Један век од присаједињења, једна прича о Руми и др Жарку Миладиновићу

величина слова

6. новембар 2018.

Споменик испред Поште у РумиДр Жарко Миладиновић је оставио неизбрисив траг у борби српског народа за самосталност на овим просторима и показао како се народ који је у мањини бори за свој идентитет.

Ово је година у којој треба још више да се поносимо сопственим истријским заслугама и тековинама. Ко је био др Жарко Миладиновић? Или, може и овако: Ко је био први министар пошта и телеграфа у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца? Који је то град у Војводини у којем је живео др Жарко Миладиновић, први министар пошта и телеграфа у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца? Рума је то седиште ослободилачких поклича о којем говоримо, а Румљани се ових дана спремају за велики јубилеј! 24.новембар је Дан општине и слава Руме, јер тог дана СПЦ обележава Светог Стефана Дечанског. Тим људи који чине Организациони одбор за обележавање годишњице вредно ради на осмишљавању церемоније достојне таквих историјских идеја и вредности.

Војвођани нису желели да њихово уједињење са Србијом иде преко Загреба, зато је организована Велика Народна Скупштина у Новом Саду 25. новембра 1918. Али овој, тако важној Скупштини, нешто је морало претходити, не мање важно, а то је Велики народни збор у Руми 24. новембра 1918. године, у кући др Жарка Миладиновића, борца за ослобођење српских земаља и њихово уједињење, доктора правних наука.

"Народни заступници из Срема су се определили за непосредно присаједињење Срема Краљевини Србији. Са овог збора упућена је једна делегација у Нови Сад са Резолуцијом. Окупило се преко три стотине делегата из многих сремских места, а као резултат донета је поменута Резолуција у којој се у три тачке прецизира положај Срема у наредном периоду. Изражава се очекивање да се створи јединствена држава СХС са заједничком Владом и седиштем у Београду под династијом Карађорђевић. У супротном, народни заступници из Срема се опредељују за непосредно присаједињење Срема Краљевини Србији. Са овог Збора је упућена једна делегација у Нови Сад и поменуту резолуцију доставила председнику Скупштине Војводине", прича кустос, историчар Завичајног музеја Рума, Александра Ћирић.

Због својих великих заслуга у борби српског народа за остваривање својих вековних тежњи на овим просторима, а то је борба за самосталност – ослобођење и уједињење свих српских земаља, др Жарко Миладиновић се убраја међу најзначајније и најистакнутије Румљане.

Др Жарко Миладиновић

Рођен је 1862. године у Ердевику. Гимназију је завршио у Новом Саду 1882. године, а правни факултет у Бечу, где је стекао титулу доктора правних наука. Настанио се у Руми, бавио се адвокатуром, истицао се у свим сегментима друштвеног живота Руме и Срема, заједно са својом супругом Миленом (рођеном као Лаура Гизл). Не зна се тачна година његовог доласка у Руму, 1893. године се помиње у једном спору између Општине и цркве на једној страни и Властелинства на другој страни, око поправке цркве на трошак Властелинства као патрона. У овом процесу Жарко Миладиновић је био заменик заступника Управитељства румског властелинства.

Преминуо је 25. јула 1926. године у Београду. О његовом великом угледу у српској јавности говори и податак да су тих дана у ,,Политици“ објављене три вести о овом догађају. Објављена је његова опширна биографија у којој су истакнуте све његове заслуге у борби за српско национално ослобођење и уједињење. У Саборној цркви је одржано опело за Ж. Миладиновића. Присуствовали су председник владе Узуновић, министри и посланици. Свечано је сахрањен у Руми, која је као и цео Срем ожалила свог великана. Дошли су делегати из Београда, као многобројне делегације из Срема и Војводине. Тестаментом од 10. августа 1920. године, своју непокретну имовину је оставио српским установама у Руми са жељом да се оснује Српски дом. Извршиоци његове последње воље су продали његове некретнине и купили Властелинску зграду у центру Руме где су смештене све српске установе. Данас као успомена на живот и рад др Жарка Миладиновића у Руми постоји биста на његовом надгробном споменику, као и споменик у природној величини на платоу испред градске поште.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001