Обележен Дан борца у Општини Рума

величина слова

4. јул 2018.

Полагањем венаца на Градском гробљу у Руми данас је обележен 4. јул, Дан борца. Обележавању значајног историјског датума претходила је свечаност у Градској кући на којој су представници СУБНОР-а Општине Рума уручили повеље четворици бораца који су учествовали у Другом светском рату.

Повеље су добили Раде Бјекић, Обрен Јањић, Србин Јекић и Милета Добросављевић, а постхумно је додељена и повеља дугогодишњем председнику румског СУБНОР-а Момиру Милошевићу, који је успешно водио ту организацију у њеним најтежим тренуцима, како финансијским, тако и политичким, казао је садашњи председник СУБНОР-а Општине Рума Томислав Милић. Посебна повеља уручена је Општини Рума, а у име локалне самоуправе примио ју је Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

Томислав Милић се захвалио Општини Рума на подршци и додао да је локална самоуправа сваки пут изашла у сусрет и позитивно одговорила на захтеве органиазције која у Србији броји око 130.000 чланова.

Допринос бораца антифашиста са ових простора коначној победи над тим највећим злом које се надвило над човечанством у 20. веку је немерљив и не може га нико избрисати, али нажалост ми смо сведоци да победа коју су борци народноослободилачког рата у директном војном обрачуну са фашистима извојевала није коначна и данас постоје веома чести примери оживљавања нацизма и фашизма, рекао је Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

 

"Наша је обавеза да се том злу где год се појави супротставимо и да му не дамо да се повампири. Између осталог допринос борби против оваквог зла је и неговање успомена на све оне борце који су страдали током антифашистичке борбе. Наше Удружење заслужује све похвале и ми се као локална самоуправа трудимо да у том смислу помогнемо онолико колико је у нашој могућности. Мислим да времена и назнаке које су пред нама су такве да сам сасвим сигуран да ћемо у наредном периоду те могућности бити много веће", поручио је Ковачевић.

Након свечаности у Градској кући на спомен обележје жртвама Другог светског рата венце су положили представници Општине Рума, борачке организације и грађани.

Том приликом Милић је подстетио да је српски народ први у поробљеној Европи устао на оружану побуну против фашизма који је претио да пороби цео свет.

"Ми данас као потомци наших славних предака дужни смо да се сетимо бораца за слободу против фашизма, као и свих страдалих у свим ослободилачким ратовима нашег народа, то чинимо данас, а обавезујемо се да ћемо се сећати свих страдалих како из Другог светског рата, тако и из Великог рата и ратова после 1990. године као и НАТО агресије 1999. године. Нека им је слава и хвала!", рекао је Милић.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001