Филтер
 • Филмско вече са Иваном Мандићем

  10. октобар 2016.

  Vorki timВорки тим Рума у сарадњи са Академским Филмским Центром Дома Културе „Студентски Град“ - Нови Београд приређује филмско вече са филмским аутором Иваном Мандићем (Београд)и приказује документарни филм „Воли вас ваша Сексимаја“

  Режија: Иван Мандић
  Продуцент: Иван Мандић
  Монтажа: Владимир Радовановић
  Директор фотографије: Далибор Тонковић
  Дизајн звука: Бојан Паликућа

  Организација: Воркитим Рума
  Техничка
  подршка: Културни Центар Рума

 • Завичајни музеј Рума - Срем филм фест

  7. октобар 2016.

  У Завичајном музеју Рума, 8. октобра 2016. године са почетком у 10 часова у сали легата Феђе Соретића, биће приказани филмови домаћих и страних аутора са четвртог Међународног фестивала документарног филма "Срем филм фест". Фестивал се одржава од 5. до 8. октобра 2016. године у сремским местима у Србији и Хрватској, а поред популаризације филмова из области екологије и туризма, промовише природне и културно - историјске знаменитости регије, и тиме појачава позитивну представу региона Срема као туристичке дестинације широм света. Улаз слободан.

 • Општинско веће - матична подручја у Општини Рума и новчане помоћи

  7. октобар 2016.

  Sednica VećaОдлука о матичним подручјима на територији Општине Рума нашла се данас на дневном реду Х седнице Општинског већа. Новом Одлуком, која се усклађује са Законом о матичним књигама, предвиђена је подела територије Општине Рума на укупно шест матичних подручја.

  Матична подручја за које се воде матичне књиге на територији Општине Рума су:

  ­-матично подручје Рума, које чине насељенa места: Рума, Краљевци и Добринци;

  ­-матично подручје Вогањ, које чине насељена места: Вогањ, Стејановци и Павловци;

 • Општинско веће - Приход од продаје земљишта и нова радна места

  7. октобар 2016.

  Slađan MančićОдлука о избору организације која ће вршити процену тржишне вредности парцеле бр. 12156/16 у к.о. Рума, усвојена на Х седници Општинског већа, могла би локалној самоуправи да донесе знатан новчани приход у општинском буџету, али и нова радна места.

  Поменута парцела се налази у радној зони "Румска петља" у Блоку 1 и површине је нешто мало преко 2 хектара.

  Процену вредности ће утврдити Министарство финансија - Пореска управа - Филијала Рума, као организација овлашћена за процену непокретности.

  Прелиминарне процене су да би Општина Рума могла да приходује 12 милиона динара, а за куповину парцеле је заинтересована компанија "М&М Fruits"из Београда.

 • Општинско веће - "Први мај" добија стадион

  7. октобар 2016.

  VećeСкоро сви стадиони у румској општини су у власништву фудбалских клубова који играју на њима. Изузетак је ФК "1. мај" чији је стадион био у власништву компаније "Агрорума", а након приватизације поменуте фирме прешао је у приватно власништво.

  Фудбалски клуб је водио и судски спор са новим власником, али је он на суду добио негативан епилог по "1. мај". Локална самоуправа је ипак нашла модел по коме би стадион прешао у јавну својину Општине Рума и на данашњој седници Општинског већа покренута је процедура и усвојен је Закључак о спровођењу поступка експропријације уз накнаду на основу утврђеног јавног интереса.

  "Јавни је интерес да сви фудбалски клубови које суфинансирамо из општинског буџета могу да несметано функционишу. Ми смо зато одлучили да покренемо процедуре за куповину стадиона и пратећих објеката, а цео спортски објекат се простире на око 2,65 хектара. Добили смо Закључак Владе Републике Србије да можемо да кренемо у експропријацију земљишта, а буџет нам дозвољава да то и учинимо. Земљиште је процењено на око 170.000 евра, а цена је доста нижа јер се стадион налази у К.О. Вогањ, иако је локацијски он заправо у западном делу Руме", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Стадион ће прећи у јавну својину Општине Рума. Њима ће управљати IV МЗ у Руми која је највећа месна заједница у општини, а ФК "1. мај" ће наставити са нормалним функционисањем, одржавањем тренинга и одигравањем утакмица.

 • Дан отворених врата у Градској кући

  7. октобар 2016.

  Дан отворених врата у Градској кући у РумиПоводом „Дечије недеље“ данас је у Градској кући у Руми организован Дан отворених врата. Гости председника Општине Рума, Слађана Манчића и његове заменице Марије Стојчевић, били су ђаци прваци и предшколци из румске општине.

  „Ово је један од најрадоснијих тренутака од како сам председник општине. Изненађен сам поклонима које сам добио и њиховом креативношћу. Прија ми дружење са децом, а видим да су и они расположени што су данас у Градској кући“, изјавио је председник Манчић.

  Деци је поручио да слушају родитеље, учитеље и васпитаче јер ће их они научити да буду добри људи. „Образовање је важно јер само са великим знањем можете касније да напредујете. Драго ми је што сам са вама и ја ћу једно кратко време да се осећам као дете у вашем окружењу“, рекао је председник.

   

   

 • Пројекције у 2Д и 3Д формату

  7. октобар 2016.

  Велика дворана Културног центра Рума

  Храбри витез Тренк 3Д

  - субота, 8. октобар, 16.00

  Дом госпођице Перегрин за чудновату децу 3Д

  - недеља, 9. октобар, 16.00

  Јесен самураја 2Д

  - субота, 8. октобар, 18.00 и 20.30

  - недеља, 9. октобар, 18.00 и 20.30

  Више информација о филмовима на сајту Културног центра Рума.

 • Шанса за посао

  7. октобар 2016.

  ОбавештењеИнтернационална компанија из Руме обавиће наредне седмице интервјуе за посао са потенцијалним радницима у неколико места у румској општини и околини.

  Термини интервјуа су:

  Понедељак 10. октобар Кленак (од 15 часова)

  Уторак 11. октобар НСЗ Пећинци

  Среда 12. октобар Никинци (од 9 часова)

  Четвртак 13. октобар Врдник (од 12 часова)

  Петак 14. октобар Ириг (од 12 часова)

 • Заказана X седница Општинског већа

  6. октобар 2016.

  X седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 7.10.2016. године, са почетком у 9 часова, у Градској кући у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о избору организације која ће вршити процену тржишне вредности парцеле бр. 12156/16 у к.о. Рума

  2. Предлог Закључка о спровођењу поступка експропријације уз накнаду на основу утврђеног јавног интереса

  3. Нацрт Одлуке о матичним подручјима на територији општине Рума

  4. Разматрање молбе за помоћ Боћарског клуба "Далматинац" из Руме

  5. Разматрање молбе за помоћ Кинолошког друштва " Рума" из Руме

  6. Разматрање молбе за финансијску помоћ Видовић Наде из Доњих Петроваца

  7. Текућа питања.

 • Програм за урбано партерство - тренинг "Изградња интегритета"

  6. октобар 2016.

  SeminarТренинг „Изградња интегритета“ за представнике локалних самоуправа у Србији, који су реализовали Меnа group doo из Ниша, у сарадњи са Програмом за урбано партнерство Светске банке (World Bank - Austria Urban Partnership Program (UPP)) и аустријском Владом, одржао се у Нишу 4. и 5. октобра 2016. године.

  Тренингу су присуствовали представници општина Бољевац и Рума и града Панчева.

  Руму су представљали председник Скупштине општине Рума, Стеван Ковачевић и чланови Општинског тима општине Рума за антикорупцију/изградњу интегритета: Милева Ковачевић, Драган Косановић и Ивана Бојанић.

  Након уводног обраћања Тамаре Николић из Светске баке о Програмуза урбано партнерство, представници локалних самоуправа су присуствивали обуци „Изградња интегритета“, те су се упознали с дефиницијама, праксом и алатима за успостављање и управљање:

  - Лидерства са интегритетом;

  - Институционалним интегритетом;

  -Интегритетом и друштвеним поверењем/ укљученошћу грађана.

  Представници општине Рума су активно учествовали у дискусијама и одржали запажено презентовање општине Рума, то јест представили начине:

 • Дан отворених врата

  6. октобар 2016.

  Dan otvorenih vrataПоводом "Дечије недеље" у петак, у Градској кући у Руми, биће организован Дан отворених врата, а гости заменице председника Општине Рума Марије Стојчевић биће ђаци прваци и прешколци из наше општине.

  Пријем је заказан за 10 часова.

   

 • Концерт румских бендова - Трећи дан Промо феста

  6. октобар 2016.

  11 минутаУ оквиру 15. Концерта румских бендова - Промо феста, у суботу, 8. октобра, у Дому омладине у Руми од 21 сат одржаће се трећи дан фестивала на коме ће наступити следећа три бенда:

  Фанки стање ума (Београд)
  Шук (Рума)
  Парадокс (Рума)

  Улаз на све концерте у оквиру фестивала је бесплатан, а подсећамо да фестивал траје од 24. септембра до 15. октобра и концерти се одржавају сваку суботе у том термину. На фестивалу ће укупно наступити 7 бендова румске општине, као и 6 најперспективнијих састава из Србије. Фестивал је суфинансирала Општина Рума.

 • У биоскопу - Заштитник

  6. октобар 2016.

  Мала дворана КЦ-а, од 6. до 12. октобра, 19.00 и 21.00 час
  Улазница - 200 динара

  Након четворогодишње паузе ово је први филм у којем Мел Гибсон има главну улогу. У филму такође глуме Ерин Моријарти, Дијего Луна и Мајкл Паркс.
  Радња филма прати бившег осуђеника Џона Линка, чија је шеснаестогодишња ћерка упала у проблеме са насилним дилерима дроге. Иако се Џон донекле примирио и привремено одустао од својих ранијих бурних активности, игром случаја се враћа у “игру” на ивици закона и разума, како би заштитио своју отуђену ћерку и поново са њом успоставио родитељски однос.

 • Јавни позив - Једнократна финансијска помоћ за средњошколце - рок 15. октобар

  6. октобар 2016.

  logoФонд за пружање помоћи избеглим прогнаним и расељеним лицима расписао је средином септембра Јавни позив за доделу једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа на територији АП Војводине

  Право на учешће по овом позиву имају лица која имају у складу са законом статус избеглих или расељених лица са боравиштем односно пребивалиштем на територији АП Војводине на дан ступања на снагу Одлуке о оснивању Фонда (21. децембар 2006. године) и која имају дете које похађа други, трећи или четврти разред средње школе, а која се пријаве на Јавни позив до 15. октобра 2016. године.

  Услови за пружање једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа на територији АП Војводине из избегличких и расељеничких породица са територије АП Војводине су:

 • Инвестициона политика и економска стабилност пресудни за напредак Општине Рума

  5. октобар 2016.

  Aleksandar MartinovicУ Општини Рума се изводе радови на изградњи неколико нових производних погона. У току су радови у индустријској зони "Румска петља" на изградњи фабрике нудли непалског инвеститора "Cinnovatioн group". Према бизнис плану планирано је да та компанија запосли 409 радника. У поменутој индустријској зони и једна домаћа фирма је почела са изградњом нове хале, а реч је о компанији "Румекон" из Руме. Своје капацитете проширује и компанија "Хачинсон", па ће се у Руми у догледно време, поред црева за расхладне уређаје, производити и црева за гориво.

  Све су то добри показатељи да се Рума налази на добром путу, оценио је народни посланик и одборник у румском скупштинском сазиву др Александар Мартиновић.

  "Оно што је потребно не само грађанима Руме, него и свим грађанима Војводине и Србије су нове инвестиције и нова радна места. Општина Рума следи политику Владе Републике Србије и свесни смо да без отварања нових радних места нема бољег живота за наше грађане. Та политика које смо водили претходне две године у 2016. години даје резултате. Далеко је више новца у румском општинском буџету, посебно по основу пореза на зараде. На рачуну Општине Рума сваки дан је 80, 90, 100 или више милиона динара. Рума ником ништа не дугује, обавезе се измирују на дневном нивоу", изјавио је Мартиновић.

 • Манифестација "Војвођанска традиција"

  5. октобар 2016.

  КУД "Краљевци" организује у суботу, 8. октобра, у Краљевцима, манифестацију "Војвођанска традиција". Почетак је у 14.00 часова, а у програму ће учествовати: КУД "Бранко Радичевић" Нови Бановци, КУД "Боривој Ћирић Туре" Ривица, АКУД "Прота Светозар Влашковић" Мошорин, АКУД "Ружини цветићи" Вилово, КУД "Краљевци", КУД "Ратково", КУД "Змај" Ириг.

   

 • Нови репрограм за потрошаче који се греју на гас

  5. октобар 2016.

  Gas RumaНадзорни Одбор ЈП "ГАС-РУМА" на седници одржаној 28.09.2016. године донео је следећу одлуку:

  Одобрава се ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ РАЧУНА за испоручени природни гас за период НОВЕМБАР 2016. - МАРТ 2017. године за купце из категорије " ДОМАЋИНСТВА ", тако да се рачуни за испоручену количину природног гаса деле према датуму доспећа и то:

  - 70% месечног дуга доспева до 15-ог у текућем месецу за претходни месец;

  - 30% остатка месечног дуга доспева по истеку 165 дана од издавања рачуна.

  Ова одлука ступа на снагу одмах, а примењиваће се почев од рачуна за НОВЕМБАРСКУ потрошњу.

 • Чишћење дивљих депонија

  4. октобар 2016.

  Marija StojčevićОпштина Рума издваја значајна средства, на годишњем нивоу, за чишћење дивљих депонија.

  У протеклом периоду саниране су дивље депоније у Путинцима, Доњим Петровцима, Добринцима, Никинцима, Платичеву и Кленку. Дивља депонија у Вогњу биће санирана до краја ове седмице. Такође, очишћена је и сточна јама у Руми на путу према Краљевцима. Овај пут је за чишћење дивљих депонија издвојено нешто преко 2.500.000 динара, изјавила је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.
  "Најбитније у овом тренутку је то да ће површине бити чисте и уређене, али и овом приликом поново апелујемо на грађане, како Руме тако и свих села румске општине, да отпад не одлажу на такав начин, не само што се ствара додатни трошак у буџету већ сами стварамо нехигијенско окружење", поручила је Марија Стојчевић.

 • Планирана искључења струје за 5. и 6. октобар

  4. октобар 2016.

  strujaЕлектродистрибуција Рума ће у среду и четвртак на више локација у граду повремено искључивати електричну енергију, ради сече ураслих грана у ел. водовима.

  Планирана искључења за 5. октобар.

  Планирана искључења за 6. октобар.

   

 • Дечија недеља у Руми

  4. октобар 2016.

  Decija nedeljaСваке прве седмице у октобру традиционално се обележава Дечија недеља, а циљ је скретање пажње јавности на децу и младе, на њихове потребе и права у породици, друштву и локалној заједници, на права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење својих потенцијала.
  Овогодишњи слоган је "Нећу да бригам хоћу да се играм", а Дечија недеља се у румској општини обележава у свим школама низом креативних манифестација.

  Као и претходних година и Градска библиотека "Атанасије Стојковић" је узела активно учешће у прослави Дечије недеље и прешколцима и ђацима првацима је данас у Културном центру даровала поклон представу "Црвенкапа", у изведби Пан театра из Београда.

  Поред представе свим предшколцима и ђацима првацима су подељене бесплатне чланске карте Градске библитеке "Атанасије Стојковић".

  У име локалне самоуправе Дечију недељу је малишанима честитала заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

 • Изложба "Деца света"

  4. октобар 2016.

  ЋифонЗавичајни музеј Рума поводом обележавања "Дечије Недеље", 4. октобра 2016. године у 19 часова - уочи светског дана детета, отвара уметничку изложбу "Деца света" аутора Бранислава Теодоровића Ћифона. Један је од ретких самоуких ликовних стваралаца код кога неизоставно мора да се констатује сталан напредак у свим сликарским елементима. Изложба "Деца света" је заправо један мали циклус дечијих портрета у коме Бранислав изнова исказује уметнички прогрес. У овим сликама, апстрахујући други план, јасним и свежим колоритом лазурно обликује нежне дечије фигуре и лица. Покушава да проникне путем мимике и покрета тих "малих људи" у њихову психологију. Изложба ће бити отворена од 4. до 25. октобра, а Завичајни музеј Рума ће у сарадњи са румским основним школама организовати циклус радионица, које ће водити Александра Ћирић и Софија Лепотић.

 • Јачање капацитета локалних самоуправа у југоисточној Европи

  3. октобар 2016.

  CoverПрограм за урбано партерство (UPP II) - компонента: Превенција корупције/Изградња интегритета

  Председник Скупштине општине Рума, Стеван Ковачевић и представници Општинског тима општине Рума за антикорупцију/изградњу интегритета: Милева Ковачевић -шефица Одељења за локалне јавне приходе; Драган Косановић -шеф Одсека за локални економски развој и Ивана Бојанић -члан Општинског већа општине Рума, присуствоваће двоневном тренингу „Израдња интегритета“ у Нишу, 4. и 5. октобра 2016. године.

  Тренинг реализује Меnа group doo из Ниша, фирма која води регионални тим у оквиру АC/IB UPP II програма и спроводи активности у Србији, a у сарадњи са Програмом за урбано партнерство Светске банке (World Bank - Austria Urban Partnership Program (UPP)) и аустријском Владом.

 • Успешна реализација пројекта "Активне заједнице за социјалну инклузију"

  3. октобар 2016.

  ACT INСврха догађаја је била да представи примере најбоље праксе у Хрватској о томе како институције са локалног и регионалног нивоа размењују своје праксе у промоцији социјалне инклузије особа се менталним и интелектуалним сметњама и старијим грађанима. Активности су укључиле презентације активности забавишта, домова за старе, и јавних школа у Вараждину, Цестици и Чаковецу, активности демонстрације и посете местима која су позната по пружању социјалне помоћи маргинализованим групама. Главне установе које су посећене су следеће: Дечији вртић “Зеко” , “Дом Нови Живот” у Цестици, Центар за образовање и васпитање“Томислав Шпољар” у Вараждину, социјално предузеће “Хумана Нова” у Чаковецу и Дом за старије и немоћне особе Вараждин. Учесници из Хрватске, Словеније, Србије и Немачке су изменили искуства и примере добре праксе како би одредили области интереса и сарадње.

 • Златна медаља Новосадског сајма за манифестацију Румфест

  3. октобар 2016.

  Sajam turizmaМеђународни сајам туризма у Новом Саду трајао је од 29.09. до 01.10.2016. године, а Туристичка организација општине Рума узела је учешће на истом, у оквиру штанда Туристичке организације Војводине.Први дан 49. Међународног сајма туризма у Новом Саду завршен је на најбољи могући начин за Туристичку организацију, јер је добила златну медаљу Новосадског сајма за манифестацију Румфест!

  Други дан сајма туризма у Новом Саду протекао је у знаку малог јубилеја за ТОО Рума, када је обележена петогодишњица проглашења Заштићеног станишта "Бара Трсковача".

 • Спортски викенд - победе куглашица, фудбалера, порази рукометаша и кошаркаша

  3. октобар 2016.

  KuglanjeИграчи "Првог маја" су се брзо опоравили од елиминације у полуфиналу општинског купа (Први мај:ГФК Словен 0:1) и у 6. колу "Сремске лиге" су остварили убедљив тријумф над екипом "Граничара 1923". Гости из Адашеваца су декласирани резултатом 6:0. ГФК "Словен" је са 2:1 савладао екипу "Митроса" из Сремске Митровице, а три бода су уписали и фудбалери "Борца" из Кленка, који су на свом стадиону надиграли "Доње Петровце" резултатом 2:0. Витојевачки "Партизан" и "Напредак" из Попинаца су одиграли нерешено 1:1, док су "Хртковци" пред својим навијачима поражени од врдничког "Рудара" минималним резултатом 1:0.

  У петом колу "Суперлиге Србије", чланице румског куглашког клуба "Срем" оствариле су убедљиву победу на условно речено домаћој куглани на Сајмишту у Новом Саду. Румљанке су савладале екипу "ЕДБ Београд" са 7:1 у интерним поенима, а обориле су 182 чуња више од противница.

 • Чај у 8 - Трио "Evergreen"

  3. октобар 2016.

  Велики хол КЦ-а - среда, 5. октобар у 20.00 часова
  Улаз слободан

  Ове среде ће вам се представити трио "Evergreen" и то у саставу Александра Падров - вокал, Жељко Јанковић - виолина и Бранислав Ивковић - клавир, хармоника.

  Више информација на сајту Културног центра Рума.

 • Важно обавештење!!!

  1. октобар 2016.

  Интернационална компанија из Руме обавиће у уторак 4 . октобра интервјуе за посао са потенцијалним радницима у Платичеву и Грабовцима.

  Термини интервјуа су:

  Платичево од 9 до 15 часова:

  Грабовци (и Витојевци) од 15 часова.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001