Отворен вртић у Путинцима - Општина Рума без премца по улагањима у предшколско васпитање и образовање, ускоро отварање нових објеката у Руми и Платичеву

величина слова

10. октобар 2018.

Константним улагањима у проширење капацитета и побољшање услова боравка деце у вртићима, као и отварању нових објеката, Општина Рума подиже стандарде предшколског образовања у нашој земљи.

Јединствени по чињеници да је вртић бесплатан за сву децу, у румској општини иду и корак даље са циљем да вртићи буду и доступни свој деци.

У склопу активности на укидању листе чекања за упис деце у Установу за предшколско васпитање и образовање "Полетарац", председник Општине Рума Слађан Манчић отворио је данас у Путинцима нови вртић, у који је већ уписано 57-оро малишана.

"Наша политика је да поред тога што је вртић бесплатан, да буде и доступан свима. Желимо да свако дете може да га похађа, јер није поента да нешто буде добро и јефтино, а да није доступно, да тако кажем, да га нема у рафовима. Напротив, ми хоћемо да створимо услове да можемо да упишемо још више деце. Зато апелујемо да се деца рађају, да их буде што више, а ми из локалне самоуправе ћемо наћи финансијских средстава и начина свуда где је потребно да изградимо вртић", поручио је председник Манчић.

Он је истакао да је Општина Рума издвојила око 11 милиона динара у реконструкцију и адаптацију простора, који је на леп начин уређен и спреман да прихвати 60-оро деце.

"Запослили смо седам нових људи, четири васпитача којима је ово прво запослење. уз техничко особље, спремачицу, сервирку и куварицу. Дали смо прилику људима да раде, а са друге стране решили смо проблем боравка деце у вртићима из Путинаца, Доњих Петроваца и Жарковца. До сада су родитељи морали да путују у Руму или уопште нису могли да упишу своју децу", рекао је Манчић и додао да је врло брзо предвиђено отварање још два нова објекта у Руми и Платичеву.

"Планирамо 22. октобра отварање објекта у Руми који ће да збрине 90-оро деце, а 12. новембра планирамо отварање вртића у Платичеву за 60-80 деце и то је нешто што ће значајно анулирати листу чекања, на којој се по информацијама које имам налази око 140 деце. Отварањем још ова два објекта мислим да ће сва деце бити збринута. У финансијском смислу то је за општину 250-300 милиона динара на годишњем нивоу. Ми то у овом моменту лако финансирамо. Када 12. новембра отворимо и вртић у Платичеву запослићемо нових 30 људи, од тога 20 васпитача или васпитача-медицинских сестара, што нам такође чини велико задовољство јер дајемо младим људима прилику да се запосле у струци", нагласио је Манчић и напоменуо да је проширење капацитета вртића "Коцкица" у Руми нови циљ румске локалне самоуправе.

"По завршетку пројектовања друге фазе "Коцкице", надам се да ћемо проширити капацитете и тог вртића, односно, да ћемо у дворишту постојећег, имати још један нови објекат "Коцкице". То би била круна предшколске приче у Руми и на тај начин решићемо на један дужи временски период проблеме смештајних капацитета у нашем вртићу", сматра Манчић.

Директор УПВО "Полетарац" Радослав Машић се захвалио Општини Руми и Савету МЗ Путинцима на свесрдној помоћи и сарадњи која је резултовала новим објектом.

"Једина смо општина у Србији у којој је вртић бесплатан. Сада децентрализујемо вртиће, отворен је објекат у Путинцима, предстоји отварање вртића у Платичеву, тако да сада нудимо и деци са села прилику за целодневни боравак", рекао је Машић.

Председник МЗ Путинци Бранко Мандић каже да је село 30 година чекало реализацију овог пројекта, као и да је вртић био преко потребан јер није редак случај да оба родитеља раде у некој од новоотворених фабрика у румској општини.

"Вртић је веома значајан не само за наше, већ и за околна села. Протеклих 30 година се обећава да ће бити изграђен, али је то стално одлагано. Међутим, томе је дошао крај, ова локална самоуправа, на челу са председником Манчићем, имала је слуха за наше захтеве и на радост свих мештана вртић је пуштен у рад", рекао је Мандић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001