Потписан Споразум о умрежавању градова- Наставак сарадње и након пројекта "H20 WR"

величина слова

13. септембар 2018.

H20\Данас се завршава последњи пројектни догађај пројекта Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR".

Пројекат - у оквиру Програма ЕУ - Европа за грађане, Мере 2.2 Мреже градова - је финансиран од стране ЕУ, а Општини Рума су за ту намену одобрена бесповратна средства у износу од 142.500 евра. Пројекат који је почео 1. јануара 2016. године траје до 31. децембра 2018. године.

Општина Рума је носилац пројекта, а партнери су јој град Праг (Чешка) и општине Нашице (Хрватска), Разлог (Бугарска), Сигет (Мађарска) и Литија (Словенија).

H20 sporazumДанас су партнери на пројекту потписали Споразум о умрежавању свих учесника на основу којег ће се наставити заједничко деловање у области јачања капацитета цивилног друштва и заштите водних ресурса.

"Као носилац пројекта Општина Рума је имала част, али и велику одговорност да на прави начин изнесе пројекат, у коме су сви остали партнерски градови већ део Европске уније. Ми смо то успешно обавили, а данашње потписивање Споразума којим је створена мрежа градова који ће наставити даљу сарадњу је круна пројекта. Захваљујући сарадњи на овом пројекту добили многе смернице које ћемо користити у развоју наших мера заштите водних ресурса", поручио је Драган Косановић, шеф Одељења за локални економски развој.

Градоначелник Нашица Јосип Милетић напомиње да су сви пројектни догађаји квалитетно припремљени, те да је одабир партнера потпуно адекватан, јер су све локалне заједнице које учествују у пројекту богате водним ресурсима.

"Све локалне самоуправе су уложиле доста труда како би пројекат био успешно реализован. Путем размене искустава сваки од партнерских градова је дошао до драгоцених података које ће искористити да унапреди заштиту водних ресурса, али и ојача капацитете у области цивилне заштите. Нема сумње да ће се сарадња наставити и по формалном окончању овог пројекта", тврди Милетић.

MilanПозитивне утиске из Руме носи и Милан Брачун из словеначке Литије.

"Срећни смо што смо учествовали у овом пројекту, јер изазови заштите водних ресурса нису важни са еколошког становишта. Морамо се борити да заштитимо наше воде и од великих страних корпорација које желе да их купе. Водни ресурси су нешто што припада свим грађанима једне земље и они морају остати у власништву истих тих грађана", сматра Брачун.

Мирјана Вујасиновић, директорица Туристичке организације Општине Рума, каже да су сви учесници у пројекту имали могућност да једни од других науче нешто ново и да кроз размену искустава у своју делатност уврсте неке новине.

Mirjana V."Иако је ово последњи пројектни догађај, није заправо крај сарадње између партнерских градова и општина и то веома битно. Очигледно је да су препознате нове могућности за сарадњу и то треба искористити", истакла је Мирјана Вујасиновић.

Учесници пројекта ће данас обићи Павловачко језеро, посетити манастир Хопово, након чега ће бити одржана и финална заједничка радионица на тему "Представљање водних ресурса".

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001