Сарадња Руме и Берзенбрика - Радионица посвећена Агенди 2030

величина слова

6. јул 2018.

Представници Руме и Берзенбрика одржали су данас заједничку радионицу посвећену Агенди Уједињених нација 2030, која дефинише 17 циљева одрживог развоја. Управо под окриљем Агенде 2030, Рума и Берзенбрик учествују у пројекту „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“, захваљујући коме ће се на подручној школи у Малим Радинцима поставити соларни панели.

Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да је сарадња са Берзенбриком донела много тога доброг нашој општини.

"Сарадња и братимљење са градом из водеће земље Европске уније донело је много тога доброг нашој општини, поменућу само размену младих и овај конкретан пројекат у Малим Радинцима, који се финансира средствима немачког Савезног министарства за привредну сарадњу и развој. Ми смо се већ гоговорили да наредне године заједнички конкуришемо за далеко већа средства, реч је о суми око 50.000 евра и надамо се да ћемо успети у намери да партнерски реализујемо још један пројекат", рекао је Манчић.

Начелник за привреду Берзенбрика Андрес Гутлер, верује да ће се сарадња два града интензивирати, јер је она успостављена на обострано задовољство.

"Сваке године се између наших градова успостављају нова пријатељства. Ја сам овде по први пут и заиста се захваљујући срдачној добродошлици осећам као код куће. Велике заслуге за добру сарадњу Руме и Берзенбрика има органиазција "Градимо мостове" и др Жељко Драгић и Хари Киндт који координирају успешну сарадњу два града. Учешће у Агенди 2030 је од великог значаја јер имамо само једну планету и свако мора да да свој допринос у очувању природе", истиче Гутлер.

Од 17 циљева одрживог развоја Рума и Берзенбрик сарађују на три: обновљиви извори енергије; равномернији развој локалних самоуправа; партнерство различито развијених општина, и о њима се највише говорили на данашњој радионици. Шеф Одељења за локални економски развој Драган Косановић је казао да читава планета покушава да нађе начин да се електрична енергија, као енергија која се највише троши, производи из обновљивих извора.

"Преузимањем ове Агенде развијене земље су преузеле обавезу да такве енергенте и врсте производње енергије имплементирају и у другим земљама. Када говоримо о равномернијем развоју локалних самуправа, морамо нагласити да испитивања на глобалном нивоу показују да све више људи живи у урбаним срединама, што није добро за планету. Велики се напори чине да се тај тренд преокрене. Склапањем партнерства између земаља које су различито развијене долази до значајне размене искустава. У нашем конкретном случају настојимо да имплементирамо пројекте и неке ствари које су добре код нас у немачкој општини и обрнуто", изјавио је Косановић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001