Одржана LXVI седница Општинског већа

величина слова

5. новембар 2018.

OpstinaНа данашњој седници Већа изгласан је Нацрт Одлуке о додели јавних признања и награда у 2018. години, па ће се Општина Рума и ове године, за Дан града - 24. новембар, на симболичан начин одужити својим најистакнутијим ствараоцима, прегаоцима, појединцима и колективима који су дали допринос за унапређење живота у нашој општини.

Румска повеља у 2018. години, због значајних резултата у раду, односно нарочито истицање у прогресивним иницијативама и другим активностима, хуманитарним поступцима, или за животно дело, додељује се дипл. инж. архитектуре Ђорђу Јелачи, власнику предузећа "Yelmar" из Руме.

Захвалница Општине Рума у 2018. години, због доприноса развоју и афирмацији Општине Рума, биће додељена предузећу "Каблекс- С" из Платичева, које у румској општини запошљава око 250 радника и које је много пута до сада показало друштвену одговорност.

Захвалница за допринос и афирмацији Општине Рума биће уручена и Бошку Пејкићу, атлетском тренеру, који је свој радни век посветио атлетици и раду са децом. Уз прегршт добрих резултата румских атлетичара кроз историју, за шта велике заслуге има Пејкић, треба споменути и да је тренирање атлетике у Руми увек било бесплатно.

У склопу општинске политике афирмације и промоције породичних вредности и наталитетне политике Комисија је донела одлуку и да се Захвалница додели и Ђурђици Хинић из Буђановаца, мајци шесторо деце. Бошко Пејкић и Ђурђица Хинић ће добити и новчану награду од по 30.000 динара.

Opstina"Сви људи предложени за награде, као и предузеће Каблекс апсолутно то заслужују. Господин Јелача је деценијама, кроз своју професију, мењао на боље изглед нашег града и радио у интересу развоја Руме. Господин Пејкић је неко ко је цео свој живот посветио промоцији спорта, развоју атлетике у Руми. Правио је од атлетичара и врсне спортисте и добре људе, одржао је атлетику у кризним временима и омогућио свима да је тренирају бесплатно. Породица Хинић је пример праве српске породице. Имају, хвала Богу, шесторо деце, Комисија каже одличне ђаке, студенте, боре да буду што успешнији, живе од свог рада и више него заслужено мајка Ђурђица, у име целе породице, заслужује то признање", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић и додао да се Комисија овог пута одлучила да не додели признање за почасног грађанина Руме.

"Добити кључ неког града је стварно велико признање. Ове године немамо предлог, а прошле године када смо кључ града доделили господину Воркапићу у обзир је узето неколико година уназад његових заслуга, које је имао у послу довођења инвестиција у румску општину. Ове године је био кратак временски рок и нико се није издвојио са толиком заслугом да би понео тај епитет заслужног грађанина Руме. Искрено ми је жао, с обзиром да се ове године поклапа стогодишњица од Великог рата, што немамо неког коме ћемо уручити кључ града, али године су пред нама и ми бисмо на неки начин обесмислили ово признање ако бисмо га додељивали сваке године. То би значило и да се до кључа града, односно звања почасног грађанина Руме, може лако доћи, али то је ипак нешто што кроз рад и залагање треба да се заслужи", сматра Манчић.

Начелнику Општинске управе Општине Рума истиче петогодишњи мандат, па су чланови Општинског већа на данашњем заседању усвојили Предлог Решења о именовању конкурсне комисије за спровођење јавног конкурса за попуњавање положаја начелника Општинске управе Општине Рума, као и Одлуку о расписивању јавног конкурса за попуњавање положаја начелника Општинске управе.

Конкурс ће трајати 15 дана и биће благовремено објављен на сајту Општине Рума, као и у новинама чији тираж покрива територију Републике Србије.

Већници су дали сагласност Надзорном одбору на Одлуку о измени и допуни Статута ЈП "Комуналац" у Руми, а у сврху усклађивања постојећих аката са Законом о комуналним делатностима. Усвојено је и Решење о отуђењу непокретности из јавне својине Општине Рума по тржишној цени.

Дата је сагласност и на захтев Надзорног одбора на Одлуку о повећању вредности основног капитала ЈП "Гас-Рума", а основни капитал биће увећан за око 53 милиона динара, које је предузеће остварило успешним пословањем од 2008. године.

Одобрена је једнократна новчана помоћ за лечење Верици Јездић из Кленка у износу од 30.000 динара.

На основу Предлога Одлуке о изменама Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за општину Рума за 2018. годину додељено је нових 300.000 динара за румске спортисте и клубове. 100.000 динара биће прослеђено Спортском савезу Општине Рума, тј. Урошу Маџаревићу, џудисти румског "Словена"(међународни успеси), а по 50.000 динара ће добити ЖКК "Рума 92" (повећање котизација према гранском савезу), Савате бокс клуб "Рума",  Теквондо клуб "Змај"(за међународне успехе) и ФК "Доњи Петровци" (улазак у виши ранг).

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001