја је била тешка, али поносна. Наша слобода је скупа јер је плаћена жртвом, животима које су људи дали да би ми данас уживали слободу“, рекао је Томислав Милић, председник општинског одбора СУБНОР-а Рума.

У оквиру манифестације "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове" вечерас у 19 часова, отвара се изложба фотографија Заборављени хероји.

Програм манифестације

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001