Румљани одлични на Државном такмичењу екипа Црвеног крста

величина слова

10. септембар 2018.

Prva pomocДржавно такмичење екипа прве помоћи Црвеног крста Србије у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења је одржано 8. септембра 2018. године у Београду. Такмичење се ове године одвијало под слоганом „Oткријте хероја у себи. Научите прву помоћ“, а свечано га је отворио председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.

Ово је највећа и најмасовнија манифестација коју Црвени крст Србије организује сваке године и која окупља преко 700 волонтера Црвеног крста из целе Србије. Тема овогодишњег такмичења је прва помоћ у свакодневним животним околностима: у кући, школи, на радном месту, у саобраћају, спорту, на јавном месту. Овогодишње такмичење одржало се под покровитељством ресорног Министарства здравља Републике Србије.

На Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије своје умеће познавања прве помоћи показало je 51 екипа Омладине и Подмлатка Црвеног крста и екипе Црвеног крста у реалистичком приказу повреда, стања и обољења, из 27 средина из целе Србије, које су се пласирале на Државно такмичење након победа на општинским, градским, покрајинским и међурегионалним такмичењима. Црвени крст Рума је учествовао са две екипе-екипом Подмлатка и екипом Реалистичког приказа повреда,стања и оболења и заузео високо 2. место у категорији РППОС и 9. место у категорији Подмлатка.

Црвени крст Србије је Светски дан прве помоћи обележио под слоганом „Откријте ХЕРОЈА у себи-научите прву помоћ“ са поруком „Нису потребни ни чаробни огртач, ни супермоћи да бисте били херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је некоме потребно“.

Такмичење у првој помоћи се реализовало на 15 полигона - радних и интерактивних на којима су се чланови екипа прве помоћи такмичили у пружању прве помоћи и другим вештинама важним за волонтере Црвеног крста. Ове године тема државног такмичења екипа Црвеног крста Србије посвећена je пружању прве помоћи у свакодневним животним ситуацијама. Могућност настанка повреда постоји сваког тренутка у свакодневном животу и због тога је важно да што већи број људи стекне основна знања и вештине у пружању прве помоћи.

Прва помоћ је препознатљив симбол организације Црвеног крста у целом свету и једна је од најзначајнијих активности Црвеног крста Србије. У организацијама Црвеног крста Србије, преко 25.000 грађана, сваке године научи основне вештине прве помоћи. Обука деце и младих је посебно важна, такмичења екипа Подмлатка и Омладине Црвеног крста се организује на свим нивоима и окупе 3.000 такмичара из целе Србије. Најуспешнији међу њима представљају своје знање на Државном такмичењу Црвеног крста Србије. Различите младе екипе прве помоћи Црвеног крста Србије освојиле су 6 пута титулу европског шампиона у првој помоћи, чиме је прелазни пехар такмичења остао у трајном власништву наше организације.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001