„H20 WR" - Завршница ЕУ пројекта чији је носилац Општина Рума

величина слова

11. септембар 2018.

H20Представници пет градова и општина из Европске уније дошли су у Руму на последњи пројектни догађај у оквиру ЕУ пројекта Умрежавање градова и укључивање грађана за заштиту водних ресурса у Европи - H20 WR", чији је носилац наша општина.

У пројекту, чији је први пројектни догађај организован у марту 2017. године, поред Руме учествују партнерски градови из Мађарске(Сигет), Хрватске(Нашице), Чешке(Праг), Словеније(Литија) и Бугарске (Разлог), а у фокусу је размена искустава у заштити водних ресурса. Сваки од партнера је у пројекат укључио особе које раде у области цивилне заштите, подручју економског развоја или се баве управљање водама. Први заједнички састанак одржан је данас у румском Хотелу „Борковац“, а у наредна два дана биће организовани и обиласци обалоутврде у Хртковицима, специјалног резервата природе „Засавица“, посета румским школама и демонстрације цивилне заштите у хитним ситуацијама.

KovačevićПредседник СО Рума Стеван Ковачевић казао је да је очување и заштита водних ресурса један од најзначајнијих глобалних изазова који стоје пред човечанством.

„То је циљ око кога се морамо ујединити и умрежити, јер само заједно можемо успешно одговорити изазову. Мени је драго што су експерти из свих партнерских градова и општина које учествују у овом пројекту дали своје предлоге, који су нама, који учествујемо у доношењу политичких одлука, веома значајни у настојању да обезбедимо бољу заштиту водних ресурса. Оно што нам је такође веома значајно је да је Општина Рума, као носилац једног ЕУ пројекта, стекла искуство које је непроцењиво за једну локалну заједницу која је у развоју“, сматра Ковачевић.

MiletićГрадоначеник Нашица Јосип Милетић тврди да је пројекат „H20 WR вредан хвале, јер свака општина кроз размену искустава може да процени где се тренутно налази када је у питању заштита водних ресурса.

„Екологија и заштита животне средине један су од разлога зашто смо узели учешће у овом пројекту. Партнерски градови су успоставили једну лепу сарадњу уз помоћ ће се, верујем, реализовати још многи пројекти“, рекао је Милетић

Шеф Одељења за локални економски развој Драган Косановић каже да је кроз пројекат ојачано партнерство градова, те да је остварена једна добра и успешна сарадња.

H20Сви партнери на пројекту су из земаља Европске уније, тако да је ово једна драгоцена прилика да стекнемо увид у тамошње процедуре и моделе за заштиту водних ресурса.Сваки од партнера је презентовао своја искуства, водне ресурсе, борбу за заштиту истих, изградњу пречистача, модернизације фабрика вода и слично. Упоредили смо наша искуства са њиховим, и заиста је ово доста квалитетан пројекат који указује и на могућности за повлачење средстава из ЕУ и открива нам шта то треба да припремимо и одрадимо, како би добили средства из фондова, који ће нам ускоро бити доступни“, истакао је Косановић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001