Филтер
 • Планирана искључења струје за 21. септембар

  18. септембар 2015.

  strujaРума

  Од 8:30 до 14:00 часова

  -ул. Индустријска бр.4,6,8.

  Од 8:30 до 11:00 часова

  -ул. Влада Обрадовић Камени.

  Од 8:30 до 12:00 часова

  -ул. Раде Кончара,

  -ул. Индустријска од ул. А. Дундића до ул. Железничка.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

 • Панонска школа унапређења здравља

  4. септембар 2015.

  Panonska školaПромоција новоосноване манифестације "Панонска школа унапређења здравља" одржана је данас у Дому здравља "Румa". "Панонска школа унапређења здравља" се оснива са амбицијом да прерасте у традиционалну манифестацију здравства на националном нивоу, истиче директорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић.

  У оквиру "Панонске школе унапређења здравља" у Културном центру Рума овог месеца биће одржана два семинара и то 11. септембра на тему "Реформа примарне здравствене заштите - куда и како даље" и 25. септембра "Улога медија у промоцији здравља".

  "Потврда значаја ова два семинара су и еминенти стручњаци који ће у Руми одржати своја предавања. Очекујемо укупно 170 учесника, који долазе из реномираних здравствених институција. Циљ нам је, да сваке године у септембру, Рума буде стециште академске средине и практичара који ће размењујући идеје, знања и искуства, заједнички промовисати здравље и афирматисати здравство. Ове године у оквиру Панонске школе одржаће се два семинара, а за наредну планирамо четири. Такође, у будућности Панонској школи ћемо дати и међународни карактер", изјавила је директорица др Снежана Бојанић Стојић.

 • Вече музике, игре и песме у Завичајном музеју

  1. октобар 2015.

  ANIPУ петак 2. октобра са почетком у 19 часова у Завичајноммузеју у Руми биће одржано вече Вече етно песама и ревије народних ношњи под називом „Кад Босанци дођоше до те Фрушке Горе“. Представиће се певачке групе, оркестри и чланови КУД-а „Коловит“ из Градишке и АНИП–а „Бранко Радичевић“ Рума.

  Ово је узвратна посета КУД-а „Коловит“ из Градишке који је угостио чланове АНИП-а „Бранко Радичевић“ , почетком септембра ове године на њиховом 13. Интернационалном фестивалу фолклора.

  Сви заинтересовани грађани који у петак посете Завичајни музеј имећеприлике да виде ношњу Лијевча поља као и ношњу Срема, а и да уживају у мелодијама и песмама које ће изводити ова два друштва.

 • Урбанисти Србије заседали у Руми

  30. септембар 2015.

  UrbanistiСедница Председништва Удружења урбаниста Србије одржана је данас у Културном центру Рума. Домаћин седнице је ЈУП "План" Рума, а у име локалне самоуправе окупљене је поздравила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

  Она је том приликом изразила задовољство што ће се седница одржати баш у нашем граду и пожелала учесницима пријатан боравак у Руми.

  Председник Удружења урбаниста Србије мр Душан Минић каже да Рума није случајно изабрана да буде домаћин данашње седнице.

  "Ваш град има богату урбанистичку традицију. Ја сам упознат са чињеницом да и данас Рума ради урбанистичке планове и за суседне општине, што је потврда квалитета. Ми се сећамо да је Генерални урбанистички план Руме 2002. године добио велику награду 11. Салона урбанизма", рекао је Минић.

 • Полетарац обележава Дечију недељу

  30. септембар 2015.

  Decija nedeljaКао и претходних година УПВО "Полетарац" ће узети учешће у Дечијој недељи, која се у целој земљи обележава од 5. до 11. октобра. Овогодишње активности у оквиру Дечије недеље се одвијају под мотом "Подршка породици - најбоља подршка деци".

  У понедељак 5. октобра у 9:30 часова деца из "Полетарца" ће на Градском тргу цртати кредама на тему "Моја породица".

  У среду 7. октобра на истој локацији, такође од 9:30 часова, биће организован Маскенбал.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  30. септембар 2015.

  Vašar obaveštenjeЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. октобра.

   

   

 • АНИП "Бранко Радичевић" Рума - Краљице

  29. септембар 2015.

  {youtube}0cYrq_B_4ik{/youtube}

  „Краљице“ представљају поворку лепо обучених и накићених девојака које својим песмама и игром доносе берићет и благостање домовима које посете. Готово увек су ишле на Духове (Св. Тројица) и тада су их домаћини примали у своја дворишта где су после отпеваних песама добијале разне дарове. У неким крајевима ово је била прилика да „Краљице“ погледају где има који момак за женидбу а и да им ово буде својеврсна промоција. Још Вук Стефановић Караџић бележи њихово постојање на простору Срема.

  Двогодишњи пројекат под називом „Да и нашим шором краљице крену“ који је подржала Општина Рума, је имао за идеју да ревитализује овај обичај у Руми и на тај начин га врати у народ. Истраживање је трајало дуго, јер јако мало извора постоји који говоре о овом обичају. Ипак, он је дефинитвно био свакодневица румљана и Срема. АНИП „Бранко Радичевић„ је добио и благослов Владике сремског, господина Васлилија, да овај обичај поново заживи.

 • Бронзана медаља на Европском купу за Румљанина Николу Јеремића

  29. септембар 2015.

  Nikola JeremicСрпски репрезентативци одушевили су и другог дана Европског сениорског џудо купа “Србија опен” у Спортском центру Шумице. Милица Жабић (+78кг) и Никола Јеремић (+100кг) ризници Џудо савеза Србије додали су сребро, односно бронзу. Тако су се придружили златном Марку Вукићевићу (до 66кг) и бронзаним Илији Цигановићу (до 66кг) и Марици Перишић (до 52кг) који су се дан раније попели на победничко постоље.
  Никола Јеремић је у борби за бронзу победио Мађара Деметера Бендегуза на ипон у последњим секундама меча и награђен је овацијама навијача. Српски супертешкаш поражен је у борби за пласман у полуфинале од освајача златне медаље, Румуна Данијела Натеа на ипон за 1:56. У репесажу Јеремић је ипоном савладао Хрвата Ивана Човића за три минута и Руса Алексеја Сапунова за 51 секунду.
  "Утисак је сјајан. Освојио сам треће место и срећан идем кући. Губио сам десет секунди пре краја борбе, али, нисам одустајао, нападао сам и труд се исплатио", закључио је Јеремић.

  Опширније на сајту Џудо савеза Србије

 • Решење о додели средстава за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години

  28. септембар 2015.

  RumaПредседник Општине Рума Слађан Манчић је донео Решење за пренос средстава из буџета Општине Рума за суфинансирање пројеката изабраних по Јавном позиву за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години.

  Решење

   

 • ДДОР Нови Сад донирао путничко возило румском Дому здравља

  28. септембар 2015.

  DDOR i Dom zdravljaДугогодишња добра сарадња компаније ДДОР Нови Сад и Дома здравља "Рума" поново је потврђена данас новом донацијом осигуравајуће куће у виду путничког возила Опел Вектра. Подсетимо, пре две године ДДОР је Дому здравља у Руми донирао и санитетско возило за превоз пацијената на дијализу.

  Донација Опел Вектре је резултат препознавања вредног и посвећеног рада румског Дома здравља, тврди директор ДДОР-а у Руми Петар Убавин.

  "Имамо традиционално добру сарадњу са румским Домом здравља. Увек када смо у прилици помажемо ову установу а све у циљу подизања нивоа квалитета здравствене заштите. Сигурни смо да ће им ова донација добро доћи. Ми ћемо и даље препознавати хуманитарне и друштвене потребе и подржавати развој друштвене заједнице кроз разне пројекте", рекао је Убавин.

  Predaja vozilaДиректорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић се захвалила компанији ДДОР и напоменула да ће им ова донација пре свега користити за едукативне активности установе, али и за пројекат "Помоћ за треће доба".

  "Ми сада спроводимо пилот пројекат "Помоћ за треће доба" на територији II Mесне заједнице у Руми, а пошто планирано проширење на територију целе општине, адекватно путничко возило је више него неопходно. Такође, као установа стално тежимо едукацији и стога ће аутомобил бити на располагању тиму лекара који ће учествовати на конгресима, семинарима и стручним скуповима. Возило које смо до сада за ту намену користили сада ће прећи у посед Центра за превенцију, чије отварање планирамо за децембар ове године. Бољи возни парк нам сада омогућава да многе наше услуге изместимо ван просторија Дома здравља, тј. да идемо у сусрет пацијенту. Ту нарочито мислим на пацијенте из руралних подручја", поручила је директорица др Бојанић Стојић.

 • Црвени крст Рума освојио прво место на Државном такмичењу у пружању прве помоћи

  28. септембар 2015.

  Црвени крст Србије организовао је  25. и 26. септембра  Државно такмичење у реалистичком приказу повреда, стања и обољења  и екипа  Црвеног крста у пружању прве помоићи, у Београду, на Ушћу. Црвени крст Србије организује сваке године Државано такмичење екипа прве помоћи   које окупља  преко 700 волонтера Црвеног крста из целе Србије који се успешно баве првом помоћи. Ове године    своје умеће познавања  прве помоћи показало је   15 екипа Омладине и 15 екипа Подмлатка Црвеног крста, и 9 екипа које су се такмичиле у реалистичком приказу  повреда, стања и оболења  из 22 општина из целе, које су се пласирале на Државно такмичење након победа на општинским, градским, покрајинским и међурегионалним такмичењима.

 • Чај у 8 - Мораитика (Нови Сад)

  29. септембар 2015.

  Foto Ivan GrlićСреда, 30. септембар / Велики хол КЦ-а / 20.00 часова / Улаз слободан

  Албум бенда Мораитика, "У капима месеца", представљен је кроз десет песама – слика, као питка мешавина композиција из различитих периода уметничког стварања.

  Трио чине: Владимир Самарџић (бас гитара), Синиша Балог (перкусије/хармоника) и Нера Бељански (клавир/вокал).

  Опширније на сајту Културног центра Рума.

 • Крећу систематски прегледи за будуће ђаке прваке

  28. септембар 2015.

  Dom zdravljaОд 1. октобра у служби Здравствене заштите деце почиње обављање систематских прегледа за упис у први разред. У току дана ће се прегледати просечно шесторо деце, а систематски прегледи ће се обављати до априла 2016. године. Како систематски прегледи за упис у први разред основне школе подразумевају неке од прегледа и у специјалистичкој служби, на огласним таблама ове службе ће бити истакнуте сатнице пријема деце на прегледе.

   

 • Ново снижење цене гаса у Руми

  28. септембар 2015.

  Gas RumaОдлуком Надзорног одбора ЈП ''Гас-Рума'', на коју сагласност даје Агенција за енергетику Републике Србије, цена природног гаса за јавно снабдевање, смањена је у просеку за 9% по m3 у тарифном ставу ''енергент'', а тарифни ставови ''капацитет'' и ''накнада по месту испоруке'' остају непромењени.
  Примена нове цене природног гаса почиње од 01. октобра 2015 године.

  Обавештење о цени гаса од 1. октобра 2015. године.

   

 • Други семинар "Панонске школе унапређења здравља" - "Медији и здравство"

  25. септембар 2015.

  Данас је у Културном центру Рума одржан други семинар у оквиру "Панонске школе унапређења здравља" под називом "Улога медија у одговорном извештавању о здравству". На овом скупу говорили су  представници Министарства здравља, стручњаци са Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", Института за јавно здравље Војводине, Агенције за акредитацију здравствених установа, Агенције за лекове и медицинска средства Србије, СУПРАМ-а и Факултета организационих наука.

  Организатор је Дом здравља "Рума" уз подршку Општине Рума, а под покровитељством Министарства здравља.

  Директорица румског Дома здравља др Снежана Бојанић Стојић задовољна је одзивом на данашњем скупу. "Ово је једна ускостручна тема која окупља мањи број здравстваних радника, профилисаних на сарадњу са медијима. Тиме смо пројектовали ПР-ове из Завода за јавно здравље који се баве промоцијом здравља. ПР-ови још не постоје у правом облику развијени у здравственим установама, јер би они далеко више сарађивали са медијима и многе ствари о којима ми данас причамо биле би мање проблем, али ми ћемо зато на пролеће организовати под кровом "Панонске школе" први домаћи семинар за ПР-ове здравствених установа. Просто сам задивљена колико су се сами предавачи трудили да "убоду" тему и у томе су успели. Мислим да ћемо следећи пут кад будемо организовали "Панонску школу" то ипак бити дводневни семинари да би се људи који су дошли из других градова боље организовали за повратак, дакле из техничких разлога. "Панонска школа" прераста у традицију. У новембру се састаје организациони одбор и овог пута у саставу ће бити стручњаци из "Батута", из Института за јавно здравље Војводине, контактираћемо и неке друге, проширићемо састав географски, а мислим да ћемо изнети квалитет. Ако мислимо да овакве ствари живе и да закључци имају утицаја онда морају у то све бити умрежени и људи који доносе такве одлуке и који одлучују", изјавила је директорица Бојанић Стојић.

 • Извештај са XXVII седнице Општинског већа

  25. септембар 2015.

  Фотографија са седницеДанас је у Градској кући одржана XXVII седница Општинског већа општине Рума. Већина тачака дневног реда односила се на употребу средстава текуће буџетске резерве.

  "С обзиром да се у току редовног пословања јављају одрeђене потребе које нису биле планиране или због кратког времена нису могле да буду укључене у последњи ребаланс, да би се те активности спровеле предложена су ова коришћења текуће буџетске резерве. Једна тачка се односи на обезбеђење горива за потребе Општинске управе. Законска могућност дозвољава да се изврши набавка у року од наредних 12 месеци. То управо користимо и превазилазимо одређени проблем који се јавља почетком године код усвајања нове Одлуке о буџету, да се не би створили празни ходови код набавке горива. Обезбеђена су додатна средства за исплату зарада Туристичкој организацији Општине Рума. За набавку рачунарске опреме и даљу модернизацију Општинске управе обезбеђено је додатних 500.000 динара. За текуће поправке и одржавање путних услова у Месној заједници Витојевци намењено је 480.000. Да би се извршило санирање сточних јама врши се и промена апропријација, па ће се са фонда за заштиту животне средине - позиције уређења сточних јама и депонија, 10 посто преусмерити на поједине месне заједнице да би се уредиле сточне јаме", изјавио је начелник Одељења за привреду и буџет, Душан Бараћ.

  Чланови Већа одобрили су недостајућа средства у износу од 350.000 динара ради обезбеђивања неопходних средстава Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" Рума. Такође, одобрена су недостајућа средства Савезу спортова општине Рума у износу од 100.000 динара за одржавање финала Купа у фудбалу.

 • Бициклистичка и пешачка стаза уместо пруге од Руме до Врдника

  25. септембар 2015.

  ПлакатСтара, напуштена железничка пруга између Руме и Врдника постаће бициклистичка и пешачка стаза, саопштила је данас "Југо циклинг кампања" која је и покренула иницијативу за уређивање те будуће "Зелене стазе".

  Како би се промовисала нова стаза, у суботу, 26. септембра, биће одржан 10. Бајк фест.

  Бициклисти ће возом "Романтика" доћи из Београда до Руме, одакле ће бициклима до Врдника стазом дугачком 18 километара, док је за оне који не возе бицикл, обезбеђен бесплатан аутобуски превоз.

  Организатори туре су "Југо циклинг кампања", "Сремачки талас" и општине Рума и Ириг.

  "Зелена стаза" на старој прузи биће уређена кроз пројекат "Трансформисање напуштених пруга у зелене стазе", који финансира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

  Уз промоцију "Зелене стазе", планирају се посете Фестивалу еколошког филма "Срем филм фестивал" у Врднику, тамошњем Хотелу "Термал" и јесењој туристичкој манифестацији у Јаску, три километра од Врдника.

  Полазак воза из Београда је у 9.00 сати, повратак воза из Руме је у 19.00, а долазак у Београд у 20.30 сати.

  Извор: www.novimagazin.rs

  Информације за путовање "Романтиком" у Руму могу се добити на info@bicikl.info, fabebook Yugo Cycling Campaign, као и на телефоне 011/2643-720 и 060/723-21-09.

 • MOBIL 3d cinema

  25. септембар 2015.


  Велика дворана

  26. септембар

  17.00 Анимирани филм "Смотанко и трапавко" 3Д (синхронизовано)

  18.45 "Лавиринт"

  21.00 "Хиљадарка"

  27. септембар

  17.00 Анимирани филм "Смотанко и трапавко" 3Д (синхронизовано)

  18.45 "Лавиринт"

  21.00 Еверест

 • 14. Концерт румских бендова - Промо фест 2015

  25. септембар 2015.

  Омладински савет Рума и ове године организује "14. Концерт румских бендова - Промо фест 2015" који ће се одржати у Дому омладине у Руми, сваке суботе од 3. до 24. октобра.

  Као и претходних година, овај фестивал је првенствено намењен младим, неафирмисаним и мање афирмисаним бендовима. Ове године ће наступити 14 састава из Руме и осталих места широм земље.

  Пројекат је и ове године суфинансиран од стране Општине Рума.

   

 • Локална самоуправа донирала две црпне пумпе румским ватрогасцима

  24. септембар 2015.

  Donacija crpnih pumpiОпштина Рума је Ватрогасно - спасилачкој јединици у Руми данас донирала две црпне пумпе. Реч је о монофазним црпним пумпама које имају капацитет од 1860 литара у минуту.

  За куповину ове две пумпе локална самоуправа је издвојила око 410.000 динара, рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Општина Рума и Ватрогасно-спасилачка јединаца у нашем граду имају одличну сарадњу. На Штабу за ванредне ситуације су нам се обратили и исказали потребу за куповину две пумпе. У прошлогодишњим мајским поплавама смо видели колико би се још ефикасније реаговало у неким ситуацијама, да су наши ватрогасци на располагању имали још две пумпе и зато смо се одлучили да их купимо. Ја се ипак надам да неће бити много ситуација у којим ће се оне употребљавати и да су купљење више из предострожности", изјавио је председник Манчић.

 • Обавештење ЈП Водовод

  24. септембар 2015.

  VodaЗбог санације квара у Тиволској улици, магистрални вод, биће отежано водоснабдевање дела насеља Тивол. Нормализација водоснабдевања се очекује око 14.00 часова.

   

   

   

 • Реновирани спортски терени у Грабовцима и Вогњу

  24. септембар 2015.

  Teren u GrabovcimaЛокална самоуправа је издвојила 3,5 милиона динара за пресвлачење асфалтом три спортска терена на територији румске општине.

  Након Никинаца, асфалтирани су и спортски терени у Грабовцима и Вогњу које ће користити ученици из оближњих школа, али и одрасли за рекреацију.


  Спортски терен у комплексу основне школе у Грабовцима, изграђен је пре три и по деценије и у претходним годинама, поред лошег изгледа, представљао је и опасност по ученике, због бројних улегнућа и неравнина.

 • У биоскопу - Чудна шума

  24. септембар 2015.

  PlakatМала дворана КЦ-а / од 24. до 30. септембра / 20.00 и 22.00

  Режија: Саболч Толнаи
  Сценарио: Саболч Толнаи, Драган Станковић
  Улоге: Хермина Ердељи, Роберт Тили, Ненад Јездић, Синиша Туцић, Јован Белобрковић

  Син једне мађарске породице са севера Србије бежи из центра за реконвалесценције од наркоманије. Његови родитељи долазе до сазнања да је њихов син дуговао локалном мафијашком босу, највероватније је због тога и побегао да би се сакрио. Родитељи један другог оптужују због судбине њиховог детета и отац се исељава из њиховог заједничког дома.У следећих неколико дана у коме се филм дешава обоје покушавају да пронађу свог сина и свако од њих на свој начин се суочава са суровом реалношћу данашње Србије…

 • Оглас за јавну лицитацију за отуђење службених моторних возила

  24. септембар 2015.

  RumaРасписује се Оглас за јавну лицитацију за отуђење покретних ствари - службених моторних возила из јавне својине Општине Рума: Citroen C5 SX, Југо флорида, Застава Југо скала и Audi A 6.

  Рок за подношење документације за пријављивање је до 14 сати, дана 01.10.2015. године. Благовременим ће се сматрати све пријаве које стигну у писарницу Oпштинске управе Општине Рума до наведеног рока, без обзира на начин достављања

  Јавно надметање ће се одржати дана 02.10.2015. године у Руми са почетком у 14 сати.

  Преузмите оглас

  Пријава

 • Заказана XXVII седница Општинског већа

  24. септембар 2015.

  XXVII седница Општинског већа општине Рума ће се одржати  25.9.2015. године са почетком у 09.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 550.000,00 динара

  2. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 2.400.000,00 динара

  3. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 500.000,00 динара

  4. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 1.300.000,00 динара

  5. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 480.000,00 динара

  6. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 350.000,00 динара

  7. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације

 • Књижевно вече у румској библиотеци

  23. септембар 2015.

  Mirjana Radovanov MatarićГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" организује у четвртак 24. септембра књижевно вече са Мирјаном Радованов Матарић.

  Мирјана Радованов Матарић рођена је у Новом Саду, живела у Београду, а затим у Канзасу и Калифорнији, у САД. Има звање доктора наука из лингвистике и светске књижевности, активан је писац, преводилац и тумач за енглески. Много је путовала, студирајући стране културе: уметност, књижевност, музику.
  Пише поезију од средње школе. Објављује песме, приповетке, мемоаре, есеје и преводе од 1951. године на српском језику, као и на енглеском. Њени преводи енглеске, америчке, ирске, индијске и друге модерне поезије и прозе објављивани су по водећим часописима и гласилима од 1960-их година до данас.
  Објавила је преко 20 књига поезије, прича, мемоара и превода (на српском и енглеском, у Србији и САД).

  Почетак књижевне вечери је заказан за 19 часова.

 • У плану нови модел одлагања смећа у Руми

  22. септембар 2015.

  Sastanak u Gradskoj kuciКапацитети Градске депоније у Руми су скоро попуњени, па се самим тим и одлагање отпада на овој локацији ближи крају. Локална самоуправа је кренула у разматрање новог начина адекватног одлагања смећа и тим поводом председник Општине Рума Слађан Манчић је данас у Градској кући одржао састанак са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

  "Наша депонија је увелико премашила зацртани век експлатације. Са правне стране то заправо и није депонија већ сметлиште. Општина Рума је веома захвална представницима Министарства пољопривреде што су дошли у наш град и имају вољу да нам помогну око проблема Градске депоније. Даља експлатација носи са собом и ризике као што је загађење животне средине, пожари итд. Зато са стручним људима из ресорног министарства желимо да што пре пронађемо решење за одлагање смећа у нашој општини", рекао је председник Манчић.

  Obilazak deponijeНакон састанка у Градској кући председник Општине Рума је са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине обишао Градску депонију.

  "Иако је места за одлагање отпада све мање, људи из Министарства пољопривреде сматрају да још увек има довољно времена за проналазак решења за алтернативно одлагање смећа. Ипак, ми ћемо брзо реаговати и први задатак нам је израда пројекта санације и затварања Градске депоније, односно сметлишта. Од Министарства пољопривреде ћемо добити стручну помоћ, а ја се надам у самој реализацији пројекта и финансијску", изјавио је први човек локалне самоуправе и додао да се у будућности већи акценат мора ставити на сепарацију отпада.

  "Ја сам најавио да ћемо ми врло брзо купити 120 или 150 малих контејнера које ћемо распоредити у све месне заједницаме, установе, школе и здравствене амбуланте у нашој општини. Верујем да ће то бити значајан корак ка квалитетнијој сепарацији отпада, али и ка подизању свести код грађана о значају правилног одвајања и одлагања отпада.

 • Реконструисана пруга Рума - Голубинци

  22. септембар 2015.

  Zeleznicka stanica RumaСаобраћај на реконструисаном десном железничком колосеку на деоници Голубинци-Рума пуштен је данас у рад, а то ће створити могућност да се возови на тој деоници крећу брзином од 120 километара на час. 

  Реконструисану деоницу, на којој је досадашње ограничење износило 30 километара на сат, данас су обишли дизел-моторним возом руске производње потпредседница Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, председник Руске железнице Олег Валентиновић Белозјоров, чиме је и означено пуштање саобраћаја.

  Од фебруара до септембра 2015. године "Руске железнице" су извеле читав комплекс радова на реконструкцији железничке инфраструктуре десног колосека на деоници Голубинци - Рума, која је део Паневропског саобраћајног Коридора Х.

  У потпуности су обновљени доњи и горњи строј железничког колосека у дужини од 19,7 килиметара, замењено је 7 скретница, реновирано 5 путних прелаза, изграђено 10,8 километара одводних канала, 1,3 километара дренажних система и стајалиште Краљевци.

  Реконструкција железничког колосека на деоници Голубинци - Рума створиће могућност за безбедно савладање ове деонице при брзини до 120 километара на час, пише у саопштењу Руске железнице.

  После пуштања у рад десног железничког колосека, компанија "РЗЗД Интернешнл" извешће радове на левом колосеку те деонице, укључујући и реконструкцију путних прелаза и изградњу стајалишта Краљевци.

  Опширније на сајту РТВ-а.

 • Три бронзане медаље за Кик бокс клуб "Ру-09"

  22. септембар 2015.

  Fotografija sa mečaНа Првенству Србије за сениоре "А" класе одржаном у Лазаревцу 19. септембра наступила су три члана Кик бокс клуба "Ру-09". Ово је уједно било изборно првенство за сениоре за светско првенство које се у октобру одржава у Београду. За клуб "Ру-09" су наступили Петар Урошевић и Милош Голић у категорији до 86kg и Ненад Ћосић у категорији до 91kg. Милош и Петар су након победа у четвртфиналним мечевима због повреде морали да предају полуфиналне мечеве и задовоље се бронзаним медаљама. Ненад Ћосић који је поражен у полуфиналу од такмичара Црвене Звезде Јасмина Мусе на поене, такође је освојио бронзану медаљу.

 • 18. Арт Трема Фест Рума 2015.

  22. септембар 2015.

  Gradsko pozorište Ruma18. Арт Трема Фест Рума 2015. – „ТРЕМА у септембру” од 24. до 26. септембра
  Примери добре аматерске праксе

  Организатор: Градско позориште Рума
  Координатор пројекта: Золтан Фридман
  Покровитељи пројекта: Општина Рума, Секретаријат за културу Војводине и Министарство културе Републике Србије
  Сви програми су бесплатни!

  Програм

 • Документарни филм "Милица"

  22. септембар 2015.

  ПлакатВорки тим Рума и СПЦО Рума - Храм силаска Светог Духа на апостоле приказују документарни филм "Милица" у четвртак, 24. септембра, у Великом холу Културног центра Рума.

  Ово је прича о седмогодишњој дјевојчици, Милици, која живи негде у Европи. Данас, у 21 веку, она живи без права на слободу – дечју игру. Сваки дан устаје у нади да ће се једно јутро пробудити у окружењу са другарима. Међутим, стварност је другачија…
  Једног дана ће се упитати: Зашто?
  Како, ми одрасли да јој одговоримо на то питање?
  Ово је прича и о нашој савести.

  Почетак је у 20.00 часова. Улаз је слободан.

  Више о филму на блогу vorkyteam.blogspot.rs.

 • Сјајан наступ румских атлетичара у Новом Саду

  21. септембар 2015.

  Nemanja StričićПротеклог викендау Новом Саду одржан је квалификациони атлетски турнир Купа Србије за пионире, а такмичари АК "Рума"имали су више него запажене резултате. Посебно се истакао Немања Стричић који је остварио светски вредан резултат у бацању диска од 62.81 метара. Другопласирани такмичар је имао хитац од 41,24 метара.

  Немања је био убедљиво најбољи и у бацању кугле. Његов хитац од 15,76 метара је за чак 3,03 метра бољи од другопласираног такмичара.

  Из АК "Рума" поручују да је Немања Стричић историјским резултатом, за своју категорију, доказао о каквом се већ сад озбиљном такмичару ради.
  Пионирке АК "Рума" у саставу Ловрић, Милутиновић, Митев и Травар су у штафети 4x300 метара освојиле 1. место. У трци на 300 метара Теодора Митев је освојила друго место.

  Штафета Румљанки (4X100) у саставу Ловрић, Митев, Божић и Травар је на циљ стигла трећа.

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  21. септембар 2015.

  VodovodНа градској водоводној мрежи у Руми јутрос су се догодила два нова квара. До пуцања цеви је дошло у улици Владимира Назора (цев фи 300) и у Индустријској улици (друга локација у односу на јуче, у близини фабрике "Калцедоније", цев фи 350).

  Све дежурне екипе ЈП „Водовод“  су на терену, а нормално водоснабдевање се очекује у поподневним часовима.

  Због хаварије на водоводној мрежи без воде ће поред Руме остати и насељена места Врдник и Ириг.

   

 • Радови у Никинцима

  21. септембар 2015.

  Tereni fudbalОпштина Рума је издвојила преко три милиона динара за реновирање спортских терена у Никинцима, Грабовцима и Вогњу. Радови на пресвлачењу асфалта на терену за мали фудбал у Никинцима су у току. Председник МЗ Никинци Велимир Милић истиче да је терен за мали фудбал био у доста лошем стању и да је након 30 година, било крајње време да се приступи реновирању. Према његовим речима фудбалски терен у близини ОШ "Бранко Радичевић" једно од главних места окупљања деце у овом селу. За реновирање терена је издвојено милион динара.

  Поред реновирања терена за мали фудбал у Никинцима је асфалтирано аутобуско стајалиште и паркинг места у центру села. Радове је такође финансирала Општина Рума у склопу политике унапређења путне инфраструктуре.

 • "Чај у 8" - Akshani Project

  23. септембар 2015.

  Čaj u 8Име пројекта потиче из ''Хазарског речника'' , а назив албума: "Global Dances and one Song'говори о карактеру ауторских композиција осмишљених у различитим плесним формама: Танго,
  Calypso, DnB, Waltz..., са аранжираним, као и импровизованим деоницама.
  Лазар Новков / хармоника
  Вукашин Мишковић / гитара
  Федор Рушкуц / бас
  Иштван Чик / бубњеви
  Среда, 23.9.2015 / 20:00
  Улаз слободан

   

 • У биоскопу: Тома Палчић и чаробно огледалце (синхронизовано)

  21. септембар 2015.

  Од 17. до 23. септембра / Мала дворана КЦ-а / 18.00 и 20.00 часова / Цена улазнице - 200 динара

  Тома Палчић, малени син сиромашног фармера који се бори да прехрани своју породицу и спасе је од глади, проналази чаробно огледалце које ће му открити да је љубав његовог живота принцеза од Орлиона. Али које уствари љубав његовог живота: прелепа принцеза или храбри тајанствени лопов? На Краљевство од Орлиона осветољубива вештица бацила је страшну чаролију. Огромно дрво покрило је краљевски дворац и прекинуло снабдевање водом. Суочен са великим проблемом, краљ обећава руку своје кћери и половину краљевства ономе ко ослободи дворац од страшне магије. Ко ће победити у овој неправичној борби сазнајте у новом анимираном филму Тома Палчић и чаробно огледалце, у чијој синхронизацији су учествовали Милан Антонић, Иван Стефановић, Драган Вујић Вујке, Душица Новаковић, Никола Булатовић, Марко Марковић, Милан Босиљчић, Југослава Драшковић, Милан Тубић, Урош Атанацковић и други.

 • Квар на водоводној мрежи у Руми

  20. септембар 2015.

  ЈП „Водовод“ обавештава грађане Руме да је у току данашњег дана дошло до пуцања цеви на две локације у граду. Кварови на водоводној мрежи су се десили у улици Владимира Назора и у Индустријској улици. Све дежурне екипе ЈП „Водовод“  су на терену, а нормално водоснабдевање се очекује у поподневним часовима.

   

 • Спортски викенд

  18. септембар 2015.

  SportПрвопласирана екипа "Сремске лиге" румски "Први мај" на свом терену сутра дочекује "Зеку Буљубашу" из Равња. У суботу је на програму и меч витојевачког "Партизана" и "Доњих Петроваца". Фудбалери "Словена" гостују у недељу у Моровићу екипи "Јединства", док ће "Хртковци" пут Белегиша на мегдан "Подунавцу".

  Утакмице се играју од 16:30 часова.

  Рукометашице "Словена" вечерас у Спортском центру "Рума" дочекују екипу "Раванграда". У питању је утакмица 1. кола "Прве лиге Србија", а почетак је заказан за 20 часова. Рукометаши "Руме" дан касније, такође као домаћини, снаге ће одмерити са играчима "Војке". Меч почиње у 17:30 часова. Поред Румљана свој меч 2. кола "Треће лиге Срем -Јужна Бачка" предстојећег викенда играју и РК "Путинци. Они у недељу гостују Бачкој Паланци, а утакмица се игра у 12 часова. Истог дана, али у 19 часова, екипа "Слоге" из Хртковаца" гостује у Жабљу, другој екипи "ЖСК-а". Рукометашице "Кленка 09" су слободне у овом колу.

 • Међународни дан мира 21. септембар

  18. септембар 2015.

  ПлакатПонедељак 21. септембар / Велики хол Културног центра Рума / 20.00

  Организатор: Ворки тим Рума

  Гости: Одред извиђача Рума

  Техничка подршка: Културни центар Рума

   

 • Панонска школа унапређења здравља - најава другог семинара

  24. септембар 2015.

  Panonska škola unapređenja zdravljaДруги семинар у оквиру "Панонске школе унапређења здравља" под називом "Улога медија у одговорном извештавању о здравству", биће одржан у петак 25. септембра, у Културном центру Рума.

  На овом скупу ће учествовати представници домова здравља у Србији, ПР служби и представници медија, као и представници Министарства здравља, Института "Батут" и Факултета организационих наука.

  Почетак семинара је заказан за 10 часова.

  "Панонска школа унапређења здравља" тежи да прерасте у традиционалну манифестацију здравства на националном нивоу.
  Организатор је Дом здравља "Рума" уз подршку Општине Рума, а под покровитељством Министарства здравља. 

 • Хуманитарна аукцијска продаја слика

  17. септембар 2015.

  У петак, 18. септембра, у Великом холу Културног центра Рума биће одржана хуманитарна аукцијска продаја слика чији ће сав приход бити намењен за лечење и куповину ортопедских помагала за Срђана Шакотића. Почетак је у 20.00 часова.

   

   

 • Чај у 8 - Отказан наступ Ане Ковачевић и Милорада Стокина

  16. септембар 2015.

  Због болести солисткиње вечерашњи концерт Ане Ковачевић и Милорада Стокина у Културном центру Рума  је отказан.

   

   

   

   

 • Документарни филм "Посета"

  16. септембар 2015.

  PlakatДокументарни филм "Посета" биће приказан у недељу, 20. септембра, у Малој дворани Културног центра Рума, у 20.00 часова. Улаз је слободан.

  Режија: Michael Madsen
  Фестивали: Sundance Film Festival 2015, Visions du Réel, Nyon 2015, Crossing Europe Filmfestival, Linz 2015

  Филм "Посета" је документарац са елементима комедије, али и филозофско испитивање људског страха од странаца у виду коначне претње по нашу самосвест, а то је откриће ванземаљског живота.

  Више информација о филму можете прочитати на блогу Ворки тима Рума.

   

 • Вода у Грабовцима и Витојевцима исправна за пиће

  16. септембар 2015.

  VodaВода са локалног изворишта Грабовци која снабдева мештане села Грабоваца и Витојеваца је након узетих узорака хемијски и микробиолошки исправна, показују анализе у интерној лабораторији ЈП „Водовод“Рума и Завода за Јавно Здравље Сремска Митровица. Вода је здравствено безбедна и хигијенски исправна за пиће.

  Све досадашње анализе говоре да је вода непромењеног квалитета и да је здравствено безбедна. Вода из мреже ЈП „Водовод“ Рума контролише се редовнопрема Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће. Осим тога, интерна контрола врши анализе и током целог производног процеса који се обавља у лабораторији ЈП „Водовод" Рума. Производња и дистрибуција воде за пиће је под сталним надзором Покрајинске санитарне инспекције.

 • ЈП "Водовод" - Обавештење

  16. септембар 2015.

  JP VodovodЈП "Водовод " Рума упозорава грађане Руме и Ирига да су протеклих недеља поново учестали позиви људи који се лажно представљају као радници нашег предузећа или других водовода и нуде становницима "анализе" квалитета воде, али и друге услуге из области рада "Водовода".

  Обавештавамо јавност да се наши радници или радници других водовода, таквим пословима не баве, нити телефоном најављују приватне посете домаћинствима. Најчешће је реч о продавцима филтера и апарата за воду који дају грађанима лажну информацију о квалитету воде за пиће и доводе их у недоумицу о квалитету воде из мреже у намери да им продају непотребне и скупе уређаје.

  На основу свакодневних резултата интерне лабораторије ЈП"Водовод" Рума, питка вода из мреже потпуно одговара Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће - за уградњом било каквих филтера за воду за пиће нема потребе.

 • ЈП "Гас Рума" нова грејна сезона - Нижа цена гаса и све извеснији репрограм

  15. септембар 2015.

  Rada MaravićНадлежне службе ЈП "Гас Рума" обавиле су све неопходне контроле гасне мреже и нова грејна сезона се спремно дочекује, каже директор овог јавног предузећа Рада Маравић.

  "Мрежа је комплетно прегледана, све гасне инсталације у домаћинствима су преконтролисане и исправне. Грејну сезону спремно дочекјујемо. Из "Србијагаса" смо добили уверавања да ће снабдевање гасом тећи несметано и наши потрошачи могу бити апсолутно спокојни", поручио је Маравић.

  ЈП "Гас Рума" у нашој и иришкој општини има око 520 километара гасоводне мреже, на коју је прикључено нешто преко 7.000 корисника. Оно што ће сигурно обрадовати потрошаче је и нижа цена гаса него претходне године.

  "У јуну и јулу цена гаса је два пута снижена, збирно за око 15,32 одсто. У динарима је кубик гаса сада јефтинији за 8,8 динара у односу на 1. март 2015. године. Сада цена са ПДВ-ом износи 48,65 динара. С обзиром на чињеницу да је летњи период грађани нису на рачунима у пуној мери осетили смањење цене гаса. Међутим, "Србијагас" је најавио још једно појефтињење и то је за наше кориснике најзначајније. Дакле, у зимску сезону ћемо ући са још једном корекцијом цене наниже, за сада још увек није познато за колико процената ће цена ићи на доле. Искрено, ја очекујем значајније појефтињење. Подсетићу, прошлогодишња цена је износила 57,45 динара", нагласио је Маравић.

  Директор најпрофитабилнијег румског јавног предузећа истиче да је наплата потраживања и од грађана и од привреде на високом нивоу, што је један од предуслова за репрограм у новој грејној сезони.

 • РТВ - Бесплатан јавни превоз у Руми

  15. април 2015.

   

  {youtube}GKmmjNxA5MU{/youtube}

   

 • АНИП "Бранко Радичевић" учествовао на 13. фестивалу фолклора у Градишци

  15. септембар 2015.

  ANIP Branko Radicevic u GradišciАнсамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ Рума је учествовао на 13. фестивалу фолклора који се одржава у Градишци (Република Српска) у организацији КУД “Коловит” и Културног центра Градишка. Отварање фестивала је било уз Вече етно песме, односно сви учесници су се представљали изворним народним песмама, соло или у групи, у пратњи оркестра или без.

  Централно дешавање је било у суботу, почев од постављања штандова за сваког представника, где су имали прилике да представе свој КУД и земљу одакле долазе. Потом је одржан дефиле учесника улицама Градишке и на крају заједнички концерт.

  По завршетку концерта КУД домаћин је обезбедио заједничко дружење за све учеснике.

 • Представа "Отело" - уторак, 29. септембар

  14. септембар 2015.

  PlakatВелика дворана / Уторак, 29. септембар у 20.00 часова / Цена улазнице 700 динара

  Вилијам Шекспир - ОТЕЛО
  Режија: Милош Лолић

  Отело је једна од четири велике Шекспирове трагедије, бесмртна прича о љубомори, страсти, зависти и мржњи с Војином Ћетковићем у улози Отела и Николом Ђуричком у улози Јага – обојицом на врхунцу и у пуном сјају свог глумачког умећа – и у режији Милоша Лолића, једног од најуспешнијих и најузбудљивијих редитеља млађе средње генерације.

  Отело: Војин Ћетковић
  Јаго: Никола Ђуричко
  Дездемона: Милена Живановић
  Брабанцио: Бранислав Лечић
  Дужд: Горан Даничић
  Касио: Радован Вујовић
  Емилија: Дубравка Ковјанић
  Бјанка: Љиљана Међеши
  Родриго: Никола Ракочевић
  Лодовико: Дубравко Јовановић
  Монтано: Стефан Бундало
  Грацијано: Дејан Дедић
  Хералд: Иван Пантовић

 • Рума најуспешнија на Првенству Војводине у саватеу

  14. септембар 2015.

  Заједничка фотографија - Рума и КолосеумУ суботу, 12. септембра, у Спортском центру "Језеро" у Кикинди одржано је Првенство Војводине за јуниоре и сениоре у assaut саватеу. Наступило је 10 клубова, а најуспешнији је био Савате бокс клуб "Рума" из Руме са освојене две златне и четири сребрне медаље. Златне медаље освојили су Бојана Андрејић и Срђан Живанчевић, а сребрне Дамјан Марковић, Милош Вијук, Сава Марковић и Фрања Полик. Осим спортиста Савате бокс клуба "Рума" као дебитанти наступили су и спортисти Клуба борилачких спортова "Колосеум" из Руме и освојили две сребрне медаље: Николина Циндрић и Александар Грујић.

   

 • XXXIII седница СО Рума - Реорганизација Општинске управе

  14. септембар 2015.

  Načelnik LjubišićУсвајањем Одлуке о Општинској управи Општине Рума на последњој XXXIII седници СО Рума и званично је почела реорганизација Општинске управе.

  Оно што је новина у односу на претходну Одлуку је увођење седам организационих јединица, шест одељења и кабинет председника, као седма организациона јединица.

  Нова одељења су Одељење за инспекцијске послове и Одељење локалне пореске администрације, а то су и Одељење за друштвене делатности; Одељење за финансије, привреду и пољопривреду; Одељење за урбанизам и грађење и Одељење за општу управу и заједничке послове, каже начелник Општинске управе Душан Љубишић.

  "Први корак у реорганизацији Општинске управе је начињен. Ово је био лакши корак, сада следи онај тежи, тј. имплементација саме Одлуке, доношење Систематизације радних места и прилагођавање свих општих аката, а има их заиста много и њихово усклађивање са Одлуком. Рок за завршетак реорганизације Општинске управе је до фебруара наредне године, али верујем да ће се цео процес окончати и раније. Након реорганизације Општинска управа бити далеко ефикаснија и боља", рекао је Љубишић.

  Нова Одлука доноси модернизацију у раду Општинске управе од које ће велике користи имати грађани Општине Рума, сматра председник СО Рума др Александар Мартиновић.

 • XXXIII седница СО Рума - Трећи ребаланс и реализација непалске инвестиције

  12. септембар 2015.

  SO RumaНа данашњем XXXIII заседању Скупштине Опшине Рума усвојене су све 22 предложене тачке дневног реда. У фокусу су били трећи ребаланс и Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони "Румска петља" у Руми у корист "IN-CONECT" д.о.о. Нова Пазова (заступник непалске компаније „Cinnovation group“). Oсновни разлог за ребаланс је повећање прихода што је знак да је Општина Рума на добром путу, тврди председник СО Рума др Александар Мартиновић.

  Успели смо да за кратко време консолидујемо јавне финансије Општине Рума. Буџет није био стабилнији у протеклих више од десет година. Оно што је јако битно је да смо наставили са политиком привлачења инвеститора. Долазак непалске компаније у Руми није ствар локалног карактера. Ми смо на ту тему причали и са премијером Александром Вучићем и очекујемо нове инвестиције "Cinnovation group-a". То је компанија која има широку лепезу делатности, а поред производње бави се и хотелијерством, туризмом, здравством и  готово да нема привредне области у којој нису заступљени“, рекао је Мартиновић.

  Он је нагласио да је за румску општину долазак непалске компаније има вишеструки значај. „Локална самоуправа је приходовала кроз продају 9,5 хектара земљишта. Променом намене земљишта инвеститор је у обавези да уплати 20 одсто вредности земљишта, од тог износа Општини Рума припада 40 одсто, а 60 одсто иде Републици.  Отварање нових радних места је изузетно значајно. У првој фази непалски инвеститор ће запослити 409 радника, док би према бизнис плану до краја инвестиције тај број требао да буде 1.200. Ако имамо у виду и почетак рада компаније „Хачинсон“ и производњу пуног капацитета у фабрици меморијске пене и још неке инвестиције онда незапослених за годину и по дана у Општини Рума неће бити. Да будем потпуно прецизан неће радити само онај заиста не буде хтео да ради“, сматра Мартиновић.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је рекао да је стабилизација  буџета  био један од најважнијих задатака када је преузета власт у Општини Рума.

 • Осликавање Цркве Светог Василија Острошког

  11. септембар 2015.

  Oslikavanje crkve - Gerontološki centar RumaУз благослов Епископа сремског Василија, 9. септембра је започето осликавање Цркве Светог Василија Острошког, која се налази у кругу Геронтолошког центра "Срем". Храм осликава Милан Мијаиловић, академски сликар из Шапца, уз помоћ Александра Жунића, студента, применом технике фреско-сликарства.

   

   

 • "Панонска школа унапређења здравља" - Рума домаћин здравственог скупа на националном нивоу

  11. септембар 2015.

  Panonska školaУ Руми се данас одржава велики стручни скуп "Панонска школа унапређења здравља", у организацији Дома здравља "Рума" а под покровитељством Министарства здравља и Скупштине Општине Рума.

  Тема првог од два овогодишња семинара, у оквиру "Панонске школе", је "Реформа примарне здравствене заштите – куда и како даље?
  Семинар се одржава у Културном центру, а окупио је бројне еминентне стручњаке из Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије “Батут”, Института за јавно здравље Војводине, РФЗО, Факултета организационих наука, Лекарске коморе Србије, Српског лекарског друштва, Друштва лекара Војводине, Фармацеутске коморе Србије, Коморе биохемичара Србије, СЗР Србије, КМСТС, СУПРАМ-а и МедиРизик-а, као и директоре свих домова здравља и апотекарских установа у Србији, каже директорица румског Дома здравља др Снежана Бојанић Стојић.

  Martinović, Bojanic, Vicko"Панонска школа унапређења здравља није краткорочан пројекат, већ тежимо да то постане традиционални догађај који ће прерасти у једну врсту институције. Циљ нам је да сваке године на националном нивоу у Руми окупимо академске и људе из струке, који ће суочавањем мишљења изналазити најбоља решења и моделе за унапређење нашег здравственог система. Сви закључци са овог и наредног семинара биће прослеђени Влади РС, односно Министарству здравља и ми већ наредне године, на основу нове законске регулативе која ће бити донета, можемо имати увид шта је то уврштено од предлога који су потекли са овог скупа", изјавила је директорица др Бојанић Стојић и додала да је план румског Дома здравља да се "Панонској школи" у будућности да и међународни карактер.

  Ferenc Vicko"Панонску школу унапређења здравља" званично је отворио државни секретар у Министарству здравља др Ференц Вицко.

  "Испратио сам идеју оснивању "Панонске школе унапређења здравља" од самог почетка, али сам ипак изненађен брзином којом је цео пројекат реализован. То је доказ да у Србији није завладала апатија и да људи имају снаге и воље да чине промене, данас конкретно у примарној здравственој заштити. Пред нама је и измена Закона о здравственој заштити што даје на значају овом скупу и надам се да ће се данас чути многе корисне сугестије које ће Министарство здравља свакако испоштовати и покушати да одмах стави у законску форму. Наш циљ је да примарна здравствена заштита пружи услугу 80% грађана и да нема потребе да се одлази у секундарне и терцијарне установе", поручио је Вицко.

  Народни посланик и председник СО Рума др Александар Мартиновић је истакао да je за локалну самоуправу велика част што је Министарство здравља указало поверење баш румском Дому здравља да одржи овај научни скуп.

 • Полагање венаца у Стејановцима

  11. септембар 2015.

  Поводом 72. годишњице размене ратних заробљеника између Народноослободилачке војске Југославије и немачких окупационих снага, септембра 1943. године, Савез бораца општине Рума организује обележавање овог значајног догађаја из наше историје, полагањем венаца палим борцима Народноослободилачке војске и легендарном партизанском команданту Вукашину Биволаревићу Волфу на Мосту размене на Стејановачком путу и евоцирањем успомена на тај значајан догађај 12.9.2015. године, у 11.00 часова.

  Венце ће положити сродне борачке организације из сремских општина, удружења грађана и политичке партије као и представници локалне самоуправе.
  Скупу ће се, између осталих, обратити и Момир Милошевић, председник СУБНОР-а општине Рума, Сава Рошић, потпредседник СУБНОР- а АП Војводине као и Богдан Танкосић, председник друштва за истину о НОБ-у и Југославији за Војводину.
 • Музичка школа добила интерактивну таблу

  11. септембар 2015.

  Основна музичка школа "Теодор-Тоша Андрејевић" Рума је у среду, 9. септембра, добила интерактивну (паметну) таблу. Новчана средства у износу од 170.000,00 динара су добијена од Секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, а на основу конкурса секретаријата за доделу новчаних средстава за набавку опреме у основним школама.

  Табла је монтирана и стављена у функцију са циљем подизања квалитета и модернизације извођења наставе за 340 ученика основног музичког образовања и припремног разреда.

 • Одржана XXVI седница Општинског већа

  10. септембар 2015.

  Opstinsko većeНа дневном реду XXVI седнице Општинског већа Општине Рума нашло се 18 амандмана на Предлог Одлуке о Општинској управи Општине Рума. Сви аманмани се односе на послове које ће обављати одељења Општинске управе.

  Од четири усвојена амандмана један је предложило Одељење за Општу управу и опште послове, а три Ненад Боровић испред одборничке групе Демократска странка.

  Два прихваћена амандмана се односе на прецизирање надлежности Одељења за друштвене делатности, док су друга два техничког карактера. 14 амандмана одборника Боровића нису усвојени.

  Коначну Одлуку овим амандманима даће одборници СО Рума на седници 12. септембра 2015. године.

 • РТВ: За асфалтирање у румској општини 20 милиона

  10. септембар 2015.

  Put Гробљанска улица у Добринцима једна је од пет улица, која ће у наредном периоду бити асфалтирана.

  Трошкове у износу од 20 милиона динара издвојиће Општина Рума ребалансом буџета, који ће бити једна од тачака седнице Скупштине општине заказане за 12. септембар.

   

  {youtube}Oq6pEQnLrrs{/youtube}

 • Нова представа Градског позоришта "Рума" плод сарадње са БИТЕФ театром

  10. септембар 2015.

  Данас је у Градској кући у Руми одржана конференције за новинаре поводом реализације позоришне представе "365 РАЗЛОГА ЗАШТО (НЕ) ЖЕЛИМ ДА ОДЕМ" коју заједнички у копродукцији реализују Градско позориште Рума - Арт Трема Фест и БИТЕФ Театар из Београда.
  Представа "365 РАЗЛОГА ЗАШТО (НЕ) ЖЕЛИМ ДА ОДЕМ" у режији Мирослава Бенке инспирисана је животним причама различитих људи који су давали интервјуе у штампаним и електронским медијима и представља аутентичне исповести младих људи који трагају за бољим животом. Представа проблематизује феномен "одлива мозгова", у исто време отварајући друштвена, политичка, религијска и друга питања. Она суштински говори о бризи за свој народ, о страху од нестанка, о нежности и љубави.
  У представи учествује укупно деветоро глумаца. Улогу Надмајке, педагога и мајке тумачи наша истакнута филмска, тв и позоришна глумица Неда Арнерић. Остале ликове тумаче дипломирани глумци Милош Војновић, Маја Николић, Јелена Граовац, Јанко Цекић, Данило Миловановић, Ђорђе Стојковић, Бојана Милановић и Бранко Јовичић из Руме. Прва проба биће одржана 28. септембра. Премијера у Руми је планирана за 30. новембар, а у Београду ће бити одржана 8. децембра.

  Мирослав Бенка, редитељ ове представе, каже да је дуго времена уназад био фасциниран Румом и могућностима Градског позоришта и Културног центра Рума. "Први пут кад сам дошао у Руму да играм једну од својих представа ја сам занемео јер нисам могао да верујем да таква позоришна дворана овде постоји. Стицајем околности био сам у жирију ове године на Арт Трема Фесту. Позвао сам Банета и Золтана да нешто направимо, неки озбиљан пројекат. Дошли смо до закључка да је тема одлазак младих људи у иностранство јако занимљива и болна. Неда је право лице за наш пројекат јер има велико искуство и на филму и на телевизији и у позоришту. Сценарио покушавам да кројим према ономе што имамо у смислу глумачког материјала. Мислим да је то добар пут, може да буде занимљиво и може да буде олакшавајућа околност када имате људе и знате њихове могућности. Велика предност ће бити у томе што ће Рума имати сопствену продукцију и кренуће у поход великим позоришним центрима у Србији, региону и свету", поручио је Бенка.

  Неда Арнерић каже да је она глумица која је жељна позоришта зато што је своју каријеру почела као филмска и ТВ глумица, а тек се касније приближила позоришту. "И дан данас позориште је за мене велики изазов и не сматрам себе врхунским мајстором тог заната иако иза себе имам 45 позоришних улога. Кад год се укаже прилика да себе опробам као позоришну глумицу и када су околности такве да имам занимљивог редитеља коме верујем, да имам поделу која инспирише и салу која пружа могућности оберучке прихватам. Рума која је надомак Београда је идеално место да са својим већ постојећим могућностима крене у освајање позоришног живота Србије. То није узалудан посао, већ може да буде нешто добро посећено, што може и да путује и да довлачи публику из Београда и Новог Сада. Кад сам чула да је у питању пројекат у коме ће се појавити шест младих глумаца уопште више нисам питала о чему се ради јер то толико иснпирише и толико се радујем осетити ту нову енергију у коју полажем све наде јер смо ми старији урадили све што смо могли да ову земљу спасемо и вратимо јој достојанство. Процес рада који је за мене најважнији ће бити узбудљив. Тема је свима нама најболнија тренутно и шта год да Мирослав напише ми ћемо успети да направимо један добар, моћан удар на емоције публике, тако да очекујем емотивну представу", изјавила је позната српска глумица.

 • Заказана XXVI седница Општинског већа

  10. септембар 2015.

  Opština RumaXXVI седница Општинског већа Општине Рума ће се одржати данас са почетком у 13.00 часова у Градској кући.

  За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање амандмана поднетих на Предлог Одлуке о Општинској управи општине Рума.

  2.Текућа питања.

 • Први семинар у оквиру "Панонске школе унапређења здравља"

  10. септембар 2015.

  Panonska škola Први стручни скуп "Панонска школа унапређења здравља", у организацији Дома здравља "Рума" а под покровитељством Министарства здравља и Скупштине Општине Рума, одржаће се у петак 11. септембра, у Културном центру "Рума".

  Панонска школа унапређења здравља" се оснива са амбицијом да прерасте у традиционалну манифестацију здравства на националном нивоу.

  Тема првог семинара, који почиње сутра у 10 часова, је "Реформа примарне здравствене заштите – куда и како даље?
  Предавачи по позиву и учесници скупа су еминентни стручњаци из Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије “Батут”, Института за јавно здравље Војводине, РФЗО, Факултета организационих наука, Лекарске коморе Србије, Српског лекарског друштва, Друштва лекара Војводине, Фармацеутске коморе Србије, Коморе биохемичара Србије, СЗР Србије, КМСТС, СУПРАМ-а и МедиРизик-а, као и директори свих домова здравља и апотекарских установа у Србији.

 • АНИП "Бранко Радичевић" учествује на Фестивалу фолклора у Градишци

  9. септембар 2015.

  Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ Рума ће учествовати на 13. Фестивал фолклора који ће се одржати у петак и суботу, 11. и 12. септембра, у Градишци (Република Српска) у организацији КУД “Коловит” и Културног центра Градишка.

  Учествују:
  Регионално друштво“Регле“- Поронин, Пољска
  АНИП „Бранко Радичевић“-Рума, Србија
  КУД „Ловор“- Трњани, Хрватска
  СКУД „Бошко Вујадин- Ист. Илиџа, Реп. Српска
  КУД „Чајавец“ –Бањалука, Реп. Српска
  КУД „Пискавица“, Пискавица, Реп. Српска
  КУД „Уна“-Нови Град, Реп. Српска
  КУД „Коловит“, Градишка, Реп. Српска

 • Пако де Лусија: Путовање

  9. септембар 2015.

  Документарни филм Пако де Лусија: Путовање биће приказан у недељу, 13. септембра, у Малој дворани Културног центра Рума. Почетак је у 20 сати, a улаз слободан.

  Живописна хроника каријере сјајног андалузијског гитаристе Пака де Лусије, који је фебруара 2014. изненада преминуо у 66. години. Освојио је свет померајући границе традиционалног фламенка. Овај филм покрива 60 година музичког истраживања и личног развоја – од времена када је млади Пако, без имало новца у џепу, по први пут узео гитару у руке у свом родном граду Алгесирас, па све до стварања његовог последњег албума Canción Andaluza (Андалузијска песма).

  Више информација о филму можете прочитати на сајту Ворки тима Рума.

 • Јесењи дан поља

  8. септембар 2015.

  Jesenji dani poljaНа огледним пољима Пољопривредне стручне службе "Рума" одржана је традиционална манифестација "Јесењи дан поља".

  Пољопривредни стручњаци, представници семенских и хемијских компанија и велики број произвођача обишли су данас огледне парцеле на којима су засејани кукуруз, шећерна репа, сунцокрет и соја.

  "Никада већи број хибрида нисмо имали када је у питању кукуруз. Овог пута на огледним пољима је 85 хибрида из 11 семенских кућа. Заједно са пољопривредним произвођачима присутни су и представници семенских компанија чији се сорте и хибриди налазе на огледним пољима. Goran DrobnjakДан поља је идеална прилика за размену искустава и у сврху унапређења производње земљорадници имају могућност да питају стручњаке све оно што их интересује", рекао је стручни сарадник за биљну производњу у ПСС "Рума "Горан Дробњак.

   

   

 • Заказана XXXIII седница Скупштине општине Рума

  8. септембар 2015.

  XXXIII седница Скупштине општине Рума ће се одржати 12.9.2015. године са почетком у 10.00 часова у конференцијској сали Културног центра у Руми. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање и усвајање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период од 01.01.2015 - 30.06.2015. године

  2. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума за 2015. годину

  3. Разматрање и усвајање предлога Закључка о Елаборату о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони "Румска петља" у Руми у корист "IN-CONECT" д.о.о. Нова Пазова

  4. Предлог Одлуке о Општинској управи општине Рума.

  5. Предлог Одлуке о изради Плана генералне регулације Руме

  6. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о стипендирању ученика средњих школа

  7. Предлог Решења о отуђењу непокретности из јавне својине општине Рума по тржишној цени

  8. Разматрање и усвајање предлога Закључка о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о расподели добити ЈП "ГАС-РУМА", Рума за 2014. годину

  9. Предлог Годишњег Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Рума за 2015. годину

  10. Предлог Одлуке о доношењу измене и допуне Плана детаљне регулације " Румска петља" у Руми

   

 • "Римски дани" - Хртковци 12.9.2015. године

  11. септембар 2015.

  Rimski dani plakatТрадиционална манифестација „Римски дани“ ове године се одржава у суботу 12. септембра у Хртковцима, код археолошког налазишта Гомолава.

  "Римски дани" су наставак староримског фестивала „Ludi Romani“ који је за циљ имао прославу завршетка родне године. Фестивал је слављен у добром расположењу и уз обиље лепе музике, хране и пића.

  Данас организатори фестивала, у први план истичу лепоту шароликости народа који живе на овим просторима, са жељом да једнога дана Гомолава, која нам је остављена од давнина и која је једно од најстаријих налазишта праисторијске археологије, засија у свом пуном сјају.

  Манифестација ће почети у 13 часова дефилом учесника и гостију од почетка улице Вука Караџића до археолошког парка Гомолава.

  Организатори манифестације, Удружење “Римски дани” Хртковци, позивају све људе добре воље да дођу и проведу један пријатан и разнолик дан у њиховом месту.

  Порковитељ манифестације је Општина Рума.

 • У току су пријаве за два јавна позива за избегла и интерно расељена лица

  8. септембар 2015.

  Ruma grbОпштина Рума и Повереништво за избеглице и миграције расписали су почетком месеца два јавна позива за избегла и интерно расељена лица:

  1. Јавни позив за доделу једнократне финансијске помоћи

  2. Јавни позив за доделу помоћи у виду огревног дрвета

  Рок за подношење захтева је до 15.9.2015. године.

  За све информације обратити се Повереништву за избеглице и миграције, Главна 107 или на телефон 478-800, локал 222.

 • Одлука о измени и допуни Одлуке о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта

  7. септембар 2015.

  Slađan MančićУсвајањем Одлуке о измени и допуни Одлуке о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта отклоњење су све препреке које су спутавале инвеститоре да прошире своје постојеће објекте. Ова измена и допуна Одлука односи се пре свега на оне инвеститоре који су инвестиционо - техничку документацију прибавили пре ступања на снагу Закона о изградњи и планирању из 2003. године.

  Наиме, у грађевинским дозволама за објекте који су изграђени 60-их, 70-их и 80-их година нигде није наведено да су измирене све обавезе, што је проузроковало ситуацију да уколико инвеститор жели да догради свој објекат, мора да поново плати обавезе које је већ једном измирио.

  "Одлука је сада правичнија и желели смо да ослободимо све инвеститоре да плаћају допринос за уређивање грађевинског земљишта јер су исти већ платили. Имали смо ситуацију да проширење објекта кошта као да тек започиње градња. Дупли доприноси су спречили многе привреднике да прошире своје производне погоне и ми сада укидамо препреке и омогућавамо бржи привредни развој", изјавио је Манчић.

 • Јесењи дани поља

  7. септембар 2015.

  Dani poljaУ организацији  Пољопривредне стучне службе из Руме сутра ће се одржати манифестација "Јесењи дани поља". Почетак је заказан за 11 часова, а "Јесењим данима поља" присуствоваће пољопривредни стручњаци, представници семенских и хемијских компанија и велики број произвођача. Ратари и пољопривредни стручњаци обићи ће парцеле поред пута Рума - Шабац на којима су засејани кукуруз, шећерна репа, сунцокрет и соја.

   

 • Почео Сајам меда

  4. септембар 2015.

  Sajam medaТродневни сајам меда "Рума 2015" почео је данас. Паралелно са овом манифестацијом, на Градском тргу, традиционално се одржава и Румски базар креативности.

  Главни организатори су румско Друштво пчелара "Никола Милеуснић" и Регионална женска асоцијација "Панонка", а покровитељ је Општина Рума.

  Као и претходних година у оквиру Сајма меда биће одржано и регионално саветовање пчелара. Саветовање се одржава у Културном центру Рума, у суботу 5. септембра, са почетком у 11:30 часова. Тема саветовања је "Основне болести пчела и заштита", а предавач ће бити проф. др Нада Плавша.

 • Закључак о исправци Решења о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања

  4. септембар 2015.

  GrbНа основу члана 209. Закона о општем и управном поступку ("Сл. лист СРЈ", број 33/97,31/01 и "Сл. гласник РС", број 30/10), Начелник Општине управе Општине Рума донео је Закључак о исправци грешке у Решењу број 401-11-15-4/2015-IV од 03.09.2015. године, којим су именовани чланови Комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања по Јавном позиву број 401-11-15/2015-IV od 29.07.2015. године, те у диспозитиву Решења, у делу I став 1. тачка 2. уместо "Милош Лазић" треба да стоји "Кристина Ковач".

  У осталом делу ово Решење остаје неизмењено.

  Закључак о исправци Решења о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања

   

 • Аудиција и пријем у Градско позориште Рума

  4. септембар 2015.

  Грб Градског позориштаГрадско позориште Рума обавештава све бивше и будуће чланове и полазнике Драмског студија да ће активности за наредну сезону почети у суботу, 5. септембра, у 13.30, у Културном центру Рума.

  Аудиција и пријем (старих и нових) чланова за све узрасте садржаће представљање једном рецитацијом и монологом по сопственом избору. Из Градског позоришта Рума будућим студентима свих профила, средњошколцима и старијим и млађим основцима желе успех у раду.

 • 43. Ликовна колонија "Борковац" - Уметничка фотографија

  3. септембар 2015.

  Učesnici kolonijeУ фокусу овогодишња 43. ликовна колонија “Борковац” је уметничка фотографија. У нашем граду ове седмице борави девет професионалних фотографа и ово је први пут да је Ликовна колонија "Борковац" посвећена фотографији.

  Историчар уметности и музејски саветник Драгомир Јанковић истиче да је циљ колоније да представи фотографску уметност као део ликовне.

  Уметничка фотографија потпуно је једнака са другим уметничким формама, као што су сликарство и вајарство, тврди Јанковић.

  "Опет мењамо концепт колоније. Овога пута желимо да Румљанима прикажемо један потпуно аутентичан, интиман, фотографски приступ уметности. Дакле, не оно што може сваког дана да се види у новинама, већ врхунску уметничку вештину. Централна тема и основни мотив ове ликовне колоније је једна аутентичност нашег града, а то је вашар. Уметницима се та идеја допала, међутим, свако од њих има слободу да се изрази и путем других мотива, па смо тако обишли и Фрушку гору, а посетићемо и Геронтолошки центар "Срем" и околину Руме", рекао је Јанковић.

  Осам од девет фотографа је из Београда, а најмлађа учесница колоније је наша суграђанка Вера Димов. Вера каже да јој награда није у првом плану, већ да је срећна што има могућност да се упозна са техникама врхунских фотографа.

 • Усвојен Елаборат о уступању земљишта непалском инвеститору

  3. септембар 2015.

  Opštinsko većeОпштинско веће Општине Рума усвојило је на данашњој XXV седници Нацрт Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони "Румска петља" у Руми у корист "IN-CONECT" д.о.о. Нова Пазова (заступник непалске компаније "Cinnovation group").

  Усвајањем овог Елабората створени су сви предуслови да непалски инвеститор "Cinnovation group" крене у изградњу производних погона у радној зони "Румска петља", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Када смо се договарали о инвестирању непалске компаније у нашу општину, поред 9,5 хектара земљишта колико су они купили, договор је био да им у истом Блоку 4 резервишемо још 7 хектара. Сви инвеститори који запошљавају више од 1 процента незапослених имају право да им локална самоуправа земљиште уступи без накнаде. На основу Елабората јасно се види да је непалска компанија далеко премашила тај један проценат и ми смо испоштовали договор и омогућили им да ових 7 хектара добију бесплатно. Ми смо пре два дана на седници Већа усвојили Измену и допуну плана детаљне регулације "Румске петље". Овом одлуком два хектара земљишта ван индустријске зоне су ушла у састав "Румске петље" и "Cinnovation group" ће те парцеле купити по тржишној цени", истакао је председник Манчић.

  Predsednik Mančić"Cinnovation group" ће своје погоне за производњу тестенина изградити у Блоку 4 "Румске петље" на површини од 18,5 хектара. Од тога 9,5 хектара је инвеститор већ купио по цени од око 51 милион динара. Цена за додатна два хектара које инвеститор жели да купи је такође, 540 динара по метру квадратном. На основу Елабората Непалцима је бесплатно уступљено 7 хектара земљишта.

  "Вредност тих 7 хектара је 313.303 евра и Елаборат је показао да ће се овај новац врло брзо вратити локалној самоуправи, тј. да ће Општина Рума у периоду од 2016. до 2020. године приходовати 676.000 евра од ове инвестиције. Непалски инвеститор је првобитно планирао запошљавање 407 радника, сада међутим, када су створени предуслови за већи обим производње у Руми у скоријој будућности посао би овде могло наћи чак 1.200 људи. Морам напоменути да је инвеститор дужан да плати 20 одсто вредности за промену намене земљишта (60% Републици, 40% Општини Рума), тако да очекујемо и додатни приход од ових 18,5 хектара у "Румској петљи"", тврди Манчић.

 • У биоскопу - "Све ће бити у реду"

  3. септембар 2015.

  PlakatОд 3. до 9. септембра
  Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00 / Цена улазнице 200 динара

  Режија: Wim Wenders
  Улоге: RachelMcAdams, James Franco, Peter Stormare, Charlotte Gainsbourg

  Синопсис: Једног дана, возећи се бесциљно колима по ободу града након тривијалне породичне свађе, писац по имену Томас несмотрено удара и убија дете. Да ли ће бити у стању да настави живот?

 • Изградња водоводне мреже у радној зони "Румска петља"

  3. септембар 2015.

  Potpisivanje ugovoraНакон завршетка радова на приступним саобраћајницама и гасоводу у радној зони "Румска петља", Општина Рума ће кренути и у реализацију пројекта изградње водоводне мреже у поменутој зони.

  Изградњу водоводне инфраструктуре је подржало и Министарство привреде и председник Општине Рума Слађан Манчић ће данас у Београду потписати уговор, како би ускоро почела нова фаза у опремању "Румске петље".

  "Конкурисали смо код Министарства привреде, добили смо 7,5 милиона и локална самоуправа ће учествовати са 7,5 милиона за покривање "Румске петље" водоводном мрежом. Министарство привреде је недавно расписало тендер и изабрало извођача. Посао је добила фирма "Машинокоп" из Шапца. Данас ћемо потписати уговор за извођачем и врло брзо ће се кренути у реализацију те инвестиције. Такође постоји и договор да се у наредној години расветом покрије цела "Румска петља". Што се тиче саобраћајница и гасоводне мреже ту су радови приведени крају, изјавио је председник Манчић.

 • Новости: Рума добија још 250 радних места

  3. септембар 2015.

  Mitas RumaСрпски премијер Александар Вучић најавио је после сусрета са председником Владе Чешке Бохуславом Соботком у Новом Саду да ће чешка фирма "Митас" у своју фабрику гума у Руми уложити 18 милиона евра и запослити још 200 до 250 људи. До краја године очекују се нови уговори са чешким предузећима, те улагања у обновљиве енергије и хемијску индустрију вредна 10 до 12 милиона евра.
  Опширније на сајту Вечерњих Новости
   
   
 • АНИП "Бранко Радичевић" - Упис нових чланова

  3. септембар 2015.

  Ансамбл народних игара и песама "Бранко Радичевић" Рума врши упис у све групе школе фолклора, Извођачки састав и Народни оркестар. Ако волите да се дружите, играте, путујете, придружите се Ансамблу и квалитетно потрошите своје слободно време. Упис ће трајати до краја септембра.

  Телефони за све информације: 022/431 179, 062 824 56 31 (подбински простор КЦ-а).

   

 • Решење о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања

  3. септембар 2015.

  Opština RumaНачелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић, донео Решење о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања.

  Решење је донето на основу члана 9. Одлуке о расписивању јавног позива за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години, а на предлог новинарских и медијских удружења.

  За чланове комисије именовани су Ненад Радомировић, Милош Лазић и Миле Вајагић.

  Задатак Комисије је да размотри пријаве пристигле на Јавни позив за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години, број 401-11-15/2015-IV од 29.07.2015. године, те да председнику Општине Рума достави образложен предлог пројеката који би требало суфинансирати.

  Решење о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања

 • Акција добровољног давања крви

  2. септембар 2015.

  Акција добровољног давања крви биће одржана у четвртак 3. септембра, у просторијама Црвеног крста у Руми. Румски Црвени крст организује ову акцију у сарадњи са Центром за трансфузију Сремска Митровица.

  Акција ће бити реализована у времену од 8 до 11 часова.

   

   

 • Заказана XXV седница Општинског већа

  2. септембар 2015.

  XXV седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 3.9.2015. године са почетком у 08.00 часова у Градској кући.

  За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони "Румска петља" у Руми у корист "IN-CONECT" д.о.о. Нова Пазова

  2. Текућа питања.

   

 • Деца чувари традиције - Ђерам

  2. септембар 2015.

  У организацији КУД "Стеван Петровић Бриле" и Месне заједнице Стејановци, у суботу 5. септембра, у Стејановцима ће бити одржана манифестација "Деца чувари традиције - Ђерам".

  Поред КУД ''Стеван Петровић Бриле'', у програму ће учествовати: КУД ''Младост'' (Трпиња, Хрватска), КУД ''Васо Ђурђевић'' (Бршадин, Хрватска), КУД ''Др Младен Стојановић'' (Бачки Јарак) и  КУД ''Срем'' (Сремска Митровица). Почетак је у 20 часова.

 • Трећи ребаланс

  2. септембар 2015.

  BudžetНацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2015. годину усвојен је на XXIV седници Општинског већа, која је одржана 1. септембра 2015. године.

  Полазећи од чињенице да се продајом нефинансијске имовине очекују у наредном периоду (до краја 2015. године) додатна примања у буџет Општине Рума, тако да се сада та примања планирају на нивоу од 103,3 милиона динара, што је повећање за 27,4 милиона динара, створили су се услови за повећање капиталних улагања. С друге стране, текући приходи се у тој мери могу користити на покриће расхода класе 4, тако да се изврше планирани расходи за текуће пословање који су неопходни, пре свега за путну привреду, а онда и за обезбеђење функционисања јавног линијског превоза путника на територији Општине Рума, за расходе по основу новчаних казни и пенала по решењу судова и друге расходе. Управо у овим чињеницама се налазе и основни разлози за Трећим ребалансом буџета за 2015. годину, наводи се у обазложењу Одлуке.

  Трећи ребаланс

 • Локална самоуправа настоји да обезбеди бесплатан аутобуски превоз за све грађане Општине Рума

  2. септембар 2015.

  Predsednik Slađan Mančić

  На јучерашњем заседању Општинско веће Општине Рума једногласно је изгласало Нацрт Одлуке о утврђивању категорије лица која остварују право на субвенцију у градском, приградском и међуградском превозу.

  Одлуком су дефинисана лица која имају право на субвенију у јавном превозу и то су: инвалидна лица, пензионери, људи старији од 65 година, ученици основних и средњих школа и студенти високошколских установа, деца, ученици и студенти са сметњама у развоју.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је на седници Већа говорио и о намери локалне самоуправе да аутобуски превоз буде бесплатан за све грађане. "Идемо у правцу да обезбедимо бесплатан превоз за све грађане Општине Рума. За то ће нам бити довољна средства којим смо субвенционисали претходног превозника, а људи су и тада плаћали одређени проценат цене карте. Добио сам информацију да је тендер за израду Студије о градском и приградском саобраћају спреман, тако да верујем да у најскоријем могућем временском периоду нико неће плаћати карту, тј. да ће субвенција Општине Рума покрити стварне трошкове превозника. Подсетићу, да смо мерењем утврдили да нам је фактурисано око 11.000 килиометара више него што је стварно вожено и све то је било изузетно штетно за општински буџет. Радимо на томе да се тако нешто више не понови и то је један од разлога за израду Студије о градском и приградском саобраћају ", изјавио је Манчић.

 • Прокупачки фестивал кратког филма

  2. септембар 2015.

  PlakatУ организацији Ворки тима Рума и Културног центра Рума, у недељу, 6. септембра, у Малој дворани Културног центра одржаће се Прокупачки фестивал кратког филма. Почетак је у 20 сати, а улаз је слободан.

  Прокупачки фестивал кратког филма је 2015. године одржан по 4. пут. На адресу фестивала пристигло је 1432 филма, из свих крајева света, а у званичној селекцији се нашло 73. Филмови су сврстани у 5 категорија: Играни, Документарни, Анимирани, Експериментални и Домаћи филм. Фестивал је ове године подржало Министарство културе Републике Србије, у сарадњи са општином Прокупље и бројним локалним донаторима. Оснивач и Организатор фестивала је Жикица Јовановић, редитељ из Прокупља.

  Филмови које ће бити приказани:

 • ЈП "Стамбено" - Цене и начин обрачуна утрошка топлотне енергије као и прошле године

  2. септембар 2015.

  JP StambenoУ Руми ће и ове године на снази бити стари, паушални начин обрачуна утрошка топлотне енергије по квадратном метру, док ће ЈП "Стамбено" тарифни систем примењивати само на оним стамбеним објектима у којима постоје уграђени калориметри. Овакав начин обраћуна топлотне енергије био је на снази и прошле грејне сезоне, а вд директор "ЈП "Стамбено" Срђан Николић истиче да цена грејања остаје непромењена у односу на 2014/15. годину.

  "Грађани ће и ове године за грејање стамбеног простора плаћати 107.62 динара по метру квадратном, односно 161.43 дин/m2 за пословни простор. Цене су без ПДВ-а. Што се тиче грађана који су уградили делитеље топлоте, или ће их уградити у току грејне сезоне,цена се такође не мења и износи7,36 динара по kWh. Морам рећи да имамо неколико добро изолованих зграда које су калориметрима у претходној години уштеделе и до 30 процената топлотне енергије. Ми смо на тај начин као топлана потрошили мање горива, а људи су сами у својим становима одржавали жељену температуру", рекао је Николић.

  Одлукa о начину обрачуна  и наплате топлотне енергије за грејну сезону 2015/16. годину усвојена је јуче на седници Општинског већа.

 • Општина Рума уручила поклоне ђацима првацима

  1. септембар 2015.

  Pokloni za prvakeЗаменица председника Општине Рума Марија Стојчевић и начелник Одељења за друштвене делатности Светислав Дамјанчук обишли су данас ђаке прваке ОШ "Змај Јова Јовановић" у Руми. Они су том приликом најмлађим основцима уручили пригодне поклоне и пожелeли им пуно среће и успеха у школовању.

  "Веома сам срећна што у име Општине Рума могу да вам пожелим добродошлицу у школске клупе. Знам да ћете бити сјајни ђаци и желим вам да што више уживате у школским данима, да склопите велика другарства и будете марљиви и вредни", казала је у свом обраћању првацима заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић и додала да локална самоуправа издваја значајна средства како би се у свим школама румске општине унапредили услови за боравак ђака.

  Сви ђаци прваци у румској општини су данас добили на поклон школски прибор, словарицу, Лексикон насеља Општине Рума и књигу "Пажљивко" Републичке агенције за безбедност у саобраћају.

 • Општинско веће - Трећи ребаланс, планови детаљне регулације и расподела добити

  1. септембар 2015.

  Opštinsko većeОпштинско веће Општине Рума усвојило је на данашњој седници Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума. Разлог за трећи ребаланс је повећан прилив средстава истиче председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Остварили смо приход од продаје непокретне имовине од 103,3 милиона динара. У овом моменту неких 28 до 30 милиона је уплаћено на рачун, а остатак ће бити уплаћен врло брзо и то ће узроковати још један ребаланс. Оно што нас је навело на промене позиција су две капиталне ствари које планирамо да урадимо до краја ове године, а ако би чекали октобар не бисмо стигли да их одрадимо из техничких разлога. Планирамо да уложимо још 20 милиона у инфраструктуру, ако све буде готово половином овог месеца ћемо расписати тендере и 20 милиона ћемо уложити у реконструкцију Градске пијаце. Када је у питању пијаца 50% трошкова инвестиције иде на терет Општине, а 50% ће обезбедити ЈП „Комуналац". Као што сам и раније рекао пуњење општинског буџета је одлично, тренутно имамо на рачуну око 140 милиона динара и што је веома битно не дугујемо ником ништа, стога остаје простора да на миру реализујемо поменуте две инвестиције", нагласио је председник Манчић.

 • Боља и ефикаснија Општинска управа у Руми

  1. септембар 2015.

  Dušan LjubišićОпштина Рума направила је први велики корак ка реорганизацији Општинске управе. Одлука о Општинској управи Општине Рума добила је подршку на данашњој седници Општинског већа, а ускоро ће се наћи и пред одборницима СО Рума.

  Начелник Општинске управе Душан Љубишић сматра да ће након реорганизације Општинска управа бити далеко ефикаснија и боља.

  "Постоји неколико разлога који су нас определили да кренемо у овај поступак. Први разлог је тај што наша Општинска управа броји најмање одељења спрам општина сличне величине у окружењу и Србији. Имамо само четири одељења, док на пример у Пазови има десет, у Митровици функционише осам градских управа, у Пећинцима пет одељења, у Иригу такође пет, дакле заиста се наметнула потреба да се крене са реорганизацијом и да се број одељења у оквиру кадровских и техничких капацитета којима располаже Општинска управа изврши реорганизација и да се број организационих јединица повећа. Ми смо формирали радну групу која је имала неколико састанака и у једној радној атмосфери успели смо да дефинишемо коначан текст ове Одлуке за који сматрамо да је најоптималнији и најбољи могући спрам онога чиме Општинска управа располаже", изјавио је Љубишић.

  Оно што је новина у односу на претходну Одлуку је увођење седам организационих јединица, шест одељења и кабинет председника, као седма организациона јединица.

  Нова одељења су Одељење за инспекцијске послове и Одељење локалне пореске администрације. Важно је рећи да су нека одељења претрпела корекцију у својим називима у складу са важећим позитивно правним прописима, казао је Љубишић.

 • Сарадња Општине Рума, Европске уније и Комесаријата

  1. септембар 2015.

  Potpisivanje ugovoraОпштина Рума у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије реализовала је из средстава Европске уније пројектну компоненту унапређење услова становања избеглих и расељених лица у оквиру пројекта "Унапређење услова становања и економске одрживости: свеобухватна помоћ за избеглице и интерно расељена лица у општини Рума". Овај пројекат је део ширег програма подршке Европске уније побољшању услова живота присилних миграната - „За бољи живот“, чија је укупна вредност 14,2 милиона евра.
  Укупна вредност пројекта "Унапређење услова становања и економске одрживости: свеобухватна помоћ за избеглице и интерно расељена лица у општини Рума" износи 107.607,30
  евра пројекат финансијски подржава Европска унија у износу од 95.770,50 евра док је учешће општине Рума 11.836,80 евра.
  Нерешено стамбено питање, лоши услови становања и недостатак прихода за самосталан живот спадају у главне препреке за интеграцију а кроз овај пројекат омогућује се унапређење услова становања за 24 домаћинстава избеглих и расељених лица кроз грантове у грађевинском материјалу, као и економско оснаживање за 6 домаћинстава, кроз грантове и стручну помоћ за започињање малог бизниса.

 • Оглас за јавну лицитацију за отуђење службених моторних возила

  1. септембар 2015.

  Расписује се Оглас за јавну лицитацију за отуђење покретних ствари - службених моторних возила из јавне својине Општине Рума: Citroen C5 SX и Југо флорида. Рок за подношење документације за пријављивање је до 14 сати, дана 9.9.2015. године. Јавно надметање ће се одржати дана 10.9.2015. године у Руми са почетком у 14 сати.

   

  Преузмите Оглас

  Пријава

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian