Филтер
 • Јавни позив за реализацију програма стручне праксе

  23. фебруар 2016.

  Програм стручне праксе намењен је незапосленим лицима која се први пут стручно оспособљавају за занимањa за која су стекла одређену врсту и степен стручне спреме или која су се стручно оспособљавала краће од времена потребног за полагање стручног испита, а ради оспособљавања за самосталан рад и полагање стручног испита, у складу са законом или општим актом послодавца, без заснивања радног односа.

  Програм стручне праксе траје у складу са законом, а најдуже до 12 месеци, односно у складу са актом о организацији и систематизацији послова код послодавца, и то:

  -   до 6 месеци за лица са средњим образовањем,

  -   до 9 месеци за лица са вишим или високим трогодишњим образовањем,

  -  до 12 месеци за лица са најмање четворогодишњим високим образовањем.

  Tоком трајања стручне праксе Општина Рума за запошљавање:

  1. ангажованим лицима исплаћује новчану помоћ у месечном износу од:

  -       18.000,00 динараза лицаса најмање четворогодишњим високим образовањем,    

  -       16.000,00 динара за лица са вишим или високим трогодишњим образовањем и

  -       14.000,00 динара за лица са средњим образовањем;

  1. врши обрачун и уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести, у складу са законом.

  Захтев за учешће у програму стручне праксеподноси се на писарници Општинске управе општине Рума, улица Орловићева број 5, на прописаном обрасцу.

  Јавни позив је отворен од дана објављивања, а најдуже до утрошка расположивих средстава.

  Све додатне информације могу се добити у Одељењу за финансије, привреду и пољопривреду Општинске управе општине Рума на број телефона 022-478-712, локал 109.

  За више информација преузмите Јавни позив.

  Образац

   

 • Нове награде за ученике Музичке школе

  29. фебруар 2016.

  Ученици и наставници ОМШ “Теодор-Тоша Андрејевић“ Рума су у недељу, 28. фебруара, узели учешће на 18. међународном такмичењу флаутиста “Тахир Куленовић“ у Ваљеву и освојили 7 награда: 6 првих и 1 другу награду. Резултати:

  1. Серафима Суботић, 1. Разред, Класа:Тања Минов–1. Награда (95,80)

  2. Ена Манчић, 1. Разред, Класа. Тања Минов – 1. Награда (94,80)

  3. Владимир Лакатош, 2. Разред, Класа: Марија Ивановић-1. Награда (94,20)

  4. Андреј Лакатош, 2. Разред, Класа: Марија Ивановић - 1. Награда (93,80)

  5. Алена Лакатош, 4. Разред, Класа. Марија Ивановић - 1. Награда (93,67)

  6. Ања Мандић, 4. Разред, Класа: Тања Минов - 2. Награда (84,33)

  7. Ирина Суботић, 6. Разред, Класа: Тања Минов - 1. Награда (94,33)

  Ученици и наставници су добили и посебно признање од организатора такмичења.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  29. фебруар 2016.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. марта.

   

   

   

 • Општина Рума учествује на симпозијуму у Грацу

  29. фебруар 2016.

  Predsednik Opštine Ruma Slađan MančićПредседник Општине Рума Слађан Манчић отпутовао је јуче у Аустрију где ће присуствовати тродневном симпозијуму посвећеном самопроцени општинских финансија.

  Тродневни симпозијум у аустријском граду Грацу окупља градоначелнике и председнике општина са простора Балкана, а наша општина је изабрана као једна од развојно најперспективнијих општина у окружењу. Општина Рума је једина општина из Србије која учествује на симпозијуму, све друге локалне самоуправе из наше земље, које су добиле позивницу из Аустрије, имају статус града.

  Поред излагања о консолидацији и стабилности општинског буџета председник Манчић ће посету Аустрији искористити и да представи економске и развојне потенцијале румске општине.

  Симпозијум се одржава под покровитељством Светске банке и уз подршку федералног министарства финансија Аустрије.

 • Отворена нова фабрика – „Хачинсон“ из Руме снабдева светске гиганте аутомобилске индустрије

  27. фебруар 2016.

  Otvaranje HacinsonaФабрика црева за расхладне уређаје, у власништву француског гиганта „Хачинсона“ почела је данас са радом у Руми. Фабрика која ће својим производима снабдевати ауто-индустрију запослиће 200 радника, а свечано је отворена уз присуство председника Владе Србије Александра Вучића. У последњих годину дана премијер Вучић је у Руми свечано отворио три фабрике и због тога је похвалио представнике локалне самоуправе што су, како је рекао, од једне општине са 500, 600 милиона дуга, уз мукотрпан рад, дошли у ситуацију да су за инвеститоре међу најатрактивнијим локацијама у целој Србији.

  Премијер је рекао да није био нимало лак посао убедити "Хачинсон" да дође у Србију, будући да су размишљали и о Македонији, Бугарској, Турској и да је њихов долазак у нашу земљу велика победа политике Владе Србије. Ово је иначе прва инвестиција „Хачинсона“ у Србији, а вредност је 7,3 милиона евра.

  Премијер је изразио задовољство што се локалне самоуправе у Срему "такмиче" да привуку инвеститоре, уз опаску да Срем може да послужи за пример другим регионима.

 • Свечано отварање "Хачинсона"

  26. фебруар 2016.

  HacinsonПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић отвориће сутра у Руми фабрику француске компаније "Хачинсон", у којој ће посао наћи 200 грађана из наше општине. У фабрици "Хачинсон" ће се производити црева за расхладне уређаје која су намењена аутоиндустрији. Вредност инвестиције у Руми је процењена на око 7.300.000 евра, а својим производима "Хачинсон" ће, између осталог, снабдевати Мерцедес, Фиат, Сузуки и Рено.

  Почетак свечаног отварања је заказан за 11 часова и 30 минута.

 • Обавештење Дома здравља

  26. фебруар 2016.

  Dom zdravljaДом здравља „Рума“ обавештава све кориснике његових услуга да је дошло до квара на рендген апарату у Служби за радиолошку дијагностику. Оштећена је цев која је витални део овог апарата и поправка није могућа.
  Вредност рендгенске цеви је процењена на 1.300.000,00 динара и набавља се из Јапана путем јавне набавке.

  Радиографија плућа, мамографија и ултразвучна дијагностика обављају и даље по утврђеним терминима.

  Опширније на сајту Дома здравља “Рума”

 • Економско оснаживање избеглица

  25. фебруар 2016.

  За пројекат економског оснаживања породица избеглих лица на територији Општине Рума Комесаријат за избеглице и миграције РС и румска локална самоуправа су издвојили 2 милиона динара. Пакете помоћи добило је десет породица са пребивалиштем на територији наше општине и тим поводом данас је у Градској кући било уприличено потписивање уговора.

  "У пријавама учесници Јавног позива су навели делатност којом се баве, тако да ће се средства за економско оснаживање утрошити за разне намене. Неко је добио пластенике, неко алат за лимарију или опрему за фризерски салон. Углавном су сви добили приближно исти износ средстава, близу 200.000 динара. Износ учешћа Општине Рума је десет одсто", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Поетско вече у библиотеци

  26. фебруар 2016.

  Čitaonica

  Поетско вече одржаће се данас у румској библиотеци са почетком у 19:00 часова. Уважени гост Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" је позната песникиња Жељка Аврић из Сремске Митровице. Жељка Аврић  је добитница бројних значајних награда "Вукови ластари", "Дучићеве лире" и награде за најлепши циклус љубавне поезије на Међународном конкурсу љубавних песама. Збирка "Маргиналије" трећа по реду књига песама биће у фокусу ове вечери. Њом ће се представити румској публици и предочити своје песничко умеће. Збирка је посвећена завичају, па је њена тематика широка. Мотиви су пронађени како у историји, геогрефији тако и у сфери духовног живота (вери). Према речима књижевних критичара, ауторка у писању налази уточиште и својим потомцима оставља писане трагове о прецима.

   

   

 • У биоскопу - Палме у снегу

  25. фебруар 2016.

  Од 25. фебруара до 2. марта / Мала дворана КЦ-а / 21.00 час
  Улаз 200 динара

  Глумци: Марио Касас, Адриана Угарте, Макарена Гарсија, Алаин Ернандез, Берта Васкез, Емилио Гутјерез Каба
  Режисер: Фернандо Гонзалес Молина

  Да ли сте некада волели толико снажно да вам се чинило да бисте за ту љубав могли умрети, али и убити? “Палме у снегу”, филм редитеља Фернанда Гонзалеса Молине, Заснована на бестселеру Луз Габас, управо је прича о таквој љубави која нас враћа у колонијално доба Екваторијалне Гвинеје. Ово је филм о одрастању двојице мушкараца на афричким плантажама какаоа, где су многи Шпанци у колонијално доба потражили боље сутра. Забрањена љубав зачета у бурним временима преврата и необичним историјским околностима, повешће нас у незаборавно путовање кроз време и простор, учинивши да побегнемо из света који нас окружује и поверујемо како снагом воље и искрених осећања чак и палме могу процветати у снегу.

 • Одлука о додели средстава за програме и пројекте из области спорта

  24. фебруар 2016.

  sportНа основу члана 137. и 138. Закона о спорту („Службени гласник РС“, број 24/2011 и 99/2011-др.закони), члана 59. став 1. тачка 2., а у вези са чланом 15. став 1. тачка 40. Статута Oпштине Рума („Службени лист општина Срема“, број 6/2009 и 38/2012), члана 51. Пословника о раду Општинског већа Општине Рума („Службени лист општина Срема“, број 35/2009) и члана 15., 16. и 17. Правилника о начину и поступку остваривања права на доделу средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за општину Рума, Општинско веће Општине Рума, донело је Одлуку о додели средстава из буџета Oпштине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Oпштину Рума за 2016. годину.

  Преузмите Одлуку

 • Грађевински материјал за шест избегличких породица

  23. фебруар 2016.

  Gradjevinski materijalКомесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и Општина Рума заједничким средствима су обезбедили пакете помоћи у виду грађевинског материјала за избегличке породице са пребивалиштем на територији наше општине.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић потписао је данас у Градској кући са шест породица уговоре о додели пакета грађевинског материјала.

  У зависности од потреба корисника вредност појединачног пакета грађевинског материјала је до 550.000 динара.

 • Постављена јавна расвета у Добринцима

  23. фебруар 2016.

  Ulicna rasvetaОпштина Рума је уложила близу милион динара како би се јавном расветом комплетно покрила Фрушкогорска улица и део Румске улице у Добринцима.

  Постављено је девет нових бетонских стубова са 12 сијалица и око 300 метара проводника. Јавна расвета ће мештанима омогућити квалитетнији и безбеднији живот, сматра директорица Дирекције за изградњу Руме Владислава Стаменовић.

   

 • Три приче 4

  23. фебруар 2016.

  ПлакатЧетвртак, 25. фебруар / Велики хол КЦ-а / 20.00 часова

  Улаз слободан

  Организатори програма: Ворки тим Рума и СПЦО Рума - Храм силаска Светог Духа на апостоле

  Више информација на блогу Ворки тима.

   

 • Медијске теме са дебате о јавном информисању

  22. фебруар 2016.

  На дебати о јавном информисању, која је одржана 19.2.2016. године, изабране су медијске теме које ће, уколико их Општинско веће усвоји, постати део предстојећег конкурса за суфинансирање јавног интереса у области јавног информисања.

  Листа тема

   

 • Радови на санацији црпне станице у Платичеву

  22. фебруар 2016.

  VodovodЈавно предузеће "Водовод" обавештава мештане Платичева да ће вечерас извести радове на санацији црпне станице у овом селу. Због радова испорука воде у Платичеву ће бити обустављена у времену од 21:00 до 06:00 часова.

   

   

 • Румљанке најбоље у Војводини

  22. фебруар 2016.

  Savate klubНа редовној годишњој Скупштини Савате Савеза Србије и Савaте Савеза Војводине наше суграђанке Тара Самарџић и Бојанa Андрејић изабране су за најуспешније спортискиње. Тара је најуспешнија млађа пионирка, док је Бојана то признање, у Војводини, понела у конкуренцији јуниорки. Тара и Бојана се такмиче за Савате бокс клуб "Рума, а дипломе и признања доделио им је Миодраг Ракић њихов тренер и председник румског савате клуба.

  На Скупштини Савате Савеза Србије је донета и одлука да се прво Првенство Србије за јуниоре и сениоре у комбат саватеу одржи у Руми 20. марта 2016. године.

 • Отворена изложба уметничке фотографије у Културном центру

  22. фебруар 2016.

  У петак, 19. фебруара, у Великом холу Културног центра Рума, отворена је трећа по реду изложба уметничке фотографије румских фотографа - РУФ. Ове године учествовало је 14 аутора.

  Изложбу је отворила академска вајарка, Љиљана Војводић, која је истакла да су ове године фотографије квалитетније и да се види велики напредак.

  „Радује ме да овај медијум, који је пре десетак година уведен на академије, изазива пажњу младих људи. Фотографија дуго није била призната као уметност због тога што се веровало да свако ко савлада технику ствара слике, међутим брзо су се издвојили мајстори фотографије који су показали да и фотографија може бити уметничка и да буде различита од онога што се ствара свакодневно. Фотографија пружа све што и ликовна уметност, а то је пре свега простор, ритам, игра светлости и таме и то је оно што је овога пута изражено на изложби. Приказана је замагљена, просањана, мало емотивна и сањалачки сагледана стварност што даје овим фотографијама сликарску димензију“, рекла је Љиљана Војводић.

  3. RUFНенад Вукелић, графички уредник Културног центра, позвао је све младе фотографе да се обрате Културном центру, њему лично или преко фејсбук странице ове установе. „Слободно се обратите Културном центру, то је ваша установа намењена вама, тако да се борите да ви овде излажете, да ви овде радите, јер овај простор је велик и доста тога се може у њему урадити. Жеља нам је и да покренемо удружење фотографа, надам се ове године, тако да сте добродошли да се учланите, а волео бих да се и школе активирају путем секција. Када смо први пут организивали изложбу пре три године, било је велико интересовање и било је доста аутора који су истраживали, експериментисали и бавили се фотографијом на неки други начин, а не само комерцијалном фотографијом и жеља ми је била баш те људе да окупимо и да их покренемо да стварају, да раде и да имају простор где могу да излажу. После три године неки су одустали, неки наставили, мени је жеља да се то не заборави, да ово траје и наредних година и да радимо на томе да се млади што више афинирају“, изјавио је Вукелић.

  Изложба је отворена до 29. фебруара.

 • Одржана јавна расправа о темама од јавног интереса у области јавног информисања

  19. фебруар 2016.

  Данас је у Градској кући одржана јавна расправа о темама од јавног интереса у области јавног информисања у општини Рума. Циљ одржавања ове расправе, у којој су учествовали представници удружења грађана и друге заинтересоване стране, је утрврђивање листе тема која ће постати део предстојећег конкурса за суфинансирање јавног интереса у области јавног информисања.

  Утврђивања јавног интереса спроводи се у три фазе. У првој фази објављује се јавни позив преко кога се грађанима омогућава интерактивана комуникација и предлагање тема пре јавне расправе. У другој фази одржавају се састанци са удружењима грађана на којима се образлажу теме од јавног интереса, док у трећој фази, Општинско веће, на основу спроведене јавне расправе, доноси одлуку о листи тема од јавног информисања.

 • Војновићи - духовници, трговци и поседници

  18. фебруар 2016.

  Biiblioteka RumaУ петак, 19. фебруара са почетком у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ће се одржати промоција књиге ''Војновићи - духовници, трговци и поседници''. Аутор књиге је Ратко Рацковић, а у представљању ће му помоћи др Драго Његован и мр Жарко Димић. У уметничком делу програма учествује Савета Ђорђевић.

   

 • У биоскопу - Тајна у њиховим очима

  18. фебруар 2016.

  PlakatОд 18. до 24. фебруара / Мала дворана КЦ-а / 19.00 и 21.00 сат
  Улаз  200 динара

  Режија: Били Реј
  Улоге: Џулија Робертс, Никол Кидман, Чуител Еђиофор

  Истражитељ Џес Коб (Џулија Робертс), ФБИ истражитељ Реј Кастен (Чуител Еђиофор) и заменик окружног тужиоца Клер Слоун (Никол Кидман) су успешан и добро уигран тим у анти-терористичкој радној групи. Реј и Џес одлазе на увиђај и откривају незамисливо, жртва је Џесина ћерка Каролина. Удружују се са Клер са циљем да убицу доведу пред лице правде. Међутим, осумњичени је заштићени сведок унутар једне терористичке истраге и ослобођен је. 13 година касније, упркос покушајима да пронађе убицу, Реј напокон долази до новог трага за који је сигуран да може разрешити цели случај и сртпати убицу иза решетака. Враћа се у Лос Анђелес да убеди Клер да поново отвори случај. Они удружују своје снаге без обзира на ризик од понављања емоционалног доживљаја, овај пут обећавајући да ће узети ствар у своје руке како би осветили Каролино брутално убиство. Али, нико није спреман на шокантну и непојмљиву тајну, која ће открити трајно деструктивне последице личне освете на душу човека.

  Филм преставља адаптацију филма Хуана Хосеа Кампанеле, “The Secret in Their Eyes“, који је 2010. године освојио Оскара за најбољи страни филм.

 • Расписан конкурс за јавне радове у 2016. години

  18. фебруар 2016.

  javni radoviOпштина Рума и Национална служба за запошљавање расписују Јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова у 2016. години.

  Јавни радови су мера активне политике запошљавања коју организује Општина Рума у сарадњи са Националном службом за запошљавање, а у складу са Локалним акционим планом запошљавања за 2016. годину, у циљу радног ангажовања теже запошљивих незапослених лица и незапослених у стању социјалне потребе, очувања и унапређења радних способности незапослених, као и ради остваривања одређеног друштвеног интереса.

  Кроз спровођење јавног рада радно се ангажују незапослена лица са евиденције Националне службе. Приоритет приликом ангажовања на јавном раду имаће лица утврђена као вишак запослених, неквалификована и нискоквалификована лица и дугорочно незапослени.

  Максимална дужина трајања јавног рада је три месеца, у складу са расположивим финансијским средствима.

  Јавни конкурс је отворен 7 дана од дана објављивања на огласним таблама Општине Рума и НСЗ, односно на интернет страници www.ruma.rs и НСЗ. Последњи рок за пријем пријава за учешће на јавном конкурсу је 25.02.2016.године.

  Текст конкурса

  Пријавни образац

 • Омнибус филм "The Spaces Between Cities"

  18. фебруар 2016.

  PlakatВорки тим Рума представља омнибус филм The Spaces Between Cities.

  Недеља 21. фебруар / Мала дворана КЦ-а / 20.00 часова

  Улаз слободан

  Поред америчких, канадских, чилеанских, шпанских, немачких и јужно корејских аутора у реализацији овог пројекта су били укључени и аутори из Србије, и то по други пут Ворки тим Рума.

  Више информација на блогу Ворки тима.

 • Јавни позив удружењима грађана и другим заинтересованим странама за учешће у јавној расправи

  17. фебруар 2016.

  У складу са чланом 5. Одлуке о механизму утврђивања јавног интереса у области јавног информисања у Општини Рума, бр. 06-4-2/2016-II од 19.01.2016. године, позивам удружења грађана и друге заинтересоване стране да учествују у јавној расправи о темама од јавног интереса у области јавног информисања у Општини Рума, која ће се одржати 19.02.2016. године у 11,00 часова, у просторијама Градске куће у Руми, ул. Главна бр. 155.

  Циљ одржавања ове јавне расправе је утврђивање листе тема, која ће постати део предстојећег конкурса за суфинансирање јавног интереса у области јавног информисања.

  Члан Већа задужен за сарадњу са цивилним друштвом,

  Марија Стојчевић

  Одлука о механизму утврђивања јавног интереса у области јавног информисања у Општини Рума


 • Видео надзор у центру Руме

  17. фебруар 2016.

  Predsednik MančićУ циљу унапређења безбедности у саобраћају у центру Руме постављен је видео надзор.

  Камере ће надгледати поштовање саобраћајних прописа на раскрсници улица: Главна, Железничка и Орловићева, а видео надзор је постављен и у румској Гимназији.

  Ово је тек прва фаза, а за видео надзор у центру Руме и Гимназији издвојено је око 2,25 милиона динара, каже председник општине Рума Слађан Манчић.                                              

   "Као што смо и обећали, кренули смо у покривање видео надзором свих битнијих Video nadzorраскрсница у граду и образовних установа. Половину средстава за видео надзор у центру Руме и Гимназији смо обезбедили из општинског буџета, а половину из покрајинских фондова. Постигли смо споразум са Телекомом преко чијег оптичког кабла иде видео надзор. Контролна соба или надзорни центар ће бити у Полицијској станици у Руми. Поред унапређења безбедности свих учесника у саобраћају, видео надзор ће значајно олакшати и рад надлежних институција", рекао је председник Манчић.
  У плану је постављање видео надзора и на реконтруисаној Градској пијаци, а у другој фази пројекта камерама ће се покрити све битније раскрснице, улази у град, вртићи и школе напомиње Драган Косановић из Канцеларије за локални економски развој Општине Рума.

 • Учешће туристичких организација Срема на сајму туризма у Београду

  17. фебруар 2016.

  Мапа СремаМеђу­нар­о­дни сајам тур­изма у Београду одржава се од 18. до 21. феб­ру­ара. Посе­ти­оцима ће бити представљено више од 1.153 изла­гача из 53 земље света, а земља парт­нер ово­годишњег Сајма тур­изма је Словенија. Под слоганом “Где још нисте били?” у шест изложбених хала окупиће се најз­нача­јније тур­ис­тичке орга­ни­зације, аген­ције, тур­оп­ер­а­тори, хотели, планин­ски цен­три, бање, јез­ера, градови, регије и земље са свих кон­ти­не­ната и пону­дити аранж­мане за пред­сто­јећу тур­ис­тичку сезону.

  Осам тур­ис­тичких орга­ни­зација срем­ских општина – Стара Пазова, Пећинци, Шид, Рума, Ириг, Инђија, Сурчин и Срем­ска Митро­вица пред­стављају се на зајед­ничком штаду “Диван је кићени Срем”. Срем, као једин­ствена целина, се пред­ставља са посеб­ном пажњом као изузетна тур­ис­тичка дес­ти­нација, која има богате и разноврсне садржаје за одмор, забаву, здравствени опо­равак, спорт, рекреацију и аван­туре.
  Иначе, прошл­о­годишњи зајед­нички наступ на Сајму тур­изма у Београду био је умно­гоме ефек­т­нији од рани­јих поје­д­и­начних нас­тупа, тако да су се тур­ис­тички рад­ници Срема ове године потрудили да наступ обо­гате пригод­ним садржа­јима који привлаче пажњу посети­лаца. Тако су сваки дан плани­ране презентације и радион­ице којима ће бити при­б­лижена зајед­ничка понуда која се про­мовише. Ове године, у односу на прошлу год­ину, плод сарад­ње је и зајед­нички про­мо­тивни матер­и­јал који је припремљен за све посе­ти­оце (тур­ис­тичка мапа Срема, кул­турни тур­изам, ман­и­феста­циони, вер­ски, еко и етно тур­изам Срема). Знача­јан сег­мент је и про­мо­ција гас­трономске понуде региона.

 • Интервју председника општине Рума

  17. фебруар 2016.

  {youtube}OQ8-ri6mYMI{/youtube}

   

  Прилог ТВ Фрушка Гора

 • Асфалтирање Борковачке улице у Добринцима

  12. фебруар 2016.

  AsfaltiranjeУ Општини Рума наставља се уређење путне инфраструктуре. После више деценија асфалтирану улицу ће добити мештани Борковачке улице у Добринцима.

  Радови на асфалтирању су почели данас, а за тај посао локална самоуправа је извојила 1.9 милиона динара, рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Ово је друга неасфалитана улица у Добринцима коју радимо у последња два месеца. Знате и сами да смо асфалтирање улица обавили у неколико села наше општине, али и у самом граду. Драго ми је што ћемо становницима ове улице омогућити услове достојне 21. века. Сада када смо консолидовали општински буџет и имамо средстава на располагању, не можемо да дозволимо да су делови појединих улица и даље неасфалитирани. Ова улица је дуга само 250 до 300 метара, али сам овде видео преко двадесеторо деце и нема смисла да та деца по блату иду у школу. Наставићемо са улагањима у путну инфраструктуру", поручио је председник Манчић.

  Први човек румске општине напоменио је и да ускоро креће асфалтирање пута у Вогњу који води до фудбалског игралишта, продужићемо улицу 15. августа у Руми за неких 150 до 200 метара. Припрема се паркинг простор испред II месне заједнице у Руми, а укупно за сва ова асфалтирања биће издвојено око 6 милиона динара, закључио је Манчић.

 • Одржана XXXVIII седница Општинског већа

  12. фебруар 2016.

  Локална самоуправа ће у 2016. години издвојити 13 милиона динара за финансирање програма стручне праксе и јавних радова у Општини Рума. На данас одржаној седници Општинског већа усвојен је Локални акциони план за запошљавање(ЛАПЗ), а основни циљеви активне политике запошљавања у 2016. години усмерени су на:

  -Побошљање услова на тржишту рада и усклађивање понуде и тражње;

  -Улагање у људски капитал и унапређење квалитета радне снаге;

  -Подстицање запошљавања и социјалну инклузију теже запошљивих лица.

  "План запошљавања за 2016. годину је главни основ за све будуће активности које се тичу запошљавања људи са територије општине Рума и оно што он показује, у анализи која је представљена на Општинском већу, то је да имамо пораст броја запослених у односу на смањење броја незапослених и то је оно што је добро и што показује да све ове инвестиције које долазе на територију наше општине имају смисла и надамо се да ће убудуће број незапослених лица бити у константном паду", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

   
 • Именован члан Општинског већа задужен за сарадњу са цивилним сектором

  12. фебруар 2016.

  Данас је на седници Општинског већа усвојен Предлог Решења о именовању члана Општинског већа задуженог за сарадњу са цивилном сектором при спровођењу механизма утврђивања јавног интереса у јавном информисању у Oпштини Рума.

  Преузмите Решење

   

 • Нова улагања у румској Пољопривредној школи

  12. фебруар 2016.

  Milan PupovacСППШ "Стеван Петровић Бриле" из Руме је школа која се већ годинама уназад модернизује и настоји да поред теоретског знања својим ученицима омогући и врхунске услове за практичну наставу.

  Ове седмице у воћњаку румске пољопривредне школе почело је подизање противградних стубова, а радове изводе управо ученици ове школе, што је један од начина стицања практичних знања и вештина, сматра директор ове образовне установе Милан Пуповац.

  "На површини од пола хектара подигли смо стубове и поставили анкере, а за дан или два, кад време дозволи, ставићемо на врхове "капе" и провући сајле како би се учврстили стубови. Цео посао раде наши ђаци и то нам је и био циљ да ученике упознамо са целим процесом, како од једне празне ледине доћи до модерног воћњака. Да та знања сутра примене у својим газдинствима", рекао је директор Пуповац.

   

 • Обавештење о радном времену за време државног празника

  12. фебруар 2016.

  Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, Сретење − Дан државности Србије је државни празник и празнује се 15. и 16. фебруара.
  У дане празника Општинска управа Општине Рума неће радити и први радни дан биће среда 17. фебруар.

  Поводом државног празника Дом здравља "Рума" неће радити 15. и 16. фебруара.
  Радиће дежурне службе по следећем распореду:
  - Дежурна служба за одрасле од 07.00 до 19.00
  - Дежурна служба за децу и омладину од 07.00 до 19.00
  - Дежурна апотека је Апотека „Рума“ у центру и радиће од 7.30 до 19.30
  - Служба хитне помоћи ради од 00.00 до 24.00.

  ЈП "Комуналац" у Руми обавештава кориснике својих услуга да смеће неће одвозити и неће се вршити наплата паркинга у дане државног празника. Смеће ће бити одвежено првог наредног термина.

 • Заказана XXXVIII седница Општинског већа

  11. фебруар 2016.

  Grb

  XXXVIII седница Општинског већа Oпштине Рума ће се одржати у петак, 12. фебруара 2016. године у 9 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 199.000,00 динара.

  2. Предлог Локалног акционог плана запошљавања Oпштине Рума за 2016. годину.

  3. Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Oпштине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Oпштину Рума за 2016. годину.

   4. Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Oпштине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Oпштину Рума за 2016. годину-коришћење сале.

   5. Предлог Решења о именовању члана Општинског већа задуженог за сарадњу са цивилном сектором при спровођењу механизма утврђивања јавног интереса у јавном информисању у Oпштини Рума.

 • У биоскопу - Време је за грудвање (синхронизовано)

  11. фебруар 2016.

  PlakatОд 11. до 17. фебруара / Мала дворана КЦ-а / 17.00 и 19.00 часова
  Улаз 200.00 динара

  Дужина трајања филма: 80 мин

  Глумци: Вук Булатовић, Миа Трифуновић, Никола Тодоровић, Уна Лакићевић
  Режија: Жон Франсоа Поулио, Франсоа Брисон

  У жељи да се разоноде током зимског распуста, деца из забаченог и снегом прекривеног селаодлучују да организују масовну „грудванијаду“. Лука и Софија, вечити 11-годишњи ривали у друштву, постају лидери супротстављених тимова. Темпераментна и бунтовна девојчица окупља најверније другаре како би поразила Лукину хорду спретних ратника у грудвању. Победник ће бити она дружина која до краја зиме заузме тврђаву саграђену од снега. Али, дечја игра временом прераста у прави снежни рат...

 • Свечана додела сертификата у оквиру пројекта Подршка социјалној инклузији најугроженијих група

  11. фебруар 2016.

  Начелник општинске управе Душан Љубишић и представници канцеларије за ЛЕР општине Рума су јуче у Краљеву присуствовали свечаној додели сертификата, у оквиру пројекта "Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући Роме, кроз разноврснију понуду социјалних услуга у локалној заједници" који ЕУ финансира са 4,3 милиона евра.

  Сертификате су добитницима гранта доделили Мајк Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији и Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Након свечане доделе сертификата, представници општине Рума и представници пројектног тима су присуствовали радионици у вези са имплементацијом, финансијским управљањем, мониторингом и видљивошћу пројеката који ће се финансирати у оквиру овог позива. Подсетимо, општина Рума је у оквиру овог позива ЕУ за социјалну инклузију добила грант за два пројекта "Јачање социјалне инклузије особа са менталним и интелектуалним сметњама" и "Више искуства за више могућности - Јачање социјалне инклузије и запошљавања Рома у Руми".

 • Број туриста у Општини Рума у 2015. години

  11. фебруар 2016.

  Smestajni kapacitetiПрема подацима Репуб­личког завода за ста­тис­тику у Опш­тини Рума у 2015. години борав­ило је 4.452 домаћих тур­иста, који су ост­варили укупно 7.657 ноћења, што значи да је у прос­еку сваки домаћи тур­иста ост­варио 1,72 ноћење.
  Што се тиче страних тур­иста у Опш­тини Рума у 2015. години боравило је 7.706 особа, које су укупно ост­вар­иле 16.234 ноћења. Из овог податка произилази да је у прос­еку сваки страни тур­иста остварио 2,11 ноћења.
  Када је реч о укуп­ном броју тур­иста у 2015. години, њих је било 12.158 и ост­вар­или су 23.891 ноћење. У прос­еку сваки тур­иста ост­варио је 1,97 ноћења.
  Опширније на сајту ТООР

 • Семинар о одрживости Дневног центра за одрасле особе са инвалидитетом

  10. фебруар 2016.

  SeminarЧетвородневни семинар за обуку лица која ће радити у Дневном центру за одрасле особе са инвалидитетом, недовољно ментално развијене и особе са душевним сметњама почео је јуче у Руми.

  Полазници семинара су радници Центра за социјални рад, а поред Дневног боравка за децу и младе у Руми је у плану и покретање Дневног центра за одрасле особе са инвалидитетом, недовољно ментално развијене и особе са душевним сметњама.

  Данашње предавање је посвећено стандардима и програму рада Дневног центра каже Јелица Марић, тренер за успостављање одрживе услуге Дневног центра за особе са инвалидитетом.

  Seminar"У Руми постоји Дневни боравак који је намењен деци са сметњама у развоју, међутим, локална самоуправа и Центар за социјални рад су препознали потребу за успостављање још једне услуге и то другој корисникој групи, одраслим са инвалидитетом. То је једна прилично велика корисничка група којој друштво није поклањало заслужену пажњу и имали смо углавном институционалне облике збрињавања. Сада фокус померамо ка развијању услуга у заједници, попут вашег Дневног боравка који неколико година функционише у Руми. Циљ нам је да се продужи боравак особа са инвалидитетом у њиховом природном окружењу, да се пружи подршка њиховим породицама и на тај начин превентира измештање и смештај тих особа у институцију", изјавила је Јелица Марић.

 • O производњи соје данас у Пољопривредној школи

  10. фебруар 2016.

  Dunav SojaПољопривредна стручна служба у Руми и "Дунав Соја"регионални центар из Новог Сада организују данас у нашем граду едукацију под називом „Најбоље праксе у производње соје“.

  Едукација ће се одржати у просторијама СППШ "Стеван Петровић Бриле", у улици Вука Караџића 70, данас са почетком у 17:00 часова.

   

 • Целовечерњи концерт Ансамбла "Коло"

  10. фебруар 2016.

  ПлакатНедеља, 21. фебруар / Велика дворана КЦ-а / 20.00 часова

  Цена улазнице 300 динара

  Више информација о Ансамблу "Коло" на сајту Културног центра Рума.

   

   

 • Одлука о додели студентских стипендија за академску 2015/2016. годину

  10. фебруар 2016.

  Додељује се укупно 104  студентских стипендија за академску 2015/2016 годину студенатима од прве до последње године основних академских студија првог степена и студија другог степена (мастер).

  Висина стипендије износи 8.400,00 динара месечно и исплаћује се у трајању од десет месеци.

   

   

 • Јавни конкурс за избор кандидата за именовање директора јавног предузећа "Стамбено"

  9. фебруар 2016.

  Grb RumeНа основу члана 29. става 3. Закона о јавним предузећима ( "Службени гласник Републике Србије број 119/12) и Одлуке о спровођењу јавног конкурса за именовање директора јавних предузећа чији је оснивач Општина Рума, Скупштина Општине Рума оглашава:

  Јавни конкурс за избор кандидата за именовање директора јавног предузећа "Стамбено", Рума.

  Конкурс је објављен у "Службеном гласнику РС" број 9/2016 од 05.02.2016. године.

  Рок за подношење пријава је 15 дана и почиње да тече наредног дана од дана објављивања јавног конкурса у "Службеном гласнику Републике Србије".

  Преузмите документ са условима конкурса:

   

   

   

 • Планирана искључења струје за среду, 10. фебруар

  9. фебруар 2016.

  Од 8.30 до 13.00:

  - ул. Д. Јерковића од ул. М. Стојановића до ул. Нова

  - ул. П. Кочића од ул.В. Роловића до ул. Партизанска

  - ул. Нова школска од ул.В. Роловића до ул. Партизанска

  - ул. С. Пенезића од ул. В. Роловића до ул. В. Назора

  - ул. Нова од бр. 65 и 92 до ул. Партизанске

  - ул. В. Назора од бр. 33 и 48. до бр. 51А и 74Б

  - ул. Партизанска од бр. 26 и 29. до краја улице

  - ул. П. Вулете бр. 144 и 146

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  9. фебруар 2016.

  Vojna vezbaЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања обавити у 10. и 11. фебруара 2016. године, на полигону у Никинцима, у времену од 9:00 до 17:00 часова.

  У реонима Буђановаца, Брестача, Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Грабоваца, Витојеваца, Платичева и Никинаца, забрањено је кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточне запреге ради њихове личне безбедности.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

  Свако лице које претрпи материјалну штету због извођења гађања је у обавези да то пријави Војној пошти 2342-8 Никинци, најкасније до 18. фебруара 2016. године.

 • Биоскоп "Техника" - у размени непокретности заштићени интереси Општине Рума

  8. фебруар 2016.

  Sladjan MančićПредседник Општине Рума Слађан Манчић одржао је данас у Градској кући конференцију за медије посвећену продаји старог биоскопа "Техника", путем непосредне размене. Разлог за обраћање јавности, путем конференције за медије јесу, како каже, оркестрирани, неистинити и неосновани напади опозиционих странака на представнике локалне самоуправе.

  "Изнето је прегршт неистина које се тичу саме квадратуре зграде која је у власништву Општине Рума и локала који би прешли у општинско власништво након размене. Цео поступак је тек на почетку и оно што је важно да поручим грађанима је да ће интереси Општине Рума бити заштићени. Све се ради по закону и видим да је већ и опозиција одустала од приговора на законитост, јер је и њима јасно да нема неправилности у процедури", изјавио је председник Манчић и поновио да је став локалне самоуправе да све објекте који су у лошем стању, а за које Општина Рума плаћа режију и који оптерећују локални буџет, треба продати заинтересованим инвеститорима, као у случају "плаве зграде".

  "Ми смо процену вредности општинског објекта популарног биоскопа "Техника" урадили у мају 2015. године када смо имали заинтересованог купца и тада смо и припремали лицитацију. Међутим, након процене вредности поменуте зграде тај купац се повукао јер му је цена била превисока и тек сада имамо новог инвеститора, који жели да путем непосредне размене свој локал и магацински простор, у згради преко пута ЈП "Гас-Рума",мења за наш објекат, наравно уз доплату јер је вредност нашег објекта већа", казао је први човек локалне самоуправе и оценио да је циљ локалне самоуправе побољшање услова живота грађана Општине Рума, те да је ова гарнитура општинских власти у томе направила велики искорак у односу на претходнике, што тешко пада опозицији.

 • Нови булдожер за ефикаснији рад ЈП "Комуналац"

  8. фебруар 2016.

  Sladjan MančićВелика обнова механизације у ЈП "Комуналац" приводи се крају. Као што је локална самоуправа и најавила у ово јавно предузеће је стигао нови булдожер - Катерпилар.

  ЈП „Комуналац“ је у куповини учествовао са 20 одсто готовински, око 9 милиона динара, док се остатак обавезе измирује на лизинг, на 60 месечних рата.

  С обзиром да локална самоуправа редовно измирује све обавезе, јавном предузећу "Комуналац" је омогућено да реализује овако једну вредну инвестицију на одложено плаћање.

  Buldožer"Као што смо и најавили у 2015. години да ћемо у великој мери обновити возни парк „Комуналца“, то се управо данас завршава са овим булдожером чија је вредност велика и износи око 140.000 евра. "Комуналац“ који се брине о санирању Градске и 16 сеоских депонија има потребу за оваквом машином. Претходни булдожер у "Комуналцу" је био стар преко 30 година и више био у квару него што је радио. Заиста, велика средства су одлазила на санацију кварова и одржавање, али је јавно предузеће било присиљено и да булдожер изнајмљује од трећих лица. Сигуран сам да ће нови булдожер оправдати очекивања, олакшати рад и допринети бржем и ефикаснијем санирању депонија у граду и на селима", поручио је председник Манчић.

  Помоћник директора ЈП "Комуналац" Жељко Дошен истиче да је дотрајала машинерија до сада и била највећи проблем овог јавног предузећа. Он је подсетио да је у 2015. години у модернизацију механизације уложено 40 милиона динара, те да су купљени нови трактор, фреза, аутосмећар.

 • 140 година од оснивања Црвеног крста Србије - Помоћ људима у невољи кроз три века

  8. фебруар 2016.

  Crveni krst SrbijeЦрвени крст Србије као једна од првих 15 организација Црвеног крста основаних у свету ове године обележава 140-ту годишњицу свог постојања.

  Црвени крст Србије данас делује као организација са континуитетом међународног признања у непрекидном трајању од 1876. године.

  Данас Црвени крст Србије окупља кроз своје програме помоћи преко 60.000 волонтера. У организацијама Црвеног крста данас је 754 запослених. Однос професионално запослених и волонтера у Црвеном крсту у Србији је 1:80, док је стандард у свету 1:20. Структуру Црвеног крста у Србији чине 2 покрајинске и 183 организације у градовима и општинама, са 265.303 чланова, од којих је 188.901 младих .

 • Дани израелског филма

  8. фебруар 2016.

  ПлакатОд 8. до 11. фебрара / Велики хол КЦ-а / 20.00
  Бесплатан улаз

  Ворки тим Рума у сарадњи са Амбасадом Израела у Србији по први пут приказује филмски програм "Дани израелског филма" у Руми. Израелска кинематографија показује изузетну виталност и разноврсност која је итекако примећена од стране међународне критике и публике на најпрестижнијим фестивалима. Румска публика ће имати јединствену прилику да види 4 израелска филма, новије продукције, и то:

  Footnote (Фуснота)
  The Matchmaker (Проводаџија)
  5 Hours from Paris (Пет сати до Париза)
  The Bands visit (Посета оркестра)

   
 • Нови Дневни боравак у "Лолиној" школи

  5. фебруар 2016.

  Lolina skolaУ оквиру пројекта "Техничка подршка Канцеларији за људска и мањинска права за спровођење Стратегије за унапређивање положаја Рома у Републици Србији", који спроводи мисија ОЕБС-а у Србији, а средствима Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА), Општина Рума је једна од општина која је подржана у пројекту "Да заједно учимо у дневном боравку".

  Носилац пројекта је ОШ "Иво Лола Рибар" из Руме којој је за адаптацију Дневног боравка одобрено 6,6 милиона динара. Обновљени инклузивни Дневни боравак се простире на површини од 100 метара квадратних, а у две смене га похађају деца ромске националности, деца са сметњама у развоју и деца из социјално угрожених породица.

  Dnevni boravakОво је само једна у низу активности које Влада Републике Србије спроводи уз помоћ донатора и које су усмерене за унапређење Стратегије инклузије Рома, нагласила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

  "Добра сарадња са донаторима и локалном самоуправом допринела је брзој реализацији пројекта од кога ће највеће користи имати управо деца која овде бораве свакодневно. Поред Руме још 12 општина је добило донаторска средства, од укупно 56 локалних самоуправа које су аплицирале. Пошто се у овој школи спроводи и настава за одрасле, многи родитељи ове деце желе да кроз школовање дођу до боље будућности и искрено верујем да је овај објекат драгоцен за ђаке "Лолине" школе", нагласила је Сузана Пауновић.

 • Ђурологија - Четвртак, 18. фебруар

  5. фебруар 2016.

  Plakat- Самостални и јединствени монодрамски шоу глумца Бранка Ђурића Ђуре -

  Четвртак, 18. фебруар / Велика дворана КЦ-а / 20.00 часова

  Цена улазнице 800 динара

  Продаја улазница почиње од петка, 5. фебруара од 18.00 часова на благајни Културног центра.

  На питање шта публика може да очекује и да ли је смех једина терапија против сурове свакодневице, хумориста, режисер, глумац и један од легендарних “надреалиста” Ђуро каже: “Гледаоци могу да очекују забаву и разговор о свим глупостима из свакодневног живота, из посебног угла. Увек смо на све проблеме гледали са духовите стране. Наши људи и у најтежим тренуцима нађу разлог за смех!”

 • Отворена изложба поводом кинеске Нове године

  5. фебруар 2016.

  Otvaranje izlozbeИзложба под називом "Успомене НР Кине", коју су заједнички организовали Завичајни Музеј Рума и Амбасада Народне Републике Кине у Београду, отворена је синоћ у Руми.

  Изложба је организована поводом обележавања кинеске Нове године, а свечано ју је отворио Ченг Каи, аташе за културу амбасаде НР Кине.

  "Честитао бих прво наступајућу кинеску Нову годину- годину мајмуна. Амбасада НР Кине негује дугогодишњу сарадњу са румском општином и Завичајним музејом. Кроз ову изложбу посетиоци могу сагледати развој Кине од њеног новог оснивања, па све до данас. Кина и Србија гаје дугогодишње пријатељске односе и наша два народа имају богато културно наслеђе. Управо путем ових документаристичких фотографија Румљани ће моћи да још боље упознају историју и културу Кине", рекао је Ченг Каи.

 • Јачање капацитета локалних самоуправа

  4. фебруар 2015.

  PotpisivanjeСпоразум о сарадњи између Општине Рума и имплементационих партнера Светске банке на програму урбаног партнерства - УПП II потписан је данас у Градској кући. Програм за урбано партнерство спроводе НАЛЕД и Мена група у сарадњи са Светском банком и уз подршку федералног министарства финансија Аустрије. Споразум су потписали председник Општине Рума Слађан Манчић и Љиљана Брдаревић експерткиња за финансије и консултанткиња Светске банке.

  Програм за урбано партнерство има за циљ јачање капацитета локалних самоуправа у Југоисточној Европи и пружање практичних алата изабраним званичницима на локалу, градској/општинској администрацији и техничком особљу за доношење одлука како би ефикасно управљали урбаним развојем у циљу свеобухватног и одрживог раста, истакла је Тамара Живадиновић, пројектна менаџерка из Мена групе.

  Уз подршку локалних експертних тимова у Општини Рума ће се спроводити две компоненте Програма ИПП: Самопроцена општинских финансија и Анти-корупција/изградња интегритета, рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • У биоксопу: Сизиф К.

  4. фебруар 2016.

  PlakatОд 4 до 10. фебруара / Мала дворана КЦ-а / Улаз 250 динара

  Редитељ, сценариста и продуцент – Филип Гајић.
  Играју: Бојан Димитријевић, Луција Шербеџија, Рамбо Амадеус, Марија Пикић, Хана Селимовић, Горан Јевтић, Саша Кузмановић, Вахид Џанковић, Милена Јакшић, Бане Видаковић, Наталија Гајић, Игор Боројевић, Андрија Ковач, Никола Марковић, Александар Швабић и др.

  Филм који је своју премијеру имао на 21. Фестивалу ауторског филма у биоскопе креће 14. јануара. Овај филм представља оно што је тема сваког важног дела – лично спасење.

  Филм о редитељу из Београда који опсесивно покушава да сними филм о Сизифу – наивној жртви богова који се успротивио њиховој вољи и оковао Смрт у ланце.

 • 3. РУФ

  4. фебруар 2016.

  Plakat Петак, 19. фебруар / Велики хол КЦ-а / 19.00 часова

  Улаз слободан

  И ове године, већ традиционално, одржаће се изложба уметничке фотографије румских фотографа под називом "3. РУФ".

  Ваше радове можете предати најкасније до среде, 17. фебруара, у просторије Културног центра, радним даном од 8.00 до 14.30.

  Услови пријема радова су: до 3 рада највише, формата не мањег од 20x30. Тема је слободна.

  Контакт особа је Ненад Вукелић: 065/5478 901 и 022/471 212.

 • Од марта много бољи услови на Градској пијаци

  3. фебруар 2016.

  Rekonstrukcija pijaceПредседник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас радове на реконструкцији Градске пијаце у Руми.

  У циљу стварања бољих услова и за продавце и за купце Општина Рума и ЈП "Комуналац" су заједнички уложили близу 20 милиона динара у реконструкцију Градске пијаце.

  "Радови се одвијају у неколико фаза и теку планираном динамиком. Тренутно се обављају припремни радови за постављање стубова који ће држати кровну конструкцију. Добио сам информацију од људи из "Комуналца" да је надзорни орган обишао радионицу у Темерину где се ради на кровној конструкцији и да се такође цео посао одвија по плану. Постављањем санитарија завршиће се реконструкција јавног тоалета и он ће се ставити у употребу по окончању целокупне реконструкције", рекао је председник Манчић и додао да грађани Руме заслужују добро уређену пијацу, те стога није било дилеме да ли треба кренути у реализацију овог пројекта.

  Obilzak radovaЗавршетак радова се очекује 1. марта, а реконструисана пијаца ће у понуди имати укупно 186 тезги.

  Поред асфалтирања комплетног платоа(1.300м2), постављања кровне конструкције и санације јавног тоалета на Градској пијаци ће се мењати и стара водоводна мрежа.

  После више година продавци на Градској пијаци су закупили све тезге, каже помоћник директора ЈП "Комуналац" Жељко Дошен и напомиње да ће ускоро кренути и адаптација Тржнице.

 • Одлука о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе општине Рума за 2015. годину

  3. фебруар 2016.

  GrbНа основу члана 6. Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору („Сл. гласник РС“, бр. 68/2015), тачака 8 и 9 Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему државних органа, систему јавних служби, систему АП Војводине и систему локалне самоуправе за 2015. годину („Сл. гласник РС“, бр. 101/2015), у складу са чланом 119 Пословника Скупштине општине Рума („Сл. лист општина Срема“, број 1/2010) дана 02.02.2016. године, доноси се Одлука о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе општине Рума за 2015. годину.

  Преузмите Одлуку:

   

   

 • Рефундација ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе

  3. фебруар 2016.

  Захтеви за рефундацију ПДВ-а за беби опрему подносе се до 17. фебруара надлежној организационој јединици Пореске управе, према месту пребивалишта подносиоца захтева. Држава ће вратити порез за опрему коју су родитељи (старатељи) купили за децу старости до две године. Порез се враћа на купљено млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столицу за храњење, седиште за аутомобил и пелене. Уз захтев, подносе се фискални исечци, фотокопије фискалних исечака и списак бројева тих фискалних исечака.

  Да би се остварило право на рефундацију, услов је да је укупан нето приход родитеља, односно старатеља бебе, у години која претходи години у којој се подноси захтев за повраћај, мањи од 1.012.766,03 динара. Други услов је да је укупна имовина родитеља, односно старатеља, на коју се плаћа порез на имовину мања од 24.686.171,87 милиона динара.

  Купац хране и опреме за бебе у првој години старости бебе може да оствари повраћај у износу ПДВ који је садржан у вредности фискалног рачуна за купљену храну и опрему, а највише до 42.198,58 динара, а од навршене прве до навршене друге године старости бебе, до 31.648,94 динара.  

  Образац РФНБ

 • САОПШТЕЊЕ

  2. фебруар 2016.

  GRBПоводом неаргументованих и нетачних тврдњи пласираних од стране Демократске странке и медија под њиховом контролом, а у вези размене некретнине познате под називом биоскоп "Техника"  Општина Рума саопштава следеће:

  Одлука о прибављању непокретности у јавну својину Општине Рума путем размене непокретности  је у потпуности у склaду са законском регулативом и предвиђеном процедуром укључујући и процену тржишне вредности предметних непокретности од стране овлашћених проценитеља.

  Нетачни су и злонамерни подаци о површини предметних непокретности којима ДС обмањује јавност. Површина непокретности у власништву Општине Рума износи 365, а не 740 метара квадратних, као што ни површина непокретности која ће се прибавити у јавну својину Општине Рума није 98, него 176 метара квадратних. Толико о истинитости.

  Такође неистинита је тврдња да је Општина Рума извршила размену већ је именовала Kомисију која ће заступати интересе Општине и која ће у складу са Законом спровести поступак размене непокретности по тржишној вредности.

  Што се тиче квалификације да неко ''понижава грађане'' овом разменом приупитали бисмо Демократску странку да ли је понижавање грађана обезбеђивање најмање 20  нових радних места и повећање јавних прихода кроз одговарајуће порезе и доприносе уколико се реализује ова размена, и запошљавање скоро 1400 грађана у року од две године у Општини Рума захваљујући одговорној политици општинске власти? Да ли је понижавање грађана дуг од 400 милиона динара који смо наследили као резултат деценијске владавине претходне власти у Руми или консолидација јавних финансија и убрзан економски опоравак и привлачење нових инвеститора чему се посветила садашња извршна власт Општине Рума?

  Нека грађани Општине Рума сами изведу закључак ко их обмањује, ко их је пљачкао и ко их је држао као таоце своје себичне и штеточинске политике, а ко је тој политици стао на пут и повео Општину Рума тамо где јој је и место - у ред уређених, просперитетних  и перспективних локалних заједница.

  Председник Општине Рума

  Слађан Манчић

 • XXXVI седница СО Рума - рационализација и јавни превоз

  2. фебруар 2016.

  SO RumaМаксималан број запослених у систему локалне самоуправе Општине Рума на неодређено време биће 759. На данашњем заседању одборници румског парламента су изгласали Одлуку о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе Oпштине Рума, а са говорнице се могло чути да је то тешка и непопуларна одлука, али и да се у Руми рационализација спроводи од децембра 2013. године.

  "Од како је 6. децембра 2013. ступила на снагу Уредба о забрани запошљавања ми смо у Општини Рума почели са рационализацијом и зато смо у ситуацији, у односу на друге општине, да ову одлука сада спроведемо најбезболније могуће. Колективни уговори по јавним предузећима и установама регулисаће сам начин спровођења одлуке и зато ми нисмо могли да пропишемо критеријуме по којима ће се одлучиати ко остаје без посла. У сваком случају рационализација у нашој општини је лишена политике и нема говора да ће бити било каквог реваншизма, јер то није био случај ни до сада", изјавио је начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

  Јавна предузећа "Комуналац" и "Дирекција за изградњу Руме", као и Установа Спортски центар "Рума" ће због проширења делатности бити у могућности и да запосле већи број радника на неодређено него што тренутно имају.

 • Пружање услуге "Помоћ и нега у кући за остарела и инвалидна лица" проширено на три сеоска насеља

  2. фебруар 2016.

  Од 1. фебруара 2016. године, у оквиру пројекта "Помоћ и нега у кући за остарела и инвалидна лица – услуге социјалне заштите на локалном нивоу", према Одлуци о социјалној заштити општине Рума коју Центар за социјални рад општине Рума континуирано пружа већ 9 година, пружање услуге је, поред градске средине, проширено на три сеоска насеља: Никинце, Платичево и Кленак.
  Услугу помоћи и неге у кући, у градском подручју, користи 128 лица. Укључивањем корисника из наведене три сеоске средине, број лица-корисника услуге је повећан на 150.
  Значај увођења услуге у сеоска подручја је од великог значаја за старачка домаћинства с обзиром на чињеницу да баш у сеоским срединама, а према званичним демографским подацима, остарелог становништва, посебно самачких старачких домаћинстава којима је помоћ потребна, има све више.
  Проширењем пружања услуге, поред значаја за кориснике, омогућено је и додатно радно ангажовање три геронтодомаћице.

 • Изложба "Успомене НР Кине"

  4. фебруар 2016.

  Izložba Четвртак, 4. фебруар/ Завичајни музеј Рума (легат др Романа Соретића) / 19.00 часова

  Завичајни Музеј Рума и Амбасада Народне Републике Кине у Београду организују изложбу "Успомене НР Кине" поводом обележавања кинеске Нове године 2016.

  Изложба хронолошки документује 66 навршених година од оснивања Нове Кине (1.10.1949.). Од историјског обраћања председника Мао Цедунга на Тјенанмену – проглашења НР Кине до историјске посете и говора председника Сји Ђинпинга у седишту UNESCO-а у Паризу, нижу се документарне фотографије важних момената са новијег историјског пута ове велике земље. Представљени су преломни догађаји из различитих области друштвеног живота: политике, економије, примарних привредних грана, образовања, културе, медицине, спорта...

  Изложба ће трајати до 1. марта.

 • Расподела контејнера по селима румске општине

  1. фебруар 2016.

  Kontejneri za selaУ Општини Рума данас је почела расподела контејнера по сеоским месним заједницама. Подсетимо, Општина Рума је издвојила 2,5 милиона динара за куповину 80 контејнера како би се на територији општине обезбедила већа јавна хигијена.

  Прошле седмице председници градских месних заједница су преузели контејнере, а данас креће расподела у следећим сеоским месним заједницима: Буђановци, Никинци, Хртковци, Платичево, Кленак, Витојевци, Грабовци.

 • Представа "Разбијени крчаг" - понедељак 22. фебруар

  1. фебруар 2016.

  PlakatПонедељак, 22. фебруар / Велика дворана КЦ-а / 20.00 часова

  Продаја улазница почиње од понедељка, 1. фебруара у 18.00 часова
  Радно време благајне: сваки дан од 10 до 12 и од 18 до 21 час, недељом само од 18 до 21 час

  Цена улазнице 700 динара

  Југословенско драмско позориште Београд
  Хајнрих фон Клајст

  Режија: Игор Вук Торбица
  Улоге: Небојша Глоговац, Светозар Цветковић, Владица Милосављевић, Љубомир Бандовић, Марко Баћовић, Јована Гавриловић, Марко Јанкетић и Лазар Ђукић

 • Размена непокретности - Биоскоп "Техника" и локали преко пута ЈП "Гас-Рума"

  1. фебруар 2016.

  Bioskop TehnikaНакон продаје популарне "Плаве зграде" у центру града, локална самоуправа је близу да прода још једну некретнину која је годинама на терету општинског буџета. Реч је о старом биоскопу "Техника" у улици ЈНА 106. Објекат се већ дуже време не користи и није у завидном стању, а пред Општинским већем се нашла иницијатива инвеститора који је заинтересован да путем размене некретнина на месту зграде биоскопа, старе 56 година, изгради диско-клуб/фитнес центар и теретану.

  У непосредној размени Општина Рума би добила локал(98) у улици ЈНА 135(преко пута ЈП "Гас-Рума") и магацински простор површине 68m², који су сада у власништву инвеститора.

  Sladjan Mancic"Став локалне самоуправе је да све објекте који нас коштају, за које плаћамо режије, а иначе су у доста лошем су стању, продамо инвеститорима који су заинтересовани да објекте реновирају или као у случају "плаве зграде" изграде нове. Општина Рума ће у непосредној размени добити локале који су у функцији, које ћемо издати и приходовати. Такође, инвеститор напомиње и да ће запослити 20 људи, што нам такође иде у прилог", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Поступак непосредне размене је у току. Општинско веће је усвојило Одлуку о прибављању непокретности у јавну својину Општине Рума путем размене непокретности, а формирана је и Комисија за спровођење поступка непосредне погодбе коју чине: Нада Харш, Мирјана Кецман Гудовић, Душан Бараћ, Нада Грбић и Владислава Повић.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  1. фебруар 2016.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. фебруара.

   

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001