Сарадња Румe и Берзенбрика - Омладина два града засадила стабла у Парку пријатељства

величина слова

5. јул 2018.

Поред званичника у Руму су дошли и тинејџери из Берзенбрика, а реч је о традиционалној размени младих и већ трећу годину заредом омладина из немачког града долази у Руму и смештена је у приватном смештају код својих вршњака.

Овог пута у Руму је дошло 26 тинејџера из Немачке, а у другој половини августа 36 младих Румљана путује у десетодневну узвратну посету.

А како се на младима темељи дугорочно пријатељство два града, које је крајем 2017. године крунисано потписивањем Повеље о братимљењу два града, дошло је и до идеје да се у нашем граду и Берзенбрику формирају паркови пријатељства.

Тако је данас омладина Руме и Берзенбрика у спортском комплексу за коњички спорт, у Тиволској улици, симболично засадила двадесетак стабала формирајући мини Парк пријатељства.

Начелник за привреду Берзенбрика Андрес Гутлер истакао је да му је веома драго што је присуствовао једном дивном чину, чији су протагонисти млади Берзенбрика и Руме.

"Верујем да како буде расло ово дрвеће, рашће и наше пријатељство. Сигуран сам да ће се сарадња наставити и да ће у наредним годинама наше пријатељство бити толико јако да од Парка пријатељства направимо Шуму пријатељства", уз осмех је поручио Гутлер.

Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да је изабрана идеална локација за формирање Парка пријатељства и драге госте из Берзенбрика је упознао са пројектом "Хорис", који у нашем граду у највећем делу финансира Европска унија.

"Ми смо одлучили да овде на комплексу који градимо у оквиру пројекта "Хорис" свако од наших пријатеља из Немачке засади по једно дрво и да формирамо Парк пријатељства између Руме и Берзенбрика. Мислимо да ће то зеленило употпунити овај комплекс и створити један лепши амбијент. Овај комплекс ће бити доступан свим грађанима наше општине, али је намењен пре свега деци. Зато смо сигурни да ће бити веома посећено место, место за пријатан одмор и дружење са животињама и место на коме ћемо, на индиректан начин. сада промовисати и пријатељство наша два града", казао је Манчић и похвалио идеју размене младих.

"Најважније у свему је да се млади друже, да стичу нове пријатеље, да се упознају са новом средином, другом културом, обичајима, стога и овај Парк пријатељства има смисла, јер је он још једна спона која повезује омладину два града", рекао је Манчић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001