XVIII седницa СО Рума - Привредни развој омогућио консолидацију буџета и капитална улагања у Руми

величина слова

11. септембар 2018.

SednicaДве тачке везане за буџет Општине Рума биле су у фокусу данашњег скупштинског заседања.

Извештај о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период 01.01-30.06.2018. године је показао да су приходи у овом периоду остварени су у износу од 848 милиона динара или у процентима 42,7%. Текући приходи су 842 милиона динара, примања од продаје нефинансијске имовине 5,9 милиона динара. Расходи су извршени у износу од 884 милиона динара, у процентима 39,35%. Текући расходи 639 милиона динара, издаци за нефинансијску имовину 228 милиона. Издаци за отплату главнице 16,9 милиона динара. Трансфери од других нивоа власти су примљени у укупном износу од 276 милиона динара.

OdborniciОдборници су изгласали и предлог Одлуке о Изменама и допунама Одлуке о буџету Oпштине Рума за 2018. годину. Разлог за други ребаланс је преусмеравање апропријација које није могуће искористити у планираном обиму на апропријације за које нису предвиђена средства у довољном обиму, како би се обезбедило несметано функционисање Општине у наредном периоду. Ребалансом предложени обим буџета износи 2.173.279.521,25 динара и исти је обиму текућег буџета, а предложени обим средстава индиректних корисника буџета износи 75.657.433,31 динара. Председник Општине Рума Слађан Манчић је најавио ускоро и трећи ребаланс, јер је потребно кориговати масу плата у УПВО "Полетарац", због тога што вртићи, који се граде у Општини Рума, условљавају и ангажовање нових радника у овој установи.

Полугодишњи извештај о извршењу буџета и ребаланс буџета јасни су показатељи да је период консолидације иза нас и да је време развојног буџета пред нама, констатовали су председник Општине Рума Слађан Манчић и председник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Најбитније да румска привреда расте, инфрастуктуно се шири, гради, иде узлазном линијом, отварају се нова радна места, пуни се буџет и то нису приче и фразе. Рума је лидер у Срему и Војводини свакако, али се у последње време наша општина узима као позитиван пример привредног развоја на територији целе Србије. Све се то директно одразило на прилив средстава у општински буџет и нема сумње да је Општина Рума на правом путу економског просперита", сматра Манчић и додаје да кинеско-данска компанија "HealtCare Europe" планира градњу новог производног погона, у радној зони "Румска петља", површине 20.000 квадратних метара.

Полугодишњи извештај о извршењу буџета показује да имамо рекордно остварење буџета, напомиње Ковачевић и истиче да се са оптимизмом може закључити да је локална самоуправа близу зацртаног циља да се остваре те, психолошки фамозме, две милијарде динара у буџету, те да је и у 2019. години реално планирати нове развојне пројекте.

Ruma"Рума је једно велико градилиште. Гради се у радним зонама, у сеоским месним заједницама, у самом центру града. Реновирају се школе, вртићи, граде нови објекти "Полетарца" и мислимо да са оваквим информацијама, које смо добили на данашњој седници, можемо рачунати да ће Рума и наредној години ићи напред и да ће се развијати онако како сви желимо", истакао је Ковачевић.

На седници је изгласано и свих преосталих 19 тачака дневног реда, међу којима су се нашле расподеле добити јавних предузећа, програмски планови јавних установа и Годишњи Програм заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта Oпштине Рума за 2018. годину.

Скупштина је на данашњем заседању за директора ЈП "Комуналац" изабрала дипл. инж. грађевине Драгана Панића и поверила му четворогодишњи мандат.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001